Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření hladiny ve studni

Od: beri49* odpovědí: 13 změna:
Zdravím vespolek, mám ultrazvukový dálkoměr a chci ho použít na měření výšky hladiny ve studni, asi 5-6 metrů. Je vhodné umístit na hladině polystyrenovou desdku pro lepší zaměřeni a odraz?
Díky všem za názory.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Já vezmu špagát, na konec navážu závaží a pouštím do studny. Když závaží narazí na dno, na vrchu studny si na špagátě udělám uzel a vytáhnu ven. Co je mokré, to je výška hladiny od dna. Co je suché po uzel, je hloubka hladiny od vrchu.
beri49*

Jo, taky to tak dělám, ale chtěl jsem něco extra.

tak v tom případě ponorná sonda např. z JSP, zobrazovač 4-20mA nacejchovanán na litry, tzn. zásoba vody ve studni - ale je to dražší řešení; nebo tyto: marinfo.cz/...

doplněno 21.04.14 19:36:

a ještě elkoep.cz/...

hodnocení

0x

Nic tam nedávejte, ultrazvuk se bez problémů odrazí i od vody

beri49*

Právě, že při odrazu od hladiny mi to hlási nekorektní údaje, proto zvažuji nějakou pevnou plovoucí plochu.

hodnocení

0x
Akorát si zjistěte, pod jakým úhlem radar vyzařuje a jaký máte průměr studne, -při velkém úhlu bude docházet k odrazum od stěna měření nebude fungovat korektne nebo taky pri nižší hladině namerite hladinu vysokou, ono záleží, v jakém rozsahu budete měřit, sám jsem byl nucen použít ponornou sondu do 10m
doplněno 20.04.14 20:54: Vy asi chcete měřit jen obcas přenosným laserovym dalkomerem, v tom případě OK

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . Pravděpodobně bude zachytávat odraz od skruží. není jednodužší , než tam házet polystyren si spočítat skruže a zbytek odhadnout?

beri49*
hodnocení

0x

Průměr skruže je 0,8 m a asi ty odrazy hloubku zkreslují. Jistě i odečíst počet zkruží je řešení, ale při tomto průměru je to dost obtížné, aniž bych vlezl alespoň 2 m hluboko.

doplněno 21.04.14 11:00:

A jaký je úhel vyřazování radaru jsem se nikde nedočetl, ale dle výsledků bude asi značný.

neznáte alespoň typové označení radaru? popř kmitočet, na jakém pracuje?

pokud je to ještě aktuální

beri49*

On to není žádný zázrak, je to z LIDLu, vlnová délka 635-660 nm, frekvence 40 kHz.

O čem je tu řeč? Radar, ultrazvuk nebo co? Vlnová délka odpovídá červenému světlu.

beri49*
hodnocení

0x

Pánové díky všem za snahu, ale zatím to řeší ta provázková sonda.

mikezl
Laserovým mericem mam vzdálenost vrch studny - hladina za tři sekundy. Není co řešit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]