Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
v kuchyni mám vyvedeny kabely pod skříňkami na zapojení světel. Barva vodičů je černá, hnědá a šedá. To zamená, že by měly být všechny vodiče fáze.
Jak mám zapojit světla, když tam není nula?
Díky za odpověd
Martin
Někomu došly dráty,tak použil,co bylo po ruce.Bud to přeměřte anebo hledejte druhý konec v nějaké krabičce,jak to je napojené.Já dávám hnědý jako fázi,černý jako pracovní(modrý),šedý jako ochranný(žlutozelený),ale u vás to může být jinak.Až to rozlousknete,dráty správně označte barevnýma páskama
Zajímavé je, že podle ČSN 33 0165 je jako fáze používají baryv černá, hnědá i šedá
Fázi poznáte snadno, ale nulák od zemění těžko... Pokud máte modernější elektriku s chráničem, máte štěstí. Při připojení žárovky mezi fázi a zemnění vám vypadne elektrika.
doplněno 05.04.14 16:36:Máte tedy štěstí, máte chránič. Rozpoznat dráty žárovkou bude jednoduché:
fáze - nulák = žárovka svítí
fáze - zem = vypadne elektrika
nulák - zem = nic se nestane, žárovka nesvítí
Přitom je to nový barák zkolaudovaný v listopadu, tak nechápu, že to tak udělali
Myslím si, protože je kabel plochý, tak ho použili, aby se jim lépe dával za omýtku a s dobrými barvami neměli.
Udělal bych to trochu jinak.Fázi bych našel jakoukoliv zkoušečkou a potom- fáze a nula-svítí,zbývájící je zem.Fáze a zem-vybaví chránič,zbývající je nula.Myslím si,že třetí bod-nula a zem-chránič vybaví stejně,jako v bodě 2.
ovczaak: Třetí bod nulák-zem vybaví chránič jedině v případě poruhy. Proto tam ten chránič je. Pokud tedy po spojení nuláku se zemí vypadne proud, je to život ohrožující průšvih.
doplněno 05.04.14 20:14:@hop: Mezi nulákem a zemí přece nesmí být žádný potenciál, takže žárovkou zapojenou mezi nulákem a zemí nemůže téci žádný proud.
doplněno 05.04.14 20:50:@hop: Zkusím si to zítra.
Ale když si to namaluji, tak mi vychází, že nemůže vybavit. Řekněme, že každý drát od spotřebiče k pojistkám má odpor 0.25 ohmu (cu 4 mm2, 50 metrů). Zkoušet budu například žárovkou 60W, která má odpor cca 900 ohmů. Tudíž se proud mezi nulákem a zemí rozdělí v poměru 1:3600. Má-li téci zemí 50 mA (a to by chránič ještě nevybyvil), muselo by nulákem téct skoro 200 A! A naopak, pokud poteče nulákem 16A (je to světelný obvod a 16A je skoro 4 kw), tak zemí potečou cca 4 mA.
Kde je chyba?
doplněno 05.04.14 20:54:Doplňuji, že nevím parametry chráničů, takže jsem napsal zřejmě nesmyslných 60 mA.
Pokud je někde za chráničem zapojený spotřebič (s odběrem přibližně nad 60mA), po spojení nuláku a země musí chránič vybavit, protože proud fází a nulákem ve fíčku není stejný (půlka fíčko obchází skrz PE), žádný průšvih to tedy není !
@rumiček: popisuji situaci, kdy kdekoli za tím samým chráničem máte zapojený spotřebič. Proud nulákem ve fíčku se díky zkratu (mezi PE a N) "rozpůlí" mezi PE a N a chránič vybaví. Spotřebičem může být třeba vysavač nebo lampička na jiném jištěném okruhu. Klidně si to vyzkoušejte, a pokud to stále nechápete, zkusím to nakreslit...
doplněno 05.04.14 21:04:... mluvím o spojení nuláku s ochranným vodičem, tedy o jejich zkratu, aby bylo jasno...
@rumicek není to něco jiného, původně jsem reagoval POUZE na Vaše tvrzení "Pokud tedy po spojení nuláku se zemí vypadne proud, je to život ohrožující průšvih."
No ale to je něco úplně jiného, než jsem psal já. A trvám na tom, že pokud zapojím žárovku mezi nulák a zem a chránič vybaví, je to průšvih, protože na nuláku je napětí a to je špatně, nejspíš někde něco nefunguje, je blbě zapojené atd.
doplněno 05.04.14 21:24:Zřejmě jsme se zamotali do reakcí na reakce. Já reagoval na ovczaak, který reagoval na můj prvotní text. Ano, souhlasím s tím, že při zkratu musí vybyvit jakýkoliv chránič. Na druhou stranu původní test se žárovkou vybaví chránič jen při zapojení žárovky mezi fázi a zem.
Jo, asi jsme se fakt trošku zamotali
Jen - jakýkoli chránič při zkratu PE a N vybaví, ale jen při odběru nad cca 60mA, jinak mu to je jedno, nemá co vyhodnocovat...
Myslím, že už tu bylo řečeno vše. Tak jen dodávám, jak velká ostuda pro profi firmu, která prováděla montáž a chudák revizák, který se pod to podepsal. Pak se nesmíme divit, že si to chce každý udělat sám a možná mnohdy lépe. Škoda.
doplněno 05.04.14 20:24:Jak se přesvědčuji, tak až na jednoho odpovídajícího má každý za to, že chránič vybavuje při 30mA. To je opravdu hraniční hodnota kterou by neměl chránič překročit. Reakce chrániče začíná uř od 15mA a proto celkový proud rozdělený mezi PE a N lze počítat už od 30mA, což potom odpovídá hodnotě napsané na chrániči, ale parametrově už od poloviny udávané hodnoty jmenovitého reziduálního pracovního proudu až po jeho hodnotu.
doplněno 06.04.14 09:38:@hop já jen reagoval na výraz nad cca 60mA. Více by se hodil výraz do 60mA
@mapel v tomto s Vámi samozřejmě souhlasím, ovšem přesná proudová charakteristika chráničů je v tomto i mnoha dalších tématech naprosto nepodstatná a jen tazatele i méně odborně vzdělané kolegy zbytečně mate. Myslím, že je rozumné se pro názornost držet toho maximálního proudu 30mA, který si tazatel na chrániči i přečte, co Vy na to?
Ahoj. K nějakému zapojování drátů se nebudu připojovat, to nedám. Ale setkal jsem se s řešením nevhodných barev drátů v rozvodech. Někdo oholil dráty od bužírky a navlíkl na oba konce, staženou bužírku té správné barvy. Asi se tím nemusel vykopávat kabel ze zdí.
Ještě přidám něco pro obveselení. A upozorňuji, že to radost elektrikářům neudělá, dokonce z toho můžou zešílet. Můj oblíbený zedník spáchal humor na svém známém tím, že mu do připravených krabic po domě, zastrkal různé další barvy drátů, do husích krků a profesionálního elektrikáře elektronika, mohlo jebnout.Ten silně věřící čistý člověk málem použil hodně nevhodná slova. Mě provedl v malém něco podobného. Za to se asi nyní smaží v pekle. Taky pácháte nějaké vtipnosti?
Určitě lze "nevhodné" barvy přeznačit bužírkou, jen je výjimka, která se může porušit zcela výjimečně. Zelenožlutý...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.