Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám málo vody ve studni cca 15 - 20 cm. Když ji prohloubím o metr, zůstane hladina ve stejné výši a budu mít vody 120, nebo tam bude furt stejně akorad bude studna hlubší? Možá blbá otázka, ale nerad bych to kopal zbytečně tak se radši zeptám. Jistota je jistota.
Teď je období abnormálního sucha. Při prohlubování studny opatrně, může se stát, že teď je na dně vrstva jílu, která vodu drží. Může se stát, že ta vrstva je třeba metrová. Pokud ji prokopete,může být pod ní vrstva propustná, a budete bez vody. Proto je nejjistější ručním vrtákem provrtat kousek, jaká je tam zemina, zda se voda neztrácí, a pak pokračovat.
Tak napíšu jak jsem dopad.
Na dně studny byl nasypaný štěrk, patrně stavitel chtěl mít čistou vodu, ale co je mi to platné, když je štěrk až skoro po hladinu. A tak jsem vybíral a vybíral až pod poslední skruž. Nedbaje toho šel jsem ještě pod ní aš těrk se mi přisypaval i z pod skruže. A najednou šup a poslední skruž si sedla o pět čísel.
Takže teď mám mezi poslední a předposlední skruží mezeru asi pět centimetrů.
Je to problém? Co dál můžu ještě čekat? Mám tu mezeru nějak vyzdít?
Buďte rád, že si sedla jen jedna skruž. Vrazil bych tam provizorně nějaké kusy železa aby si to nesedalo dál a ihned zabetonoval. Tou dírou vám tam může prosakovat povrchová voda.
No, to se dalo čekat, že si ta skruž sedne ne?
Proč měl štestí, že si sedla jen jedna? Kdyby si sedly všechny, tak má po starostech. Teď je otázka, jestli tam ten beton bude držet, nebo časem vypadá.
Kdybyste vykopal ten metr, tak je pravděpodobný, že si sedne o metr, co jste tam měl v plánu dát? Nikdy jsem studnu nekopal, tak nevím, jestli se dá přidat skruž navrch, nebo jak se to dělá při prohlubování. Ono je taky možný, že když jsou tam ty skruže třeba 40 let, tak si sedat moc chtít nebudou a přidat skruž navrch bude prd platný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.