Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha do dílny - zatížení 2,5t

Od: capumpor* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Potřebuji udělat betonovou podlahu do dílny (stodoly). Základem je hlína. Je dosti pevná. Potřeboval bych poradit jakou zvolit tloušťku betonu a jak hustou armaturu. Podlaha musí unést soustruh, který váží asi 2.5 tuny. Pak se rozmýšlím jestli pod beton nasypat písek nebo drcený kámen. Poslední otázkou je, jestli beton namíchat svépomocí nebo koupit z betonárky. Pokud si budu dělat beton sám tak je výhoda, že ho nebudu muset zdělat najednou a také to vyjde určitě laciněji, ale takové kvality jako z betonárky nedosáhnu. Tak nevím, co je lepší.

Mohl by mi prosím někdo poradit.

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

4x

Beton určitě z betonárky protože do stodoly to bude dost velký objem. B20 by měl stačit. Když budete míchat ručně tak krom kvality pak ani nestihnete za den udělat celou podlahu. v ploše stačí kari s okem 100mm průměr drátu 6mm. tlouštka betonu 100 mm kratí sítě na spodní straně 25mm v místě kde bude stát stroj pak dvojtou sít to znamená že druhá sít bude i pod povrchem betonu s krytím betonem 20mm. štěrkové lože pod betonem bych ani nedělal pokud je jílová zem suchá a tvrdá po celé ploše.

Celou podlahu dilatujte ve čtvercích 3x3 m

Soustruh není vybrační proto není nutné pod něj dělat zvlášt základ.

Snad jsem to popsal dost polopaticky... kdyby něco nebylo jasné tak to i namaluju.

capumpor*
hodnocení

Říkáte tedy, že není potřeba dávat pod beton žádný základ. Ani písek? Hlína není rovná, tak jsem chtěl dát slabou vrstu jen na vyrovnání. Beton bude asi opravdu lepší koupit, zvláště když betonárka je 2 km. Nemuhu udělat celou plochu najednou, a to protože už ve stodole mám nějáke věci. Musím jí dělat po částech, není to nejlepší řešení, ale jediné možné. Beton si přivezu na Tatře.

dovolím si odpovědět za Jiříka Vašemi slovy: "Základem je hlína. Je dosti pevná." Jen já dávám mezi beton a hlínu igelitový pás. Něco jako hydroizolaci. Je to znát a pomáhá to!

jabraka*
hodnocení

0x

K Jiříkově popisu určitě není co dodat.Jen ještě nezapomeň na přívody elektřiny.až na místo.Vedle soustruhu bys měl mít spinací skříň s jističi.Do hotového betonu bys to pak zadělával špatně.

JABRAKA

Na rozdíl od Jabraky dodám, že fakt dobrá odpověď proto si jiří zaslouží.1*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]