Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povrchové čerpadlo - způsob zapojení

Od: repty® odpovědí: 7 změna:

Fungování povrchového čerpadla s expanzní nádobou je mi plně jasný.

Obrázek: sig-impex.cz/...

Ovšem zajímalo by mě, jak zareaguje čerpadlo, ke kterému připojím přímo hadici. Dejme tomu, že čerpadlo má průtok 1,2l/s, výtlak 20m, připojená 50m hadice 1/2. Nepředpokládám, že by se uváděných 1,2l/s přepravilo - tlak by musel být vysoký.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jednou jsem to zjišťoval pro ventilátor a umělohmotné trubky. Je na to potřeba podrobná charakteristika čerpadla a najít si "někde" na internetu odpor té hadice. Já to tenkrát všechno našel:)

hodnocení

2x
Výraz povrchové čerpadlo je opravdu dosti svérázný...nicméně to je Vaše věc.
Jak by čerpadlo mělo reagovat..Prostě se musí najít správný pracovní bod čerpadla v diagramu..A samozřejmě, že délka hadice, její drsnost, průměr, převýšení, průtok..v tom hrají podstatnou úlohu.Dá se to ale poměrně slušně spočítat.
hodnocení

Děkuji za reakci. Pro mě jako laika, bylo účelem otázky zjistit, zda lze expanzní nádobu vynechat a zapojit přímo k čerpadlu hadici.

P.S.:Vycházel jsem ze skutečnosti, že se v terminologii čerpadla dělí z obecného hlediska na povrchové a ponorné. Proto nevím, v čem spočívá ona svéráznost.

Takovou nádobu lze zpravidla vynechat, pokud je čerpadlo používáno např.pro zavlažování zahrady..Tedy když se čerpadlo zapne...půl hodiny běží..a potom půl dne stojí.

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Tyhle SVAčka se před dávnými lety používaly i jako oběhovky pro topení. Měly teda větší průměr a mohly být i více stupňové. Byly to pěkný rachtáky, ale sílu měly. Dokázaly protlačit i zavřený radiátorový ventily. Při použití bez tlakovky, to může dělat nějaký potíže. Jako s tím tlakem. Může prdnout hadice,nebo se sesmeknout a letící sponou někoho zranit.

hodnocení

0x

Nepíšete přímo o které řadě uvažujete, ale toto jsou dost výkonná čerpadla, takže připojení jen do dlouhé 1/2 hadice pro něj bude znamenat téměř provoz do zkratu (navíc se tyto hadice běžně ohnou a zastaví průtok). Snadno jej přetížíte. Pokud jej zapojíte s nádobou, tak i při plném odběru touto hadicí poběží např. jen 10 sekund z 30..60 sekund. Určitě bych tam tu nádobu dal. Toto čerpadlo stojí pěkných pár tisíc. Tlakový spínač pořídíte za 200 Kč (kupoval jsem na pumpa.cz před pár dny) a nádobu 24 l od 800 Kč (klidně jen vzduchovou bez vaku, nebo jakoukoli z bojleru, či něčeho jiného, co doma najdete ). Větší je samozřejmě lepší, ale pro tu 1/2 hadici je i ta 24l lepší než nic.

doplněno 07.04.14 23:29:

Když se podíváte do zatěžovacích grafů, tak zjistíte, že SVA nepřipouští nulový průtok (což s hadicí těžko zajistíte), ale minimálně cca 0,25 l/s. Je samozřejmě rozdíl, jaké konkrétně máte. Jestli např. výkonné nové SVA32 3 článkové, tak to bez nádoby raději ne. Jestli nějaké staré vyběhané SVA 20 jednočlánkové, které už nedá velký tlak, tak tam už to tak kritické nebude.

joudic*
hodnocení

0x

sani je pro cerpadlo opravdu narocne, pokud jej nespalite hned, brzy odejde, zkuste popremyslet nad alternativami (tedy pokud dobre chapu, o co jde, jste v dotazu docela strohy a toto je dost obsirna tematika :) )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]