Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám tady staré mosazné závaží a kyvadlo(čočku) od pendlových hodin.Dříve to tak někdo prý dělal aby mosaz nezacházela tak kyvadlo a čočku přelakoval.Potřebuji lak nějak odstranit a pak už jen klasicky sidolem vyleštit.Ale jak nebo čím odstranit ten lak?.Bojím se do toho něčím "šáhnout" at už manuálně něbo nějakým ředidlem abych mosaz nepoškodil.
Poradí mi někdo? Děkuji
Mám zkušenosti s čištěním a leštěním okeních mosazných kliček. Nejdřív ponořím na pár minut do koncentrovaného hydroxidu sodného, pak (po opláchnutí) otřu hadrem. Tím se zbavím nátěru. Pak opět na pár minut do běžně prodávané kyseliny solné. Vzniklý šedohnědý povlak lze celkem snadno omýt vodou. Na závěr ručně přeleštím "sitolem" (dříve sidol). Rozhodně nepoužívejte šmirgl, byť sebejemnější.
doplněno 15.04.14 17:57:Práce (zvlášť s kyselinou) dělejte venku a snažte se výpary nedýchat. Rukavice a další ochranné pomůcky jsou samozřejmostí! Raději pracujte po etapách a než budete používat kyselinu, louh nejdřív ukiďte. Kdyby se Vám povedlo to smíchat (i v malém množství), budete mít starosti.
doplněno 15.04.14 18:02:Ten barvožrout samozřejmě lze použít místo louhu také, ovšem celou plechovku nespotřebujete. Pokud pro něj v budoucnu máte nějaké využití, proč ne. Louh má výhodu, že si ho rozpustím vždycky jen tolik, kolik potřebuju.
Dobrý den, můžete asi zkusit ředidlo, toluen nebo přípravek viz odkaz. Vždy dobře větrat nebo to dělat venku. Namočit nebo opakovaně. Hlavně nepoužívejte smirek a nic hrubého, aby se mosaz nepoškrábala. Zdravím!
doplněno 15.04.14 18:37:allesgute - potom nepoužívejte raději ani špachtli, ale nějaké dřívko.
Ještě bych se chtěl zeptat at nezakládám nové vlákno.Bedna/dřevěná schránka od hodin pendlovek je také stará a je na ní za ten čas asi hodně špíny a mastnoty.Meju to lehce navlhčeným hadříkem a jarovou vodou zdá se že po setření je dýhované dřevo čistě ale za chvíli je na tom vidět zase takový starý mastný film jako bych ten jen šmouhal sem a tam...čím tu mastnotu a starotu pořádně dostat dolu aby dýha byla pěkně čistá
děkuju
Dobrý den, já bych to zkusil čistým benzínem odmastit a potom bych použil starou a osvědčenou leštěnku na nábytek Diava. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.