Nejste přihlášen/a.
Přeji hezký den,
byla bych moc ráda kdybyste mi poradili ohledně placení poplatků za komunální odpad. Jedná se o obec Oplany dle vyhlášky o poplatcích za provoz a systém shromažďování a odstraňování komunálních odpadů , která nabyla účinnosti vybírala obec 500 Kč za nemovitost. Jelikož nevybírala od všech lidí stejně a byla občany napadena schválila novou vyhlášku dne 21.3.2009 za poplatek za komunální odpad s účinností od 23.3.2009 kde se má za nemovitost platit 1 343 Kč. Tuto částku mají uhradit pouze ti kdo nezaplatili 500 Kč. V obou vyhláškách je psáno uhradit do 31.3.2009. Je možné, že každý zaplatí jinak za stejný odvoz?
Děkuji moc za odpověď.
Zápotocká
Paní Zápotocká, já si myslím, že v obci by měl být zaveden buď místní poplatek za "odpad" - to je ta částka max. 500 Kč za občana s trvalým pobytem a nebo rekrečku. Druhá možnost je ta, jak uvádí vyhláška Vaší obce zveřejněná tuším 21/3 2009 a kde se platí podle skutečně přistavených popelnic. Ale určitě - řekla bych skoro na 100% - že nemůže být zaveden dvojí způsob placení. To není logické a domnívám se, že ani není možné. Podle mne v tom bude pěkný guláš a nedovedu si představit, jak povedou evidenci. Bohužel mě končí limit na internet, tak se s tím nemohu podrobně seznámit. Ale v dubnu už jsem si zvýšila limit, tak na to ještě kouknu. Určitě se vedení obce ptejte a nechte si toto vysvětlit. Ani datum vyvěšení se mi nezdá, vyhláška má být vyvěšena v předstihu před schválením. Pouze ve vyjímečných případech může být platnost vyhlášky zkrácena. Je to popsáno v Zákoně o obcích - to je tuším 128/2000 Sb - na kterou se odvolávají v záhlaví vyhlášky. Zatím jen toto, musím krotit MB, jinak se nedoplatím! :D
Je běžné,že poplatek za svoz komunálního odpadu se platí podle počtu osob hlášených k trvalému pobytu na nemovitost a to maximálně 500,-Kč na poplatníka na rok,to zn.6 osob 3000,- kč atd.Za rekreační nemovitost v níž není nikdo hlášen k trvalému pobytu se platí jako za jednu osobu max.500,-Kč za rok.Zeptejte se pana starosty na základě kterého paragrafu Zákona o domovních odpadech má zastupitelstvo dvojí metr?(Pokud Vám něco neušlo)
Zde jsem Vám ještě stáhla část Zákona o obcích 128/2000 Sb. týkající se povinností obce při schvalování OZV:
128/2000 Sb. o obcích ( obecní zřízení ) |
§ 12 (1) Obecně závazné vyhlášky a nařízení obce (dále jen "právní předpis obce") musí být vyhlášeny, což je podmínkou platnosti právního předpisu obce. Vyhlášení se provede tak, že se právní předpis obce vyvěsí na úřední desce3b) obecního úřadu po dobu 15 dnů. Dnem vyhlášení právního předpisu obce je první den jeho vyvěšení na úřední desce. Kromě toho může obec uveřejnit právní předpis obce způsobem v místě obvyklým. (2) Pokud není stanovena účinnost pozdější, nabývají právní předpisy obce účinnosti patnáctým dnem po dni vyhlášení. Vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem, lze výjimečně stanovit dřívější počátek účinnosti, nejdříve však dnem vyhlášení. (3) Nařízení obce vykonávající rozšířenou působnost se zveřejní též na úřední desce obecních úřadů působících ve správním obvodu obce s rozšířenou působností. (4) Obec vede evidenci právních předpisů, které vydala. Evidence právních předpisů obsahuje číslo a název právního předpisu, datum jeho schválení, datum nabytí jeho platnosti, datum nabytí jeho účinnosti, popřípadě i datum pozbytí jeho platnosti. Právní předpisy obce se označují pořadovými čísly. Číselná řada se uzavírá vždy koncem každého kalendářního roku. (5) Právní předpisy obce a jejich evidence musí být každému přístupny u obecního úřadu v obci, která je vydala. Nařízení vydané obcí vykonávající rozšířenou působnost musí být každému přístupné též u obecních úřadů působících v jejím správním obvodu. (6) Obec zašle obecně závaznou vyhlášku obce neprodleně po dni jejího vyhlášení Ministerstvu vnitra. Obec zašle nařízení obce neprodleně po dni jeho vyhlášení krajskému úřadu. 3b) § 26 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.