Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych otázku k renovaci venkovní omýtky u zhruba 100let starého domu. Zdivo smíšené, kámen - cihla. Oklepal jsem vpodstatě celou omítku a přemýšlím čím nejlépe nahodit. Dále jsem obkopal zdi a přemýšlím zda má cenu spodek zdiva případně základy u takto starého domu nějak izolovat. Případně jak ideálně spodek zdi ukončit (nerad bych zase jen zasypal hlínou přímo ke zdi). Všem moc díky za případnou reakci.
pokud jste jiz obkopal samozrejme izolujte, jinak klasicke obhozeni cementovym mlekem a na to klasickou omitku pokud tedy nelze primo zateplit na cihlu, ale tohle musim nechat na jinych radcich, na to jsem maly pan
Joudic má pravdu,pokud máš peníze,zatepli ten dům.Fasáda bude perfektní.Jde samozřejmě srovnat zeď i slabším polystyrenem,ale je to jen malá úspora.
JABRAKA
Ještě přemýšlím zda vyškrabávat i spáry? Případně nějaké ideální složení omýtky na tento typ zdiva?
Zdravím,
spáry vyškrábat zcela určitě - bez toho vám omítka nebude pořádně držet (ve spárách je vlastně zakotvená).
Pokud se týká samotné omítky - názory se budou lišit, s tím počítejte.
Můj názor je takový, že pokud dům nemá pořádnou (a v pořádku) vodorovnou izolaci, tak bych nedělal v žádném případě tzv. tvrdou omítku (omítku, která bude obsahovat větší množství cementu), ale použil bych jako naši předkové klasickou vápennou omítku (na jedno kolečko malty tak max. fanku cementu), protože i když je její životnost nižší, tak lépe vysychá a umožňuje zdem dýchat (nebudete mít vevnitř tak vlhké zdi - voda se odpaří ven).
Než začnete s omítáním, podívejte se po svém okolí - kde mají vlhký dům a tvrdou (cementovou) omítku, mají na omítce venku "mapy". To je pak místo, kde voda nemůže ven a po čase to odpadne celé, protože voda pod omítkou zmrzne.
Rozhodnutí je na vás.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.