Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z prodeje bytu

Od: karels* odpovědí: 6 změna:

Zdravím. Stavím půdní vestavbu kde vzniknou dva byty. Jeden bych chtěl prodat. Vztahuje se na mě tedy daň 15%? Dá se nějak snížit? (např že to postavím a prodám jako developer - na živnosťák nebo tak něco) Díky za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bellis*
hodnocení

0x

Byt je nemovitost, tedy se podle mně platí pouze daň z prodeje nemovitosti, což bylo 3%.

alf*

ne tak jednodušše. Ještě je tu daň z příjmu. Ta se odvíjí od toho jak dlouho byt měl, jak dlouho tam bydlel a jak naloží s penězi které prodejme získal.

doplněno 30.03.09 21:43:

a letos ta daň není již 15 ale jen 12,5%

doplněno 30.03.09 22:24:

tak mám chvilku na doplnění kdy je osvobozeno od daně

pokud v bytě bydlíš a peníze použiješ nejpozději do konce následujícího roku na koupi nového bydlení pro vlastní potřebu

pokud jsi v bytě bydlel nejméně dva roky před prodejem

pokud jsi byt vlastnil déle než 5 let (není podmínkou v něm bydlet)

karels*

Díky za info. Z toho mi vychází, že pokud byt prodám, jakmile ho dostavím, automaticky platím 12,5%, druhý si nechám. Nechápu to "pokud v bytě bydlíš a peníze použiješ..." Jakože peníze ve stejné sumě, jakou získám? Jestliže zainvestuji z půjčky a tu prodejem splatím, na další nákup si budu muset stejně zase půjčit:) Staví se hodně podkrovních bytů a hodně se jich prodává, to každý platí takový prachy?

cENY bytů teď šly hodně dolůdíky útlumu ekonomiky, jak nových tak i starých (někde i o 20%!). Nebylo by přece jen lepší byt třeba pronajmout a prodat ho později. Nejen s vyšším ziskem, ale i s menší zaplacenou daní? Chápu, že peníze se vám hodí, ale lepší je mít je v nemovitostech, než třeba v autech. A ceny pronájmů dnes jsou běžně přes 8t/měs.Záleží na velik bytu. Jistě víte.

alf*

stejné nebo vyšší, rozdíl by se musel danit. Vlastní! Splacení půjčky na právě prodaný byt to nesplňuje. Pravda 15%.

Pozor na odečty z půjček, pokud není pro Vaše bydlení tak si je nemůžete odečítat. Nebo můžete a pak se modlit.

dusatka*

Bohužel, daň je stále 15%, i letos. měla být 12,5%, ale to bylo zrušeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]