Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakladani drevene garze

Od: magormagor* odpovědí: 7 změna:

Chci stavet uzavrenou (prkny obitou) drevenou garaz pro jedno auto plus skladovaci prostor na kola, kanoe apod, rozmer cca 5x5m. Jako podlaha mi staci vysypany sterk, nepotrebuji desku. Jak ji zalozit? Betonove pasy do nezamrzne hloubky mi prijdou dost komplikovane a nakladne... a pokud bych chtel setrit na betonu, musel bych je udelat uzke (15-20cm?), a tomu bych ani neveril ze to bude dostatecne pevne, nemluve o tom ze bych musel bednit jak blazen.

Druha varianta jsou patky do nezamrzne hloubky, ktere uz se daji zrealizovat svepomoci. Potiz je ze pokud bude v betonove patce ukotvena kovova kotva, na ktere teprv (cca 10-20cm) nad betonem bude spodni kraj drevene stojky, coz chci kvuli izolaci od vlhkosti, bude spodni prkno obvodoveho plaste pribite na teto stojne cca 40cm nad zemi... a co prijde pod nej? Dalsi prkna tam davat nebudu, predpokladam odstrikujici vodu a snih. Pokud udelam podezdivku, ktera nebude spojena s patkami, muzu cekat vzajemne posuvy (protoze nebude zalozena v nezamrzne hloubce, mozna jen na melkem betonku...15cm?).

Diky za napady!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

2x
Udelejte patky 20cm nad teren. Na to kus ipy a primo postavit stojku. Tu pripevnit pres "L"ko k betonu. Desky ukoncete 5cm nad zemi. Kdyz budou nacim.natrene a nebudou utopene ve vode, tak vydrzi roky.
magormagor*

potom mi ale zbyde stejne nejaka mezera ... 5cm, kterou mi bude dovnitr foukat listi a snih... Okolo budu mit stejne vysterkovanou plochu (v garazi i okolo) rikal jsem si ze bych ve sterku "utopil" kus nopove folie - nebo neceho podobneho, pripadne ten betonovy prah abych tomu zamezil.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
chystám se na něco podobného (přístřešek k domu), ale s podmínkou, že sloupky na jedné straně budou v případě potřeby dočasně demontovatelné (vyjmutelné). Po zvážení možností a variant (i finančních) jsem dospěl k závěru. že kromě vybetonovaní patek mám možnost ještě použít zemní vruty, protože základový pás by vyšel neúměrně draho a byl by komplikovaný.
Pokud potřebuejte uzavřít spodní část stěny mezi stojinami a bojíte se hniloby z důvodu odstřikující vody, udělejte ti spodní část vyjímatelnou a tím i vyměnitelnou, pokud vám shnije (po X letech). Stačí to udělat tak, že na pevně uchycené oložení uděláte svislé svlaky a terve na ně přiděláte spodní krycí prkna. Pak celou část kdykoli bez problémů vyměníte.

hodnocení

0x

Nedávno jsem na bazoši narazil na zemní vruty za pěkné pe/......

Postavil bych to na nich.

Na horní plotnu přidělat nosný trámek, zbytek plotny odříznout.

Když necháte vrut koukat třeba 20cm, tak tuto mezeru zadělat Cetrisem a vlhko se Vás pak skoro netýká.

doplněno 02.04.14 22:23:

@joudic: Jen pro zajímavost, jaké máte složení zeminy? Nebo proč jsou to vyhozené peníze?

joudic*

nicmene bych dodal, pokud mate slozeni zeminy jako ja, jsou vruty ci zatloukaci "ostepy" vyhozene penize, betonova paticka jeste nikoho nezabila, a kdyz tam da tu nopovku, aby drevo nebylo ve vode, tak luxus na x let

doplněno 02.04.14 22:31:

same kameny (specena ruzne rostouci bridlice) a na tom vrstvicka hliny, necim vetsim a uz vubec vrtakem se niz nez 10-20cm nedostanete ale jamu krumpacem pri urcitem usili udelam vzdycky...obycejne 4m v nezamrzne hloubce trvalo s bagrem a sbijeckou od 7 - 18h, v normalni hline by uz byl s bagrem v 8 doma

magormagor*

Ty vruty vypadaji ... velike, nejak si neumim predstavit cim bych je narval do zemne. Asi to vydrzi dost velke zatizeni, jenomze i kdyz bych si zjistil jak velke zatizeni vydrzi, neumim odhadnout kolik bude vazit moje garaz..preci jen drevena obludka 5x5m se sedlovou strechou neco vazit bude - plus material ulozeny na policich, pude apod... asi bych se bal jestli by "nezajely" do zemne samy...treba po nejakem silnejsim podmaceni. Kdybych nemel michacku a stavel neco mensiho tak mozna, ale pro tuto variantu asi ne.

Jde mi presne o to, ze stavim sice drevostavbu, ale chci ji postavit "chytre" - aby se pekne provetravala, byt skvirami mezi prkny, aby nikde nestala voda a aby proste vydrzela. Je to mnohem levnejsi nez zdena a udela podobnou sluzbu.

Velikost těchto vrutů je pro Vaši garáž tak akorát. Jeden unese cca 3t, takže toho že svévolně zajede do země se opravdu bát nemusíte.

Jinak vcelku bez problému je zatočíte 2m trubkou. Pokud tedy nemáte zeminut jako @joudic, tam to je opravdu trochu problém.

Rozhodně je to jednoduší než kopat a betonovat základy.

Zakladani drevene garze

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]