Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky odhlasované SVJ

Od: honzav88* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den rádcové, mám dotaz na možnosti hlasování v SVJ v domě. Rožčiluje mě pár věcí, které se u nás dějí. Hlavně dvě věci, lépe řečeno poplatky. U nás v SVJ se odhlasovali dva poplatky (ještě před tím než-li jsem byt v domě koupil) a to poplatek za psa a poplatek za výtah.

S poplatkem za výtah nemám zas takový problém jako s takovým, chápu ho. Za používání výtahu náklady vznikají, ale to že ho musím platit i já kdy bylím v 1. patře a výtah téměř nevyužívám, jedině když něco stěhuji (tj. tak 1-2x za rok). A navíc platit ho musíme za osobu a to i za 3 leté dítě, které samo s výtahem fakt nejezdí ani nesmí. Už jsem se jednou ohradil, ale odpovězeno mi bylo, že výtah využívat mohu a nedokáži opak a platím stejně jako někdo kdo bydlí v 7. patře protože, když si výtah zavolám musí urazit stejnou cestu jako ten kdo si ho zavolá ze 7. patra.

Druhý poplatek je naprosto absurdní a šikanózní. Poplatek za psa. Opět mi bylo odpovězeno, že se jedná o poplatek, který odhlasovalo SVJ a musím ho hradit. Ale odůvodnění mě opravdu pobavilo, že psi dělají po baráku nepořádek. Ale uklizí se pořád stejně (1x týdně) a žádné speciální služby pro psy zde nejsou. Tak kde jsou ty náklady?

Nejedná se o poplatky vysoké, ale i tak je to v součtu téměř 1200 Kč/rok. To opravdu může SVJ odhlasovat, že např. bude poplatek za dítě, ptž jezdí v kočárku a dělá taky nepořádek nebo za to že někdo nosí kanady a dělá nepořádek? Co vše může SVJ? Lze se nějak bránit? Děkuji za případné rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ty poplatky jsou nesmysl. SVJ si nemůže vymýšlet poplatky. Pokud někdo užívá bytu obvyklým a řádným způsobem nemůže být zatěžován nějakými poplatky. Mimochodem, komu se platí a jak jsou vyúčtovány?

honzav88*
hodnocení

No platí se SVJ, učtován je v rozpisu záloh jako "poplatek za psa". Podle mne prostě jeden z příjmů SVJ. Jak říkám pes sám o sobě negeneruje žádné náklady v domě, takže nelze použít argument, že psem okrádám ostatní a poplatkem se to dorovnává. Ani výše uvedený argument s výtahem neberu. Výtáhem sice nejezdím ale i kdyby jo se psem jdu 3x-4x za den. někdo tu courá mnohem více a psa ani nemá.

Výtah nevím ( u nás ho platí všichni kromě přízemí a z přízemí jezdí nejvíc babka za ostatníma babkama do jiných pater), Ale poplatek za psa je zřejmně protiprávní. Obzvlášť když ho nic neodůvodňuje.

honzav88*
hodnocení

No já bydlím sice oficiálně v 1. patře ale více méně je to přízemí, ale výtah k nám jezdí, takže platíme idkyž ani pomalu nevím jak vypadá, protože nežli by mi přijel, tak jsem doma 3x po těch 10 schodech. Navíc to, že musí platit i 3leté dítě, které dle návodu obsluhy ani jezdit samo nesmí a logicky nejezdí mi též přijde protiprávní.

Právě. Pokud není vyúčtováno užití poplatku v přímé souvislosti s předmětem placení, je to na žalobu. A i kdyby bylo, nemá to oporu v zákoně a je to na žalobu taky.

doplněno 26.04.14 22:32:

Oni by si výborové SVJ měli nastudovat, co je to SVJ, jaká má práva a povinnosti.

iz*
hodnocení

1x

SVJ jste přece Vy - všichni vlastníci jednotek. Navrhněte při příští schůzi jiný systém, pokud to shormáždění vlastníci odhlasují, bude to podle Vašeho návrhu.

Mně by spíše vadil poplatek za výtah stanovený podle počtu osob (u nás je podle velikosti jednotek), protože by se při každém stěhování stanovoval znovu ...

honzav88*
hodnocení

Ano SVJ jsem i já ale v 1. patře je jen 5 bytů asi z 50 nebo kolika, z toho 3 byty na schůze nechodí. Takže dvěma hlasy asi na schůzi nic neovlivníme. A co se týká psů je to to samé, pejskaři jsou v menšině. Dokonce chtěli poplatek i navýšit, to už jsem řekl, že nedám ani korunu na víc. Prostě mi to přijde jako šikana, nic víc a nemohu si pomoci, že to přeci nelze brát tak, že co se na schůzi SVJ odhlasuje je dogma a nejede přes to vlak.

Dám absurdní příklad. Jeden z obyvatelů bude často chodit pozdě večer domů a SVJ se dohodne, že ten kdo přijde do domu po půlnoci bude platit např. 50 Kč a odhlasujte 100% účast na schůzi, tak to platí jo? Nebo si řeknou za rok či dva že se za psa nebude platit 30 Kč/měsíc ale 300Kč a odhlasuje to těch já nevim 70% nepejskařů, tak to budu taky platit a nemám šanci tomu zabránit jo?

Taky se mi to nezdá. Asi by víc poradil znalý právník, nebo nastudovat právní předpisy SVJ? V zásadě platí že vyšší bere, takže pokud zákon neukládá poplatek za psa v domě, těžko ho lze vymáhat nějakou organizací.

hodnocení

1x

podle mě je spíš otázka výše částky. Městu obvykle za psa platíte, ikdyž sbíráte h..a, tak je pro mě pochopitelné, že platíte i do domovní správy, ale možná platíte moc, to nerozporuji. MJ. kolik toho najezdí pejskaři výtahem jen kvůli venčení psů je kolikrát u důchdců víc než pro jejich osobní potřebu např. nákup a pod.

doplněno 27.04.14 12:36:

dolpňuji že sám důchodce jezdí výtahem cca 1 - 2x denně podle věku, pokud má ale psa je hodně víckrát. Jde o zdejší zkušenost a jen konstatování.

@miramira: Tomu nerozumím, oni se pejsci nedůchodců venčit nemusí? Nebo snad nejezdí výtahem a chodí po schodech?

Myslel tím, že důchodci za celý den naťapou víc než pracující s jedním psem.

honzav88*
hodnocení

Argumenty ohledně výtahu v souvislosti se psem prostě neberu. Někdo chodí do 2x denně do hospody, má 5 návštěv denně a někdo má psa, ale je doma bez práce a jde s ním jen 3x denně jinak ven nejde atd. Tohle bude asi vždy nespravedlivé. Leda umístit na výtah nějakou čtečku, nacenit jednu jízdu a účtovat vždy dle skutečnosti a ne šikanovat JEN pejskaře!

buss
hodnocení

1x

Asi tak, otázka dnes je, podle čeho hlasovat, podle starého, či nového OZ? To si musíte domluvit. Jinak co si odhlasujete a není protizákonné (dnes i proti dobrým mravům), tak to platí! Pokud jste přehlasován, můžete žádat znovu o hlasování, pokud si najdete dostatek lidí co podpoří váš návrh, jinak k soudu, jde-li o důležitou! věc. Ale rozhodnutí našich soudů..., jsou i taková, že co se odhlasovalo, platí. Nebo jděte do výboru.
Takže si můžete odhlasovat jaké chcete poplatky, tedy žádný odhlasovaný není absurdní, dokonce i pokuty za nedodržení odhlasovaného. Navrhněte další. Není spravedlivé řešení u výtahu, dejte si čipy. Dle mne podle počtu osob v bytě je asi nejlepší + třeba koeficient dle patra. Ale můžete podle čehokoli! Jinak výtah jste si koupil, jen nehradíte provoz, ale to si opět je nutno odhlasovat! Nebo doporučte v patře zablokovat dveře. Nastudujte si ZoVB + nový OZ - Bytové spoluvlastnictví, Stanovy. Není jiná rada. A co se stane, když za psa nebudete platit? Máte ve Stanovách sankce? Možná se přidají i další...

doplněno 26.04.14 22:46:

ringo - opět odkazuji na zákon, můj názor je irelevantní. Jak víme, co není zakázáno ... A vždy je tady soud!

... žádný odhlasovaný není absurdní... a co když si odhlasujou Těhotným, plešatým a menším než 160 cm je vstup zakázán? To nebude protizákoné a absurdní?

hodnocení

0x
Nejste jediné SVJ, které to tak má. Kdysi jsem o tom něco hledala a jediná možnost by byla, jít se soudit s tím, že pokud bylo usnesení přijato správně, tak soud takový poplatek ponechá, protože nic neporušuje. Nebo to můžete chtít předložit k hlasování při příštím shromáždění a můžete si to odsouhlasit jinak..
U nás v domě se sem tam najde něco počůrané, po.rané, více chlupů a po nezodpovědných majitelích neuklizené exkrementy okolo domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]