Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tonování již nabarveného dřeva

Od: kou odpovědí: 9 změna:

Zjednodušim dotaz - sem ženská a sem úplně blbá. Máme interierové dřevo již nalakované/nabarvené na hnědou barvu s podtonem červené, takový teplý odstín. Stále jsou na prknech vidět suky a struktura dřeva. Chtěla bych změnit barvu dřeva na světlejší a studený odstín, ale nechci, aby zmizela ta struktura, aby to bylo pořád krásně přírodní. Krásné by bylo, kdyby barva udělala takový melírový efekt... Zároveň je to velká plocha (strop ve dvou místnostech) a i když umim bejt docela šikovná, nemam nějaký extra vybavení. Nějaký rady? Chci nemožný, mam jít radši spát? Díky moc

ritdye.com/...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Těžko říci, čím to je teď natřený. Pokud opravdu barvou, tak koupit barvu v požadovaném odstínu a natřít. Ovšem osobně si nějak neumím představit, mít dřevěný strop natřený barvou.
Pokud to je lazura, nebo lakovaný mořidlo, tak bych si dal tuplovanýho panáka a šel spát. Z tmavého se nikdy světlý neudělá. Jedině všechno obrousit na čistý dřevo, což je třeba u palubek vcelku neřešitelný problém. Plochu uděláš, fázky na spojích už ne. Jedině to opět přetřít barvou. Výsledek asi bude dost zoufalej.
koud
hodnocení

Není nějakej fígl, jak poznám barvu/mořidlo/lazuru? Dřevo je na omak nehladké, drsnější a jakoby ovoskovaný, na pohled se trochu leskne, ale ne nějak moc. Právě bych chtěla co nejvíc přirozený vzhled dřeva, ale tahle tmavá a načervenalá barva strašně opticky zmenšuje místnosti a strop na nás jakoby padá, navíc se nám to nehodí k nábytku ze dřeva, který je krásně neopracovaný a světlý. Momentálně náš obývák vypadá, jako bychom si na chatě vymalovali interiér barvou na žebříky. Pěst na oko.

Barva naprosto zakryje dřevo. Maximálně vystupují léta dřeva, ale to je známka špatného obroušení podkladu při nátěru.

U mořidla, nebo lazury by mělo dřevo prosvítat. To vlastně jen změní barvu dřeva, ale dřevo jako takové je vidět.

Ono by stálo za úvahu, jestli nedat na strop ještě jednu vrstvu dřeva a tu upravit podle potřeby.

kou
hodnocení

Dřevo a jeho struktura i suky jsou kompletně vidět, vidím takové ty obloučky, prasklinky. Co jsem načetla, bude to asi jen lazura nebo mořidlo, je to takové voskovité. To tedy jen něčím přetřít aby se aspoň změnil tón barvy nejde? Druhou vrstvu určitě dávat nebudeme, jsme jen v pronájmu a to už by majitel určitě nedovolil, navíc by to vlezlo do nákladů.

No, mohla by to být lazura. Ale těžko říci.

Přetření opravdu nevidím moc růžově, zkusit to můžeš, ale nevím nevím. Z tmavý prostě světlou neuděláš. Jedině to nabarvit a to bude dost děsivý.

kou
hodnocení

Barvit fakt nechci, nechceme přijít o ten vzhled dřeva, to radši tuhle "chalupu". Kéž by to prostě šlo jen nějak zesvětlat nebo stáhnout ten načervenalej ton... moc děkujeme za info!

kou
hodnocení

Jé, já vím že jsem fakt otravná, dyž mně to nedá... Našla jsem články, že i lazura se dá už zevětlit zesvětlovací lazurou:

johnstones.cz/...

remmers.cz/...

fortekryl.cz/...

belinka.com/...

Může to fungovat nebo je to jen blbost a tahák peněz? Moc děkuju za rady

Fungovat to asi může, nevím, nemám s tím zkušenosti.
kou
hodnocení

Ok ok, tak asi budu muset reportovat až se k tomu někdy dostanu, ještě jednou díky moc!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]