Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vařič v ostrovním režimu

Od: domi* odpovědí: 6 změna:

jak vařit v ostrovním režimu fotovoltaické elektrárny.přes léto mam přebytky a tak jsem uvažoval, že bych vařil s elektřinou, pak mně ale napadlo, že bych mohl použít vodík vyráběný z vyvíječe. Co by bylo lepší? Jaký hořák použít na vodík a nebo jaký elektrický vařič.

Lepší by byl vodík, neboť by jsem nemusel používat měnič napětí, protože vyvíječ běží na 12V.

Já jsem ale žádný hořák na vodík nenašel, šel by použít co je na propan-butan?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já bych se na všechny tyhle Vaše nesmyslné pokusy vykašlal a zaměřil bych se na výrobu elektřiny z jádra...

Schválně, dejte nám sem foto té Vaší zázračné balkonové solární elektrárny. Ať se také něčemu přiučíme.

Jinak použijte jakýkoli elektro vařič. Jestli máte přebytky, tak snad nebude problém.

tesyk*
hodnocení

1x

No, ponechám-li stranou ekonomiku provozu, tak v principu by to fungovat mohlo. Před 30ti roky jsem si vyráběl vyvíječ H2+O a následně se oba plyna slučovaly v autogenním hořáku. Ale ještě se k nim připouštěl PB, protože jak z rozkladu vody vyplývá, byl plamen silně oxidační. Nese to ale další problémy. Protože voda sama o sobě je pro toto využití málo elektricky vodivá, tak se pro potřebný výkon rozkladu používal elektrolyt s louhem a aby jsem ještě zvýšil výkon, tak jsem přešel z 220V na 380V. Výkon se sice zvýšil na nějaké 4kW, ale unikající H2+O zase s sebou strhávaly i něco toho louhu, takže po nějakém čase došlo k rozleptání vniřku hadic a nakonec i všech částí, které přišly s touto směsí do kontaktu a použité odlučovače a filtry tomu zase tak moc nepomohly. Takže při pomalém rozkladu máte čistčí plyn, ale je ho zase málo.

rv*
hodnocení

0x

Buďte rád, že máte teď přebytky. Já mám 5kW v poloostrovu a stejně se vaří na elektrice z FV (když svítí slunce), elektrice od distributora, když je levný tarif a na PB jinak..

joudic*
hodnocení

0x

haha pry sel by pouzit horak na PB :) to nevite ze se vodik vraci jakymkoli potrubim pokud nema sparkle pojistku? vybuchne vam hadicka i ten cely generator vodiku, vodikem lze rezat, ale ne varit...

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Dělal jsem pro meteorology vodíkovou plnící stanici meteorologických balónů. Ani si neumíte představit, jaké jsou přísné předpisy a to bylo vše mimo normální objekty. Vodík je sice součástí zemního plynu, svítiplynu i dřevoplynu, ale tam je jenom v určité koncentraci. Vyvíječ vodíku by vám reálně fungoval pouze s destilovanou vodou a s velmi kvalitními elektrodami (např. Platina), Zatím je to spíš v pokusném stádiu. Amatérsky vyřešit rozvody a akumulaci je velmi obtížné a nebezpečné. Použití v domácím prostředí by byl obrovský hazard. Kdysi jsem o tom také uvažoval, ale zatím je to nereálné. Ale abych jenom nepoučoval. Vyrábí se zařízení pro karavany na 12 V ss a pro kamiony na 24 V ss. Různé ledničky, ohřívače a pod. Kamioňáci na baterky v kabině dokonce v zimě topí. Myslím si, že by nebyl problém a ani nebezpečné, udělat si z odporového drátu plotýnku na 12 V. Třeba vyměnit spirálu ze staré plotýnky na 220 V. U některých to jde. Různá topítka a ohřívače se dělají z drátových odporů. Kamarád tak má udělané topidlo 100 W na WC. Akorát se nesmí pájet, ale spojovat svorkama. Přeji hodně štěstí.

doplněno 10.04.14 08:22:

Jak píše Tesyk, těch problémů s vyvíječi je podstatně víc.

asd*
hodnocení

0x

Vařit na vodíku? Hmm, tak v lepším případě to jen vysklí okna a v horším zbourá i zdi. A je to jen otázka času kdy to řachne ;)

Kdysi jsem se zajímal o vyvíječ vodíku + hořák pro modelářský autogen, vyvíječ byl z autobaterie - náplň kyselina sírová, dolévala se destilka. Před hořákem byl filtr proti zpětnému šlehnutí plamene.. Ale na vaření to opravdu neni, riziko asi jako vodíková vzducholoď...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]