Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny
Dnes jsem zjistil, že máme opačně připojený bojler na topnou vodu.
Přesněji řečeno: Primárně se nahřívá bojler plynovým kotlem. To je ok. Topná voda jde do bojleru do správné truky. Pak nám připojovali bojler ještě na topnou vodu od kotle na tuhá paliva. A dnes jsem zjistil, že topnou (horkou) vodu připojili na výstup z bojleru a studenou na vstup. Někdy to nahřívá líp, někdy hůř. Je to problém? Může to nějak poškodit bojler? Je nutné to předělat? Máme Vitocell 100-W. Díky!
Tomu nerozumím.Tak jak to píšeš by znamenalo,že je voda z kotle napojena na vývod teplé užitkové vody,což je zakázáno. Pokud je ale napojen přívod z kotle na topné tělěso /topný had/ boileru obráceně,tedy teplá voda jde do bojleru dole a zpátečka nahoře, tak se toho moc neděje. Když je v systému oběhové čerpadlo tak bych to nechal být,pokud není,tak má topný had nižší účinnost a příležitostně bych to předělal. Tohle špatné zapojení má ale jednu výhodu - když se netopí v kotli ÚT a zapomene se otevřený ventil topného systému,neohřívá boiler /tolik/ vodu v topení. Moje známá na ten ventil přes léto nechala otevřený a doplácena 30 tisís za elektřinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.