Nejste přihlášen/a.
Zdravím,.mohu na světelný kabel napojit kabel 2,5?
V krabičce je 1,5 mm a já bych potřeboval dostat kabel ještě do vedlejší místnosti..a mám jen kabel s dráty 2,5 mm. Nebude to vadit? to že je to neekonomické bych řešil...
Ano, můžete napojit i silnější, pokud máte nevyužitý zbytek.
Jen se snažte dodržet barevné značení jednotlivých drátů podle normy...
Předpokládám, že samozřejmě nebudete měnit jištění toho světelného okruhu ze standardních 10A na vyšší, že Vám jde pouze o využití nepotřebného "drátku"...
Z důvodu delšího vedení se silnější kabel může mapojit na slabší (obecně), ale nesmíte změnit jištění. I když v současné době jou někteří benevolentní a dávají na průřez 1,5mm 16A, al je únosná prakticky do 13A.
doplněno 17.04.14 18:44:Jištění světelného okruhu je 10A.
doplněno 17.04.14 21:43:@hop moje odpověď byla konkretizována na otázku o průměru 2,5mm2 Cu. Po přečtení otázky je to jasné.
@mapel není to tak jednoznačné, jištění světelného okruhu nemusí být vždy 10A, toto jištění platí obecně pouze pro nové instalace s použitím měděného kabelu o průřezu 1,5mm2. Pokud jistíte hliník nebo starou měď 0,8, hodnoty jištění mohou být jiné. Příště, prosím, svůj doplněk konkretizujte, ať nevznikne mýlka, děkuji...
doplněno 17.04.14 21:54:@mapel, noooo, mně to z Vaší reakce tak úplně jasné není, tak jsem teda asi debil já, sorry...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.