Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod elektriky v podlaze EPS

Od: maikl147* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den

rád bych se zeptal zkušených na názor. Budu pokládat do podlah podlahový polystyren EPS 150 S ve dvou vrstvách ( 2 x 5cm), na to přijde syst. deska podl. topení, trubky a anhydrit. Na zemi mám nyní na hydroizolaci někde vedeny rozvody vody a podél příček jsou vedeny el. kabely (elektrikář mi na ně nedal husí krky). Polystyren plánuji položit viz obrázek, ale zajímá mě, jak bych měl ošetřit el. kabely, které budou mezi EPS a zdí. Měl bych dát kabely do husích krků, nebo je obsypat je např. jemným pískem, nebo obstříkat PUR pěnou?

Rozvod elektriky v podlaze EPS

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já se lekl EPS - elektrická požární signalizace.

Jsem zastáncem větší ochrany kabelů a doporučuji husí krky. Při výměně, nebo další doplnění to ušetří hodně práce. Většinou to všichni dávají na CYKYLO pod omítku a ušetří čas.

hodnocení

0x

Maikle, vždy jde vše udělat lépe.

Já všem doporučuji postup, jak ho máte na obrázku. Já jsem pro tuto variantu, bez písku, pěny, husího krku.

hodnocení

0x

To jak to máte na obrázku je v pohodě, husími krky by v budoucnu stejně už nikdo nic neprotáhl...

Jen dejte při pokládce EPS pozor na příliš ostré ohyby kabelů a zabezpečtě, aby nebyly při pokládce příliš mechanicky namáhané.

hop®
hodnocení

0x

Kabely můžete položit podle obrázku a nechat volně. Ale pozor, je nutné použít kabely CYKY. Kabely CYKYLO není povoleno používat do podlahy !

doplněno 14.04.14 20:05:

Nemá dostatečnou izolaci (gumu mezi izolovanými dráty a vrchním obalem), je to v předpisech a hlavně mi to říká maminka a můj revizák ! ;)

doplněno 14.04.14 20:51:

Asi jsou domluvení, dělám to podle maminky a revizák pak nemá problém dát kulaté razítko... :-D

Hope, kolego,

proč se nesmí CYKYLO dávat do podlah? Co se tam stane?Díky..

doplněno 14.04.14 20:36:

Hope, na revizáka se vyprdni, důležité je, co říká maminka. Tu poslouchej.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Určitě to můžete nechat tak jak to máte. Do trubek se musí dávat akorát přechody v betonu, protože beton při tuhnutí pne a mohl by kabel poškodit. Na zásuvkový okruh s jističem 16 A ale nepoužívejte 3 x 1,5 mm2, který se může dávat do omítky (kde je dobře chlazený), ale 3 x 2,5 mm2, kvůli horšímu chlazení v polystyrenu (to samé platí u trubkování). CYKYLO má horší mechanické vlastnosti než CYKY, ale tady by žádné mechanické namáhání nemělo být a prostředí by to mělo být obyčejné. Jenom poznámka. Pokud jste v místě, kde se mohou vyskytnout myši (např. rodinný domek), je dobré dát kolem stěn pásek, kterým se myši neprokoušou. Jednomu známému se do polystyrenu dostaly myši a po určité době se mu propadla podlaha v celém obýváku. Špatně by zřejmě mohl dopadnout i kabel.

maikl147*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď. Udělám to tedy tak, že ve spodním EPS, který bude u zdi u kabelu (mám samo CYKY) vykrojím drážku do písm. L cca 2 x 3 cm, kabel bude na zemi v drážce a nad ním celkem cca 7 cm EPS.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]