Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu,jelikož už opravdu nevím.Topeniště je 120 cm od udírny.Kouřovod má průměr 150 mm a síla roury 7 mm.
Když zatopím ,tak v udírně jak vyůsťuje roura je teplota 120 stupňů,ale nahoře u háčků už jen 50 stupňů a to i po 2 hodinách topení.Výška od roury k háčkúm je 1 metr.Jak se tedy může ztratit 70 stupňů?
Udírna nemá komín jen nadvzednuté všechny 4 rohy jakse dělávalo.Když stříšku podložím klackem táhne jak blbá,ale víc jak 55 stupňů nedosáhnu.Nevím co je špatně.Mám udělat komín?Díky Jarda
3x
Problém vidím v tom, že se nejedná o udírnu ale o radiátor. Bude to něčím chtít zaizolovat. Jak tu přívodní rouru, tak udírnu samotnou. Prostě ten plech jí moc ochlazuje...
1x
o uzení se tu psalo mnohokrát.Jestli chcete udit horkým kouřem(90-100st.) tak se izolací nevyhnete.Já udím teplým kouřem(50-60st)a všichni spokojeni
Jo a ten komín je zbytečný
Vím,že se tu píše o udírnách a uzení a četl jsem si vlákna a dotazy.Jen jsem se nedočetl nikde problémy s vyhříváním.
Jen,že by roura neměla ležet rovně,ale mírně šikmo.Udím zhruba deset let,ale na 80 st.,tak jsem to chtěl i na nové zahradě v nové udírně dosáhnout.Bohužel se nedaří a myslel jsem,že je to komínem.Prodávají se přece komplet celé plech.udírny i s topeništěm a taky nejsou izolované.Je jich plno na bazošu a sbazaru.Ale díky
1x
problém vidím v topeništi, je z plechu, proto hodně ochlazované, vhodné by bylo obezdění šamotovými cihlami(i když se používají i kovová topeniště a bez problémů); jak je proveden vnitřek? má rošt? je možno dostatečně regulovat množství vzduchu pod rošt? čím topíte? na tak krátkém úseku mezi topeništěm a udírnou nebude až tak velký rozdíl teplot, ale jak už doporučoval někdo, pomohlo by zaizolovat;
Ano rošt je v topeništi.Topím bukem.Jak jsem psal-na konci roury už v udírně,když přiložím teploměr leze až na 120 st.
Ale to teplo je jen u konce roury 20 cm nad ním udržím v pohodě ruku.Možná by pomohlo dát na konec koleno,aby teplo vyůsťovalo víc nahoře ne?Když to nepomúže obložím udírnu.Díky
no ono jsou tu tři "radiátory", které vyzařují hodně tepla; kdysi u rodičů jsme měli vše v mírném svahu - topeniště, oložené kameny a přikryté plotnou, pak asi 1,5 - 2m roury, zasypané zeminou a pak jen dřevěný uzák; chvíli trvalo, než se to celé nahřálo, ale pak, pohádka ...topení bukem, nakonec několik větví jalovce, ta vůně ...
oprava "obložené"
0x
no tak pravda, máte plechovou udírnu, co už samo o sobě vám spolehlivě zaručuje pořádně velkou tepelnou ztrátu a za duhé, co ta roura venku? Další čtvereční metr pro tepelné ztráty. Topeniště má být rovnou pod budkou udírny a kouř by měl postupovat přes nějaký labyrint, aby se zpomalilo proudění. Při stavbě musíte dávat pozor na to, aby horký vzduch z topeniště nešel přímo na maso.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.