Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak vyčistit pekáč

Od: magdalen435* odpovědí: 11 změna:

Dobou používání má smaltovaný pekáč hnědé dno, místo bleděmodré. Nikdy se mi nezdařilo v něm něco spálit, myju ho ručně a myslím, že řádně, ale dno je čím dál hnědší. Nemá někdo zkušennost, jak na smalt?

Děkuji

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x

opláchnout vodou,posypat práškem do pečiva nechat do rána působit a umýt-zkuste.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Jak je ten pekáč starý? Myslím si, že tak jako vy, máme se staršími pekáči zkušenost všichni. A kdo ne, ten ji časem získá. Zvláště pak s těmi, které nebyly zas až bůhvíjak kvalitní. Připaluje se v něm? Ne! Tak není co řešit. Čím více se dno drhne, tím více se ničí povlak, pro který se potraviny v troubě nepřipalují ;) Navíc, nikde není psáno, že naprosto stejně to neudělá pekáč nový. Tedy smaltovaný. Skleněný, nerezový, kameninový a já nevím, jak se všechny tyhle materiály jmenují, to nedělají. Ty se stále tváří, že jsou nové. Věky. :-D

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

Starý pekáč neoživíte tak, aby vypadal jako nový. Občas, když mi takhle nádobí na dně hnědne, nasypu do něj trochu sody na praní, vodu a nechám povařit. Pak vychladnout a nádoba se snáz vymyje. Ale dokonalé to není. Prostě, když to není už nové, jsou na tom vidět známky používání.

Pokud budete mít uvnitř třeba dozlatova upečenou kachničku, myslím, že nikomu nebude vadit, že ten pekáč není nový. Jaga.

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, zkuste tekutý písek CIF a žlutozelenou houbičku. Zdravím!

doplněno 29.03.14 00:41:

Aha, tak to jsem v koncích - ta kombinace CIFu a houbičky je osvědčená. Potom už snad jen nějaká chemie - kyselina=?

magdalen435*
hodnocení

Cifem to čistím běžně po pečení a nic. Drhnu spodní hrubou stranou, která je vždy zelená. Tak co s tím?

 

ivik*
hodnocení

0x

Zkuste louh nebo něco na čištění odpadů,to bývají dost silné prostředy.Nalijte to na dno pakáče a nechte do rána působit,mohlo by to pomoci...Pracujte s tím v rukavicích!

iviku, louhem bych se bála, přece jen je to žíravina. Já používám na čištění sodu, jak píše Jaga, ale nevařím, jen nechám pekáč namočený ve vodě se sodou asi tak 5 hodin a pak jde lépe vyčistit.

 

magdalen435*
hodnocení

Děkuji všem za radu, zkusím ten prášek do pečiva, jelikož sodu nemám. Mám 40 let staré smaltované 2 kastrůlky (tehdy moderní s kovovou obroučkou) a ty jsou stále zevnitř bledě modré. Zajímavé, že na ně ten Cif stačí a na pekáč ne.

 

hodnocení

0x

Dobrý večer. Když jsem ještě měla smaltované nádobí řešila jsem tento problém savem. Naplnila hrnec až pokraj vodou dala vařit a do vařící vody kápla trochu sava. Obyčejného, stejně tenkrát jiné nebylo, zato hrnce byly zase na chvíly jako nové. Stačilo to udělat tak 2krát do roka.Potom horkou vodou s jarem normálně umýt. Není nic cítit a když tak savo vyprchá. Ale pokud máte pekáč déle jak 5let, tak myslím, že už mu nic nepomůže. Moje první nádobí vydrželo 25let, koupené v roce 1973, nádobí koupené v 90tých letech vydrželo 5let. To je ta kvalita. Ale ani nerezové nevydrží věčně. řekla bych, že nádobí nejvíc ničí myčky a proto ji nemám.Alik

Už je asi na rady pozdě, ale Savo - to je to pravé, čím to najisto pustí! Taky to tak dělám, ale jsem asi větší barbar. Já ho používám neředěné, trošku ho naleju do nádoby a houbičkou umyju. Není potřeba ani žádná hrubá síla, jde to samo. Pak samosebou pořádně vypláchnout!

 

hodnocení

0x
avatar atrama

Mám zkušenost s TORO pastou a se sodou, jak zde bylo již napsáno.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]