Nejste přihlášen/a.
Fungování povrchového čerpadla s expanzní nádobou je mi plně jasný.
Obrázek: sig-impex.cz/...
Ovšem zajímalo by mě, jak zareaguje čerpadlo, ke kterému připojím přímo hadici. Dejme tomu, že čerpadlo má průtok 1,2l/s, výtlak 20m, připojená 50m hadice 1/2. Nepředpokládám, že by se uváděných 1,2l/s přepravilo - tlak by musel být vysoký.
Děkuji za reakci. Pro mě jako laika, bylo účelem otázky zjistit, zda lze expanzní nádobu vynechat a zapojit přímo k čerpadlu hadici.
P.S.:Vycházel jsem ze skutečnosti, že se v terminologii čerpadla dělí z obecného hlediska na povrchové a ponorné. Proto nevím, v čem spočívá ona svéráznost.
Ahoj. Tyhle SVAčka se před dávnými lety používaly i jako oběhovky pro topení. Měly teda větší průměr a mohly být i více stupňové. Byly to pěkný rachtáky, ale sílu měly. Dokázaly protlačit i zavřený radiátorový ventily. Při použití bez tlakovky, to může dělat nějaký potíže. Jako s tím tlakem. Může prdnout hadice,nebo se sesmeknout a letící sponou někoho zranit.
Nepíšete přímo o které řadě uvažujete, ale toto jsou dost výkonná čerpadla, takže připojení jen do dlouhé 1/2 hadice pro něj bude znamenat téměř provoz do zkratu (navíc se tyto hadice běžně ohnou a zastaví průtok). Snadno jej přetížíte. Pokud jej zapojíte s nádobou, tak i při plném odběru touto hadicí poběží např. jen 10 sekund z 30..60 sekund. Určitě bych tam tu nádobu dal. Toto čerpadlo stojí pěkných pár tisíc. Tlakový spínač pořídíte za 200 Kč (kupoval jsem na pumpa.cz před pár dny) a nádobu 24 l od 800 Kč (klidně jen vzduchovou bez vaku, nebo jakoukoli z bojleru, či něčeho jiného, co doma najdete ). Větší je samozřejmě lepší, ale pro tu 1/2 hadici je i ta 24l lepší než nic.
doplněno 07.04.14 23:29:Když se podíváte do zatěžovacích grafů, tak zjistíte, že SVA nepřipouští nulový průtok (což s hadicí těžko zajistíte), ale minimálně cca 0,25 l/s. Je samozřejmě rozdíl, jaké konkrétně máte. Jestli např. výkonné nové SVA32 3 článkové, tak to bez nádoby raději ne. Jestli nějaké staré vyběhané SVA 20 jednočlánkové, které už nedá velký tlak, tak tam už to tak kritické nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.