Nejste přihlášen/a.
Mohu si nechat udělat elektrickou zásuvku v zoně 2, tedy v horizontální vzdálenosti ménší než 60cm od vany?
České státní normy jsou nezávazné. Pokud je byt Váš (jste vlastníkem bytu, nikoliv nájemcem), tak si v koupelně dělejte co chcete, ale berte na vědomí, že pokud způsobíte někomu úraz, tak za to nesete plnou odpovědnost. Odborník to neudělá, neboť tato otázka je součástí jeho odborných zkoušek. Já bych hledal umístění zásuvky mimo zónu 2.
Nevím,zda je nutné zřizovat zásuvku nějak moc blízko vany.Dokonce ani ta zásuvka nemusí být v koupelně.Já jsem protáhl skrz stěnu kabel a v kuchyni připojil do dostatečně dimenzované zásuvky.Prodlužovačku mám hned za pračkou.Později jsem použil zásuvku na holicí strojek a připojil ji na zrušený přívod pro infrazářič.
JABRAKA
@pes to napsal správně. Jako právnická osoba, nebo osoba podnikající máte více povinností. píšete však, že si ji necháte udělat. Pokud to bude dělat odborník, tak se bude snažit to udělat tak, aby dodržel normy jako minimální doporučení. Závazný je však zákon. Takže pokud to bude dělat firma, tak to nechte na ní, ale je také důležité prověřovat a nechat si vysvětlit jak to budou dělat a pak dejte dotaz zda je jejich postup správný.
Zásuvku si můžete udělat třeba ve vaně, ale jak v ní, tak v zóně 2 to normy nepovolují.
To je jedna stránka věci, druhá stránka věci je ta, že bude-li zásuvka od vany 55 cm, bude zapojená přes proudový chránič (což beru jako samozřejmost) a sám vyhodnotíte rizika jako minimální (třeba tak, že se nikdo nekoupe, když se pere a když se koupe, tak není pračka v zásuvce...) a o celé této záležitosti nebudete informovat revizního technika, dá se nad tím zahmouřit oko.
Jelikož povaha Vašeho dotazu je poloodborná, máte pojem o nějaké zóně 2 a máte pojem o tom, že tam nejspíš zásuvka být nemá a přesto se tu na to zkoušíte ptát, vlastně nevím, o co vám jde...
Samozřejmě můžete, ale jako elektrikář bych hledal místo, ktreré by odpovídalo předpisům. A myslím, že šňůra od pračky by tam dosáhla...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.