Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám možnost si půjčit svářečku na plastové trubky. Chtěl bych si předělat celou koupelnu, protože jí budu rekonstruovat, dá se to zvládnout soběstačně ta předělávka vody?
Chtěl bych se poradit, jak se pracuje s tou svářečkou, jen se nažhaví trubka a druhá studená se vloží? Jak je to u kolen? Používají se někde nějaká lepidla, nebo se to jen všechno svaří?
Děkuji za vaše rady.
Zdravím . Není to taková sranda jak to vypadá. A co se týče návodu , je to jako bych vám dal návod jak hrát na housle. Chce to určitou zkušenost a grif. Můžete oponovat , že tu zkušenost musíte někde získat , ale to bych doporučoval někde doma ve sklepě , kde je vše tažené po venku a přístupné. Vy to svaříte. Zdá se vám , že to drží , ale za čas při vyšším tlaku to může povolit. Pokud se do toho pustíte tak přesně dodržujte danou teplotu. Musíte přesně vystihnout čas po který to nahříváte . S trubkama ve svařečce nekroutit - max. 15 st. Po stlačení trubek do sebe chvilku podržet a nechat schladnout. Po pár svárech - u vás začátečníků profouknout aby jste zjistil , jestli jste to neprovařil durch. Na trubce je vyražené datum . Nepoužívat staré trubky a ty ,které jsou vyrobeny v zimě. Mít dobré a ostré nůžky a čisté kopito s dobrým teflonem. Rozlišovat trubku na teplou a studenou vodu. ( teplá má menší vnitřní průměr. Studenou obalit plstí . teplou do tubexu (miralonu). Tubex natahuji hned na trubku , abych ho pak nemusel podélně řezat. Když budete dsádrovat nástěnky je dobré si ze staré baterky udělat atrapu. Tu na ty nástěnky namontovat a společně zasádrovat. Docílíte tak přesného rozměru a souběžnosti. Nahřitá trubka se nesmí ničeho dotknout a nesmíte dlouho otálet než ji spojíte. Atd atd . Hodně štěstí.
Ano, určitě se to dá zvládnout. Ale doporučuji se domluvit s nějakým instalatérem, ať Vám na nějaké své akci ukáže postup, je lépe práci během pár svarů odkoukat, a nechat si poradit pár grifů, než popisovat celý technologický postup.
Ve zkratce - máte vždy trubku, na jejíž konec navařujete nějaký fitink, tvarovku. Trubka se nahřívá zvenku, tvarovka zevnitř, po nahřátí se oboje "svlékne" ze svářečky a nasadí do sebe. Při "plánování" potřebných spojů je tedy nutné přemýšlet i nad potřebným místem na vložení svářečky. Je nutné dodržovat dobu ohřevu i délku zasunutí trubky do svéřečky, potom v krátké době trubku s fitinkem spojit a určitou dobu nechat bez pohybu vychladnout, svařovat se musí za sucha...
Najdi si na netu video,žádná věda to není. Základ nastavit správnou teplotu a dodržet čas nahřátí,ale to ti určitě dotyčný co to půjčí vysvětlí. Tady je návod- kto.cz/...
Ještě si na trubce ze začátku označte fixou jak hluboko to máte zasunout, abyste si tam toho nenarval víc než je potřeba a neucpal díru.Je to častá chyba. A hlavně nekroutit. Jinak to zvládne každý.
Ahoj. Taky jsem se nachomítl k práci profíků. Pak jsem si na domě natahal a pospojoval všechno, co jsem potřeboval. A dodnes nikde nic neteče. Pak, jsem byl osloven známou bývalou sousedkou, jestli bych nezařídil propojení přívodů k baterii do kuchyně. Možnost, že by mohlo dojít i k něčemu vic než jen odvedení práce, jsem si posháněl potřebné věci a šel na to. Bylo to složité na postup svařování. Spousta fitinek šla přímo na sraz, bez možnosti některou špatně spojenou, nějak vystříhnout a předělat. Nešla udělat větší díra do zdi. Nešlo rozbít víc jak jednu kachli. Musel jsem předmýšlet další napojení i o dva tři kroky napřed v několika(3) směrech. Pak už by to po jednom špatně dál nešlo dodělat, a muselo by se to rovnou vyhodit. Nakonec jsem byl odměněn tak, jak pánové bývají rádi odměněni. ! Nešlo o žvanec.
na svařečce je tělísko, které má dvě strany. Jedna má čudlík pro nahřívání vnitřní plochy, druhá je pro vnější plochu. Nahřívají se obě strany spoje, nahřáté se do sebe zasunou a nechají vystydnout. To je to celé.
Než začnete svařovat trubky, nařežte si pár malých kousků a kupte pár fitinek, na kterých se svařování naučíte. Není to těžké, ale ani zase tak úplně snadné. Nesmí se používat žádný hasák a žádné násilí, jako při montování železných trubek.
Dobrý den, nevím, zda to již někdo nezmínil, ale je dobré si před ohříváním zkusit spoj za studena, poznačit proti sobě čárky (tužkou nebo fixem) a po ohřátí zasunout proti těm čárkám - tedy, pokud jde o sklon a úhel. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.