Nejste přihlášen/a.
dobry vecer,o jakych znackach pracek se rika ze jsou dobre v cenove kategorii 6-7 tisic korun,1200 otacek,6-7 kg
Dobrý večer. Asi Vás nepoteším ale v této cenové kategorii toho na výběr moc není. Prodávám pračky přes 3 roky a pracuji u soukromníka který se snaží lidem nabídnout kavlitní elektrospotřebiče. pokud by vám nevadilo se přehoupnout na 8000,- tam bych se zamněřil na pračky bosch, siemens. Životnost těchto praček se pohybuje kolem 8-10 let a jsou plus mínus za těch 8000,-
Nechci tady dělat špatnou reklamu, ale i pračky které dřéve byly kvalitní už mají takový ,,koníček kdo vyrobí levnější pračku ale zamozřejmně se to pak promítne do kvality. (electrolux,samsung,indesit,beko,candy) těm bych se snažil vyhíbat.
Snad jsem Vám trošku poradil
vynechal bych ten Electrolux. jinak souhlas a přidal bych Amica. Bosch Siemens dom. spotřebiče je slušnej průměr a docela se to prodává i kdyžpodle mého méně, než Elux
Ano Bosch "potvrzuji", pračka za 14 tis. po 4 letech odešlo ložisko. Nabídnutá cena opravy 4 - 6 tis. Ale u jiných značek je to stejné. U nových praček se vana dělá kompaktní a nejde rozdělat a vyměnit ložisko s těsněním za 100 Kč = opraváři nabízí cenu opravy v řádu 5 - 6 tis. (=cena nové vany s bubnem). Pochopte, že současný systém je nastaven tak, zařízení neopravovat, ale vyhazovat a kupovat nové. V tomto světle považuji dát za pračku víc jak cca 8 tis. za nerozumné.
Tuto otázku jsme řešili před roke, kdy nám po deseti letech odešla Ardo. Já byl pro Bosch, ale když jsem se o tom bavil s několika prodavači, zjistil jsem že zaplatím dost peněz a to už taky není, co bývalo. Nakonec jsme koupili Beko za 6 tis. s pětiletou zárukou. To si myslím, že není zase až tak špatná volba, nemyslíte?
Jsem také tak trochu bezradná ve výběru a jeden prodavač, vypadal, že tomu rozumí, poradil, je v podstatě jedno která ale musí mít inertní motor (snad si to slovo pamatuji).
doplněno 05.05.14 10:51:Dík za opravu.
odpověď nejen pro Tebe. ten invertní motor má tu výhodu, že se svojí konstrukcí tolik neničí a výrobci na něj dávají záruku 10 let. spotřeba atd. stejné s normálním motorem. pokud tedy vezmeme v potaz, že výměna motoru u pračky stojí i s prací 3-4 tisíce, tak by se to mělo vyplatit.používá se i do sušiček a myček. Electrolux, AEG a Zanussi určitě
rez na pračce nejde opravit. za pár měsíců je to zase rezatý. pravda je, že nemá cenu platit navíc za nějakou součást výrobku, když stejně nevydrží to ostatní. na to si musí každý udělat názor sám. teď záleží na tom, jestli ta pračka stojí opravdu víc
koupil bych průměr s dobrým praním a co nejdelší zárukou, výrobci soutěží, kdo vyrobí levněji a dráž prodá; málo je takových výrobků se zárukou delší jak dva roky a bez příplatku za delší záruku; výrobky mají vydržet po dobu záruky a pak nový a po záruce zase nový a ...
dražší výrobek = cena za značku; cena za nižší spotřebu energií - ale co z toho, když za dva tři roky kupujete nový výrobek; málo kdy je vyšší cena daná kvalitou použitého materiálu, počítá se s životností 3 - 5let a pračka, která dobře pere 20let je dnes utopií (sice byla s větší spotřebou vody), ale u těch nynějších stejně musíte naprogramovat vyšší hladinu vody a 2x cyklus máchání, aby bylo prádlo vyprané tak, jak má být
doplněno 05.05.14 12:30:ale vy jste se ptal na "dobré" pračky v této kategorii, ne na životnost; trochu jsem přehlédl původní otázku a proto se ještě poohlédnu po dobrých pračkách dle snad "nezávislých" recenzí
doplňuji, u všech praní "dobře"
Samsung WF70F5E0N2W cca 7500,-; Samsung WF70F5E0W2W/EP 10500,- starší typ AEG L71470FL 11500,-
pračka nejvíc podle mě trpí právě vysokými otáčkami a tím, že je přetěžována prádlem. Já jsem kupoval whirlpool s horním dveřmi, ale byla tenkrát ne zrovna nejlevnější a jsem spokojený. Už rezne. Podle mě nemá smysl investovat hodně peněz do pračky a čekat že dlouho vydrží. Koupit okolo 6000 a doufat, že vydrží zruba 6roků a pak zas novou. Technologie a vývoj jdou tak rychle dopředu že cokoli kupovat na dobu delší jak 5-6 let je "zhovadislost" - resp. pozůstatek doby minulé v myšlení lidí. Vím o lidech co mají pračku i přes 20 let, ale já už bych takovou nechtěl s ohledem na spotřebu prášku,vody, energie a navíc jsme ji ve 2lidech nemohli málem unést ze schodů.
doplněno 07.05.14 19:50:já jen doplním, že tatramatka nebyla k dostání a stála majlant a praní nebylo kdovíjaké, dnes je solidní pračka za 6000 pěkně pere a má dobrou spotřebu vody a prášku, elekriky a prádlo vyždímá pěkně byť odejde za 4-5 let je to dobrá služba za rozumný peníz a můj názor je takový že není na co si stěžovat. Cena výrobků není nastavena na výdržnost 10 let.
Z hlediska samotné konstrukce je lepší volbou pračka s horním plněním. Má lépe uchycený buben a netrpí těsnění bočních dvířek. Šel bych volbou prodloužené záruky.
Štírečku já na té Tatramatce peru na chalupě ještě dnes, vodu neřeším, máme studnu, sice je hlučná a skáče ale za víc jak 30 let neměla jedinou poruchu. Doma mám Romo Zerovat bohužel po 20ti letech odchází a jediná oprava byla výměna topného tělesa. Dnes se vše vyrábí tak aby to vydrželo pokud možno záruku, nic se neopravuje, mám pocit, že to opraváři už ani neumí, sběrné dvory jsou narvané všemi možnými spotřebiči co by jim pomohla třeba výměna nějaké maličkosti ale bohužel ji nikdo nevyrábí. Plýtvá se nehorázně, nic neopravovat, vyhodit, vyměnit a jít s módou jelikož přece nebudu mít ostré rohy na lednici když dnes letí kulaté. Prodavač mi řekl abych při koupi nové pračky nesázela na to, že ta dražší dýl vydrží.
Tatramatka plněná zvrchu byla super. Měla sice nevýhodu, že skákala a jezdila sem a tam, ale dalo se to i změnit ve výhodu při intimních hrátkách. Ta, co jsem měl, by mohla vyprávět... Ono všechno má svoje pro a proti.
určitě byla supr, akorát se není stála 6 hodin fronta a sládala se na ní celá rodina, ale nikdo už to nepamatuje.
doplněno 09.05.14 09:26:my právě kvůli zvýšené zátěži používáme menší počet otáček a pračka celkem drží.
Ano tak je to dnes nastaveno: neopravovat, koupit novou. Když se něco zásadnějšího na pračce pokazí (programátor, ložiska, motor) nabídnutá cena opravy je na úrovni nové pračky, tzn. cca 5 - 6 tis. Nehledě k tomu, že pokud je třeba vyměnit ložisko, je třeba rozdělat 90% pračky - pracnost vysoká. Dejme tomu, že ne všichni jsou kutilové. Pak ani opraváři nechtějí opravovat a říkají: "to se Vám nevyplatí paninko (pane)... kupte si novou". A hodně opravářů (všichni?) jsou zároveň prodejci praček, takže Vám rovnou nabídnou. Nechci nikoho urazit, ale pouze tlumočím své zkušenosti, když jsem nedávno obvolával několik opravářů.
u některých typů ani ložiska vyměnit nejdou. je to celek vana,buben, ložiska s zapouzdřeným ložiskem a asi ne jedním.. tam ta cena za opravu bude pomalu k ceně nové pračky.
Souhlasím, že opravdu zásadní je pračku nepřetěžovat. Sice je hezké, že pračka je až na 7 nebo až na 8 kg prádla a má 1400 otáček, ale pokud často budete používat pračku na maximum, tak jen krátce přežije záruka. Zvlášť předem plněná. Celkem dost by mě zajímalo, zda má někdo pračku cca 8 let starou (bez oprav), kterou se snaží plnit na maximum a používá 1200 - 1400 otáček. To by byla nejlepší reklama pro uvedenou značku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.