Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

KABEL 1,5 mm

Od: kajad odpovědí: 4 změna:

Zdravím,.mohu na světelný kabel napojit kabel 2,5?

V krabičce je 1,5 mm a já bych potřeboval dostat kabel ještě do vedlejší místnosti..a mám jen kabel s dráty 2,5 mm. Nebude to vadit? to že je to neekonomické bych řešil...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Ano, můžete napojit i silnější, pokud máte nevyužitý zbytek. ;)
Jen se snažte dodržet barevné značení jednotlivých drátů podle normy...

doplněno 16.04.14 22:52:

Předpokládám, že samozřejmě nebudete měnit jištění toho světelného okruhu ze standardních 10A na vyšší, že Vám jde pouze o využití nepotřebného "drátku"... ;)

mirex*
hodnocení

0x

Nebude to vadit.

hodnocení

0x

Z důvodu delšího vedení se silnější kabel může mapojit na slabší (obecně), ale nesmíte změnit jištění. I když v současné době jou někteří benevolentní a dávají na průřez 1,5mm 16A, al je únosná prakticky do 13A.

doplněno 17.04.14 18:44:

Jištění světelného okruhu je 10A.

doplněno 17.04.14 21:43:

@hop moje odpověď byla konkretizována na otázku o průměru 2,5mm2 Cu. Po přečtení otázky je to jasné.

hop®

@mapel není to tak jednoznačné, jištění světelného okruhu nemusí být vždy 10A, toto jištění platí obecně pouze pro nové instalace s použitím měděného kabelu o průřezu 1,5mm2. Pokud jistíte hliník nebo starou měď 0,8, hodnoty jištění mohou být jiné. Příště, prosím, svůj doplněk konkretizujte, ať nevznikne mýlka, děkuji...

doplněno 17.04.14 21:54:

@mapel, noooo, mně to z Vaší reakce tak úplně jasné není, tak jsem teda asi debil já, sorry...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]