Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezohledný soused

Od: mata* odpovědí: 5 změna:

Bezohledný soused postříkal nějakým postřikem plevel na svém pozemku i okolo našeho plotu z pletiva. My máme ve vzdálenosti 60cm od plotu zasazeny 2 řady mladých 3 letých habrů (celkem asi 150 ks)a ty začaly žloutnout a asi uschnou. Pravděpodobně vítr zanesl na ně postřik. Jak mám řešit problém se sousedem? Přestože jsem už několikrát měla k jeho jednání výhrady, doposud jsem mlčela, ale teď musím jednat.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, počkejte, zda stromky uschnou a pořiďte si fotky. Vzneste dotaz na souseda, zda skutečně stříkal a čím. Požadujte od něho náhradu škody. On se bude asi bránit a Vy mu pohrozíte žalobou. Potom zajdete za advokátem a ten Vám za Vaše peníze řekne, zda má smysl se soudit. A podle toho se rozhodnete - vztahy sousedské budou narušeny. Zdravím!

jmhad*
hodnocení

0x

No já bych nečekal a pořídil dokumentaci hned,dokud je jeho zásah viditelný. Podle výše škody to pak řeší příslušný obecní úřad nebo soud.

Advokát? Ten bude stát víc než půl lesa habrů.
Jedná se o trestný čin poškození cizí věci. Na to se musí udělat oznámení na policii. Cena pravděpodobně nepřekročí 5000 takže to spadne pod projednáni u komise na magistrátu. Ta nařídí náhradu škody a dá sousedovi pokutu. Výhoda pro vás je, že na rozdíl od soudu.za projednání u komise nic neplatíte.
doplněno 24.04.14 06:39: Abych se do toho moc nezamotal - trestný čin by to byl kdyby to překročilo těch 5000 takhle to bude jen přestupek pro přestupkovou komisi. Vy to ale budete hlásit policii jako podezření ze spáchání trestného činu abyste měli protokol. Šlo by to hlásit přímo na obci s vynecháním policie ale to se pak úředníkům líp stornuje když se jim do toho nechce.
hnzz
Nahlasovat prestupek policii jako podezreni z trestneho cinu? To je teda mamlasovina! :) :)

hodnocení

0x
Největší problém bude vinu sousedovi prokázat. Zvládnete to? Fotografie uschlých stromků a vaše tvrzení asi nebude dostačující důkaz. Máte ještě nějaký jiný důkaz?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]