Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozpor se stavební firmou ve finální kalkulac

Od: restart* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

v listopadu jsem s firmou uzavřel smlouvu na rekonstrukci domu. Před smlouvou jsem jim dal od projektantů výčet prací co chceme udělat a pak ještě svými laickými popisy co ve které místnosti se bude dělat.

Oni udělali rozpočet a na tom jsme se dohodli. Nyní některé věci, které jsem po nich chtěl mít v kalkulaci, účtují nad rámec rozpočtu (např. Osazení okna 6500, montáž dvou parapetů 5000, ...celkem toho je asi za 150.000,-).

Brání se, že to v jejich kalkulaci nebylo, nicméně já jsem se domníval, že kalkulace obsahuje vše co jsem požadoval.

A teď co s tím.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Brání se, že to v jejich kalkulaci nebylo, nicméně já jsem se domníval, že kalkulace obsahuje vše co jsem požadoval.

Vy se s prominutím nemáte co "domnívat"..

Je to v jejich kalkulaci, nebo není? To je přece jednoznačně identifikovatelná položka..

restart*
hodnocení

No nebylo to tam. Přidali to tam. Každopádně tam byly jiné položky, jako bourací práce, čištění šliců, dozdívky. A teď třeba u toho okna mají rozpad na bourání otvoru, kotvení, čištění, ... a to mi tam dost nehraje.

Nicméně co se týče třeba omítek ve sklepě tak tam prostě bylo napsáno omítky 220m2 cena XY. Nyní těch omítek je 300m2 a tvrdí že omítky ve sklepě v kalkulaci nebyly. a to je čí chyba? moje nebo jejich že to blbě spočetli?

Ale já to v kalkulaci požadoval

hudzi*
hodnocení

0x

Já se spíš domnívám že montáž okna a dvou parapetů za 11 500 je dobrej poděl. :)

lendak*

ty ceny jsou neuvěřitelný ...*haha) ale v ČR se už po vlastních zkušenostech nedivím ničemu... *haha*

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Smlouvu o dílo (?) jste snad podepsal ne? Měla tam být uvedena (či v příloze) veškerá práce vč. kalkulace. Nejen za dodání materiálu, ale i práci/montáž.

Určitě se nepodapisuje smlouva "chci zrekonsturovat barák", ale "chci tyto práce za tuto cenu". A vše písemně. Pokud to v kalkulaci napsané není, je třeba doplatit.

Cena mi nepřijde přiměřená, ale to už je vaše domluva s firmou o zakázce.

restart*
hodnocení

Smlouva o dílo samozřejmě je s přílohou, která obsahuje položkový rozpočet. ale jak jsem psal výše. třeba pokud mají v položce napsáno bourací práce XY tak jsem bral že to jsou veškeré bourací práce které po nich chci a nemohou mi je znovu počítat u montáže okna. To nemluvím o tom, že bourací práce měli být 50.000 a nyní chtějí 96.000.

Fakt oser s těma dělníkama...

zvidavajanca*

Montáž okna není bourací práce, to se na mě nezlobte.

Jinak nevím, co jste chtěl bourat, ale uvedla bych - aspoň pro přístě - "vybourání příčky mezi pokoji, vybourání stěny pro umístění dveří". Nevím, jak je ve vaší smlouvě uvedeno bourání (tedy jeho rozsah), ale přece jen je něco jiného vybourání díry pro dveře než vybourání dvou příček.

restart*
hodnocení

pokud požaduji v zadávačce bourání příček, otvoru pro okno a další věci, tak předpokládám že to je v ceně za bourací práce a ne aby po mě chtěli za zabudování okna 6400 a potom mi to odůvodnovali tím že se bouralo.

To mi opravdu hlava nebere.

Dále přijdou vám normální následující ceny?

Vyzdění zábradlí na schodiště z porofixu, výška 85cm, délka cca 6m s materiálem cena 17900

Obklad koupelen, cca 50m2 obkladů cena za práci 22000, za materiál 14000 (obklady jsme měli svoje)

broušení trámů 10ks x 4,5m 13000

parapety 1x vnitřní 1x vnější (k tomu oknu) cena 5000 za nalepení

zvednutí 6ti kleštin o 0,5m 5800

položení dlažby 10m2 4500 (dlažbu jsme měli svou)

zahození podomítkové baterie 500

hudzi*

Moje zkušenost s dělníkama a špatně či předraženě odvedenou prací- co jsem písemně neobjednal či nepotvrdil to jsem taky nezaplatil. A nikdo s tím nic neudělá, :)

olaf71*

tak to má být

olaf71*
hodnocení

0x

chtěl bych někdy slyšet, že někdo podepsal smlouvu na stavbu domu a nemusel platit nic navíc. byl jsem se kdysi podívat na stavbu domu mého kamaráda a zrovna měli zaměřené základové pasy,vyhrabané a začali betonovat. když jsem se ptal šéfíčka, jestli ten kolík uprostřed je výška podlahy, tak že prý ano. pak jsem mu řekl, že je dům utopený oproti komunikaci kolem a on že prý ne, vše změřeno s ohledem na dlažbu, která pak bude okolo. okem neblbce jsem mu to nevěřil a znovu to přeměřili, protože jsem měl do budoucna dělat zámkovku okolo já. sekli se a o dost, nepamatuji koli, ale více než deset cm. samozřejmě bylo potřeba více betonu na vylití přehrabaných zákl.pasů. nakonec to zaplatil kamarád a bylo to ke dvaceti tácům.

restart*
hodnocení

samozřejmě že byly vícepráce, ale také bylo dost věcí které se nakonec nedělali, protože prý (podle nich) to není nutné. Např neomlacovali se omítky, nezdila se jedna příčka, nedělalo se nové schodiště ze zahrady do sklepa. nezabudovávali futra, ... dle toho co jsem si selským rozumem počítal tak to co se nedělalo tak zhruba odpovídá tomu co se dělalo navíc. Tak proč z 950tis mám platit 1150tis?

anonym0
hodnocení

0x

Pokud se cena lisi o vice jak 10% od ceny dohodnute musi vas predem pozadat o schvaleni jinak maji smulu. Rozhodne se nedejte. Jako laik nemate povinnost znat vsechny technologicke postupy a kroky, ktere jsou potreba k provedeni dane prace. Pokud je ve smlouve specifikovano, co ma byt ve vysledku hotovo za danou cenu, je na firme aby nacenila vsechny kroky, ktere povedou ke splneni daneho vysledku. Rozhodne bych se hadal a nedal jim nic zadarmo, proste to zkousi. Tohle je od nich neseriozni jednani. urcite vedi co meli a nemeli nacenit aby vam vyhoveli.

olaf71*

u zakázky za 3 mega je to 300 tisíc. když si na to vezmu hypo, tak to budu platit o pět let déle, tak to je vlastně nic :-D

anonym0

Zalezi jak byla cena stanovena a samozrejme si muzete dohodnout jine podminky, coz asi udelano nebylo. Ale pokud byla cena urcena odhadem plati tech 10% :)

restart*
hodnocení

cena byla daná rozpočtem. nicméně některé věci se z ropočtu nedělali a některé se dělali navíc. N otázku kolik budete chtít za obložení koupelen jsme dostali odpověď 200kč za m2, tak proč nyní to vychází 360kč m2?

o ceně zábradlí jsme se nebavili, takže předpokládám, že když půjdeme do nějakého sporu (byť soudního) tak znalec určí kolik to mělo skutečně stát...

anonym0
Pokud nebyla cena stanovena odhadem, tak jakakoliv zmena musi byt odsouhlasena a udelana jako dodakek ke smlouve. V tom pripade plati, co jste neodsouhlasil neplatte. Pokud jim pripada normalni navysovat cenu a delat jine prace nez jsou uvedeny ve smlouve bez vaseho souhlasu, tak me pripada normalni za to neplatit. Nebojte se, pokud jim nedate penize, jste ve vyhode. Pokud by byli seriozni, tak by bylo i jejich zajmu to dopsat do smlouvy, rptoze firma bude asi tezko delat na dobre slovo s tim, ze jim to pak mozna nekdo zaplati. Horsi by bylo pokud uz by jste penize zaplatil, tak uz je zpet tezko nedostanete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]