Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde vyhřát udírna

Od: grisot* odpovědí: 8 změna:

Prosím o radu,jelikož už opravdu nevím.Topeniště je 120 cm od udírny.Kouřovod má průměr 150 mm a síla roury 7 mm.

Když zatopím ,tak v udírně jak vyůsťuje roura je teplota 120 stupňů,ale nahoře u háčků už jen 50 stupňů a to i po 2 hodinách topení.Výška od roury k háčkúm je 1 metr.Jak se tedy může ztratit 70 stupňů?

Udírna nemá komín jen nadvzednuté všechny 4 rohy jakse dělávalo.Když stříšku podložím klackem táhne jak blbá,ale víc jak 55 stupňů nedosáhnu.Nevím co je špatně.Mám udělat komín?Díky Jarda

Nejde vyhřát udírna
Nejde vyhřát udírna #2
Nejde vyhřát udírna #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Problém vidím v tom, že se nejedná o udírnu ale o radiátor. Bude to něčím chtít zaizolovat. Jak tu přívodní rouru, tak udírnu samotnou. Prostě ten plech jí moc ochlazuje...

grisot*
hodnocení

To bych neřekl,na staré zahradě jsem měl taky plechovou sice s komínem,ale ještě větší a šla vytopit i na 120.

Měl jsem jako kouřovod položené dva šáry cihel 2 metry dlouhé a na nich plech 5 mm.Koupím cihly a zkusím to.Mě se to s rourou líbillo víc.

hodnocení

1x

o uzení se tu psalo mnohokrát.Jestli chcete udit horkým kouřem(90-100st.) tak se izolací nevyhnete.Já udím teplým kouřem(50-60st)a všichni spokojeni :) Jo a ten komín je zbytečný

grisot*
hodnocení

Vím,že se tu píše o udírnách a uzení a četl jsem si vlákna a dotazy.Jen jsem se nedočetl nikde problémy s vyhříváním.

Jen,že by roura neměla ležet rovně,ale mírně šikmo.Udím zhruba deset let,ale na 80 st.,tak jsem to chtěl i na nové zahradě v nové udírně dosáhnout.Bohužel se nedaří a myslel jsem,že je to komínem.Prodávají se přece komplet celé plech.udírny i s topeništěm a taky nejsou izolované.Je jich plno na bazošu a sbazaru.Ale díky

hodnocení

1x

problém vidím v topeništi, je z plechu, proto hodně ochlazované, vhodné by bylo obezdění šamotovými cihlami(i když se používají i kovová topeniště a bez problémů); jak je proveden vnitřek? má rošt? je možno dostatečně regulovat množství vzduchu pod rošt? čím topíte? na tak krátkém úseku mezi topeništěm a udírnou nebude až tak velký rozdíl teplot, ale jak už doporučoval někdo, pomohlo by zaizolovat;

grisot*
hodnocení

Ano rošt je v topeništi.Topím bukem.Jak jsem psal-na konci roury už v udírně,když přiložím teploměr leze až na 120 st.

Ale to teplo je jen u konce roury 20 cm nad ním udržím v pohodě ruku.Možná by pomohlo dát na konec koleno,aby teplo vyůsťovalo víc nahoře ne?Když to nepomúže obložím udírnu.Díky

no ono jsou tu tři "radiátory", které vyzařují hodně tepla; kdysi u rodičů jsme měli vše v mírném svahu - topeniště, oložené kameny a přikryté plotnou, pak asi 1,5 - 2m roury, zasypané zeminou a pak jen dřevěný uzák; chvíli trvalo, než se to celé nahřálo, ale pak, pohádka ...topení bukem, nakonec několik větví jalovce, ta vůně ...

doplněno 21.04.14 20:44:

oprava "obložené"

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, máte plechovou udírnu, co už samo o sobě vám spolehlivě zaručuje pořádně velkou tepelnou ztrátu a za duhé, co ta roura venku? Další čtvereční metr pro tepelné ztráty. Topeniště má být rovnou pod budkou udírny a kouř by měl postupovat přes nějaký labyrint, aby se zpomalilo proudění. Při stavbě musíte dávat pozor na to, aby horký vzduch z topeniště nešel přímo na maso.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]