Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení vestavěné trouby s varnou deskou

Od: redie odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím poraďte.

Na chodbě před bytem mám jednofázový jistič 20A, doma ve skříni mám od elektrikářů mimo jiné tři jednofázové 16A jističe popsané PLOTNA, PLOTNA, TROUBA. V kuchyni mám kabel k troubě (jednofázový) vyveden přes vypínač do lustrsvorky a kabely k plotnám jsou vyvedeny do zásuvek.

Mám vestavěnou troubu (2,6kW), do které je připojena konektorem (cca 10 kabelů) varná deska (5,8kW) se čtyřma plotýnkama. Z trouby mi ale vede 5ti žilový kabel, tj. třífázový.

Dá se tohle vyřešit, propojit nebo si budu muset pořídit jinou troubu?

Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jednoduchým výpočtem

napětí * proud = maximální výkon všech připojených spotřebičů

napětí 230V * hodnota jističe na přívodu do bytu 20A = výkon všech spotřebičů (těch co můžou být zapnuté v jednom okamžiku) v bytě nesmí přesáhnout 4600W což je 4,6kW.

Takže už jenom samotná varná deska má vyšší výkon a při zapnutí všech plotýnek to vyhodí jistič.

Jestli se to dá nějak zapojit bys měl najít v návodu k obsluze. Tam budou nakreslené možnosti zapojení. Ale podle přívodního kabelu a podle celkového odběru proudu je tento výrobek určen pro třífázový přívod.

redie
hodnocení

Díky za odpověď. Návod bohužel nemám a nenašel jsem ani na internetu. Troubu jsem podědil.

Zajímalo by mě, pokud bych si nechal dát silnější hlavní jistič, jestli by mi to elektrikář dokázal zapojit na stávající rozvod anebo je skutečně nutné mít zavedený třífázový proud.

hodnocení

2x

Určitě sem napiš všechno označení obou spotřebičů (vestavěné trouby a varné desky).

Nevím jak moc máš ty spotřebiče zamontované. Pokud ne a troufneš si odmontovat kryt (kam vede ten pětižilový kabel), tak vyfoť svorkovnici a případné schémata elektrického zapojení někde na vnitřní straně krytu). TOTO BUDEŠ DĚLAT POKUD JE ODPOJENÁ ELEKTRIKA !

Já jako kutil bych si s tvým problémem poradil takto: zkusil bych které plotýnky jsou připojené na kterou fázi. Pak bych si z těch čtyř plotýnek vybral dvě, které budu používat a další dvě bych odpojil a používal jako odkládací plochu. Ale tohle je spíš experimentování pro člověka, který se aspoň trochu vyzná v elektrice a nenechá se při pokusech zabít elektrikou.

Pokud se v elektrice nevyznáš, tak není žádná ostuda zavolat někoho, kdo elektrice rozumí a udělá to za tebe.

redie
hodnocení

Ano, zapojil jsem jednu fázi a fungují mi dvě plotny. Zbylé dvě a trouba nefunguje.

Zítra se kouknu na tu svorkovnici a můžu poslat foto. Trouba je ZANUSSI HM 491 a deska ZANUSSI ZGR 2404.

Ideální by bylo, kdyby mi fungovali alespoň dvě plotny a trouba.

Návod k troubě jsem našel.

Je tam nakreslené jak třífázové tak i jednofázové zapojení.

Pro tebe platí jednofázové zapojení a to je takto:

svorka uzemnění je jasná!

svorky 4 a 5 propojit a připojit na nulový vodič

potom připoj fázi (vypnutou jističem !) na svorku L1 a poznamenej si které dvě plotýnky a nebo trouba funguje.

Takto budeš vědět které svorky L1 L2 L3 máš propojit.

Pokud propojíš všechny tři a přivedeš tam jednu fázi, tak ti to při zapnutí více spotřebičů vyhodí jistič.

Toto je pouze příklad! : například L1 a L3 propojíš a na L1 přivedeš fázi; L2 zůstane nepřipojená. Takto třeba pojede trouba a dvě plotýnky. Pak musíš zkusit, jestli ti to udrží jistič. To zkusíš tak, že zapneš troubu na maximum a dáš na dvě plotýnky ohřívat kastrol vody. Pokud ti při zapnutých dvou plotýnkách a troubě nevyletí jistič, tak to tak můžeš nechat zapojený.

Pokud jistič vyletí, tak buď musíš plánovat a rozmýšlet se kdy co zapneš, a nebo musíš svorku trouby připojit na jiný jistič - což pro tebe znamená připojit troubu do jiné zásuvky. Potom bych znovu udělal zátěžovou zkoušku, protože může vypadnout hlavní jistič na chodbě.

Přeju hodně úspěchů při zapojování a pamatuj na to, že elektrika není vidět ale má ukrutnou sílu. Takže opatrně!

redie
hodnocení

Díky moc, teď už je mi to jasné. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení varné desky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]