Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je mi 26let a pracoval jsem v několika firmách. Mám problém se zručností, některé věci mi nejdou udělat pěkně na vzhled, některé dělám dost dlouho. Pracoval jsem vždy v nějaké výrobně manuálně.
Chtěl bych se zde dotázat, zda je možné určitou zručnost do ruk získat či jsem marný člověk?
Děkuji upřímně
Na škole jsem musela 4 roky cvičit na klavír a já opravdu velice pilně cvičila, protože jsem musela maturovat ze hry a pak na školkách na klavír hrát. Tak ubohého hráče ještě svět neviděl! Umím zahrát snad jen Ovčáky. 10 let jsem byla ze školky pryč, v kanceláři. Na telefonu a u psacího stroje. Teď už roky u klávesnice. A myslíte, že jsem se zdokonalila? Vůbec. Stále datluji dvěma prsty. A to jsem maturovala i z výtvarné výchovy. Všechny školky jsem pomalovala a vyzdobila a vyráběla s dětmi a sama stále něco tvořila a pletla, vyšívala. A stejně datluju jako postižený datel. Prý je to stavbou určité části mozku a s tím nic neuděláme. A tož tak.
Musíte najít způsob, jak práci řídit a ne ji sám dělat. Víte, že trenéra francouzských plavkyň hodili na oslavu do bazénu a on se skoro utopil? Neuměl plavat, ale plavce dovedl na olympiádu.
Asi takhle. Někdo je přirozenně zručný tak, že když mu přivezete krabice s nábytkem, tak do manuálu jen tak mrkne a za chvíli to sestaví (aniž by to předtím dělal). Jiný je na tom tak bídně, že i když nějakou jednu práci dělá dlouho, tak není schopný ji udělat pořádně ani po několikerém upozornění jak a co dělá špatně. Ona ta manuální zručnost souvisí i s technickou představivostí.
Nevím co děláte ale podle mě jde většina běžných manuálních prací ve výrobně zvládnout během dejme tomu dvou týdnů, když jsi největší blbec na zeměkouli, tak tří. Další praxe pak už jen vede k dokonalosti, jako například že se vám některé činnosti zautomatizují a tak...
Zdravím
Každý člověk má stejné dispozice. Jan Ámos Komenský řekl něco jako že "opakování je matkou moudrosti". Zručnost získáte praxí. Člověk se musí stále učit. A ono to příjde samo. Přeji mnoho úspěchů a nevěšte hlavu.
To Vlada-netvrdil bych,že každý máme stejné dispozice!Naopak každý máme jiné dispozice!Někdo se k dané práci postaví a za chvíli to umí a někdo na to potřebuje týdny a druhý pak spíše roky a stejně mu to pořádně nejde!
Pro názornost-spravuji si téměř vše co se porouchá ,od jízdního kola až po vysavač či auto,snažil jsem se k tomuto vést i syna,ale prostě mu to nejde,za to je obstojný kuchař i když i já dokáži uvařit snad vše.Ale on si dokázal upéci kuře sám od sebe už v pěti a v šesti si udělal pečivo,jen díky neznalosti nejedlé (nedal ani prdopeč,ani kvasnice¨ale upekl perfektně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.