Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kabel od hodin k pojistkám

Od: honzarce1® odpovědí: 10 změna:

Ahoj chci se zeptat jaký kabel použít na jednu bytovou jednoutku v RD, který potřebuji od hlavních hodin (umístěny venku na fasádě) až do vstupní chodby k pojistkám cca 10 m. Myslel jsem že by CYKY 4x6 mm2 mohl stačit? Hlavní jistič má 1x25A. V bytě jsou běžné elektrospotřebiče. (pračka,indukční deska,sušička,atd.), kotel je na plyn včetně ohřevu vody.

Připojení bude provádět elektrikář, tudíž pravděpodobně přes svorky.

Dále jsem se chtěl zeptat zda tento kabel mohu vést z cca 50% pod omítkou a z cca 50% v SDR podledu volně položený na roštu.

Děkuji všem za odpovědi.

Pzn.: rady typu nech si udělat projekt si prosím nechte. Díky.

doplněno 14.04.14 10:42:

oprava pardon :( - Hlavní jistič má 3x25A.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Podle aktuálních předpisů musí mít společný PEN minimálně průřez 10mm2.

Takže pokud vedle kabelu nehodláte vést dodatečné uzemnění, tak CYKY 4x10J nebo CYKY 5x6J.

CYKY 4x10 se doporučuje pro starší instalace, kde se PEN na PE a N rozděluje v bytovém rozvaděči u jističů. V nových rozvodech je doporučen CYKY 5x6, rozdělení je provedeno už v elměrovém rozvaděči, takže menší průřez uzemnění vyhovuje...,

zakus*

Tato odpověď je správná *palec*. Samozřejmě je to minimální průřez (ve vašem případě i otimální).

hodnocení

Ahoj asi jsem už našel odpověď... poradte.cz/...

doplněno 14.04.14 10:59:

teda odpověď na první část otázky...

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Doporučuje se a taky tak byly dělané všechny projekty které jsme poslední dobou dostali k realizaci buď CYKY 4 x 16 a nebo CYKY 5 x 10. Samozřejmě vyhovuje CYKY 4 x 6, ale nebudete mít žádnou rezervu, kdybyste někdy v budoucnu chtěli navýšit příkon. Osobně mám CYKY 5 x 6, protože mám FI u hodin a dneska toho lituji, protože jsem přidal elektro topení a jedu na hraně výkonu. Kdoví jak budou kolísat ceny energií. Rusko může zavřít plyn a bude se vracet k elektrice. Už tady podobné varianty v minulosti byly, že se předělávaly celé dědiny na elektriku. Ale v současnosti vám CYKY 4 x 6 bude určitě stačit. Kabel by se měl vést pevně uložený. Jelikož je to část za měřením, která patří majiteli a nikoliv energetice, je to spíš na vašem uvážení.

hodnocení

Děkuji za odpověď podledy jsou součástí mé byt. jednotky, šlo mi spíše z hlediska bezpečnosti.

hodnocení

0x

Dobrý den,

CYKY 4x6 je pro 25A jistič tak akorát, pokud si myslíte, že by se mohlo odběrné místo (domácnost) v budoucnu rozšiřovat nebo přidávat nějaké větší elektrické spotřebiče, volil bych raději CYKY 4x10, tento kabel se dává od hodin standardně.

Kolega Hop má sice pravdu, že nejmenší průřez vodiče PEN je 10mm2, ale v těchto případech se na to vztahuje vyjímka, takže 4x6 od hodin není nic proti předpisům.

Vedení pod omítkou je OK, ovšem hodit ho jen tak na rošt už moc hezké není..jen jestli nemáte jinou možnost ho nějak upevnit.

hodnocení

Dobrý den

Děkuji za odpověď... ješte by se dlo ho upevnit do svorek nad rošt ke stropu nebo boční stěně u stropu...

Pokud možno, tak dejte do svorek.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Tak jak říkáte. Aspoň to chytnout do svorek. Ta svorka stojí pár korun. A když pak budete oddělávat něco nad pdhledama, nebude vám to překážet.

hodnocení

0x

Dobrý den, jak už bylo napsáno výše, tak CYKY 4x10 nebo CYKY 5x6 - já bych se osobně přiklonil k té 4x10 ( není o moc dražší než 5x6 a budete mít rezervu v průřezu ). Hlavně doporučuji přidat i CYKY-J3x1,5 pro signál HDO a to i když o něm nyní neuvažujete. Zdraví Jirka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]