Nejste přihlášen/a.
Dobou používání má smaltovaný pekáč hnědé dno, místo bleděmodré. Nikdy se mi nezdařilo v něm něco spálit, myju ho ručně a myslím, že řádně, ale dno je čím dál hnědší. Nemá někdo zkušennost, jak na smalt?
Děkuji
Jak je ten pekáč starý? Myslím si, že tak jako vy, máme se staršími pekáči zkušenost všichni. A kdo ne, ten ji časem získá. Zvláště pak s těmi, které nebyly zas až bůhvíjak kvalitní. Připaluje se v něm? Ne! Tak není co řešit. Čím více se dno drhne, tím více se ničí povlak, pro který se potraviny v troubě nepřipalují Navíc, nikde není psáno, že naprosto stejně to neudělá pekáč nový. Tedy smaltovaný. Skleněný, nerezový, kameninový a já nevím, jak se všechny tyhle materiály jmenují, to nedělají. Ty se stále tváří, že jsou nové. Věky.
Starý pekáč neoživíte tak, aby vypadal jako nový. Občas, když mi takhle nádobí na dně hnědne, nasypu do něj trochu sody na praní, vodu a nechám povařit. Pak vychladnout a nádoba se snáz vymyje. Ale dokonalé to není. Prostě, když to není už nové, jsou na tom vidět známky používání.
Pokud budete mít uvnitř třeba dozlatova upečenou kachničku, myslím, že nikomu nebude vadit, že ten pekáč není nový. Jaga.
Dobrý den, zkuste tekutý písek CIF a žlutozelenou houbičku. Zdravím!
doplněno 29.03.14 00:41:Aha, tak to jsem v koncích - ta kombinace CIFu a houbičky je osvědčená. Potom už snad jen nějaká chemie - kyselina=?
Zkuste louh nebo něco na čištění odpadů,to bývají dost silné prostředy.Nalijte to na dno pakáče a nechte do rána působit,mohlo by to pomoci...Pracujte s tím v rukavicích!
iviku, louhem bych se bála, přece jen je to žíravina. Já používám na čištění sodu, jak píše Jaga, ale nevařím, jen nechám pekáč namočený ve vodě se sodou asi tak 5 hodin a pak jde lépe vyčistit.
Dobrý večer. Když jsem ještě měla smaltované nádobí řešila jsem tento problém savem. Naplnila hrnec až pokraj vodou dala vařit a do vařící vody kápla trochu sava. Obyčejného, stejně tenkrát jiné nebylo, zato hrnce byly zase na chvíly jako nové. Stačilo to udělat tak 2krát do roka.Potom horkou vodou s jarem normálně umýt. Není nic cítit a když tak savo vyprchá. Ale pokud máte pekáč déle jak 5let, tak myslím, že už mu nic nepomůže. Moje první nádobí vydrželo 25let, koupené v roce 1973, nádobí koupené v 90tých letech vydrželo 5let. To je ta kvalita. Ale ani nerezové nevydrží věčně. řekla bych, že nádobí nejvíc ničí myčky a proto ji nemám.Alik
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.