Nejste přihlášen/a.
Zdravím, při rekonstrukci domu, respektive odstranování příček se nám ukázaly, pod tenkou slupkou omítky, praské hurdisky. Prasklina prochází napříč a veze se i přes 3 hurdy, viz Obr.1. Rok výstavby 1971-73. Ve výkresové dokumentaci je označeno místo výskytu, viz Obr. 2. Skladba stropů je na vyobrazena na Obr. 3. Bude nutná sanace, výměna či se mám spoléhat na přísloví "Pokud to nespadlo doteď, už to nespadne."?
Děkuji
Ahoj. Můj dvorní zedník tvrdil, že se hurdisky musí při skládání prohazovat-omítat i po delší straně, aby se tou maltou slepily k sobě a více a lépe držely. Jestli ty vaše byly na místo jen k sobě přiraženy, mohou mít úplně jinou únosnost a mohly díky tomu popraskat. Jestli je nad nima nějaká vrstva betonu, mohlo by to držet. Mázněte ty praskliny sádrou a po zatvrdnutí, se nad tím projděte. Jestli to není v pohybu, mohlo by to jít. Zvažte možné zatížení stropu.
doplněno 28.03.14 22:59:Abych se přiznal, tak mě ani nenapadlo se číhnout na tu skladbu podlahy a stropu pod tím. Ale těch 8 cm betonu dole a 6 cm nahoře je slušná síla a váš dupot se ještě roznese spojenými vlískami mezi nimi. Taky jsem ve svém brožovaném životě viděl páchat pořádnou svininu, na jedné stavbě. Tam kladli hurdisky s úkosem dolů, tou špičkou do Íčka. Nebo je bez podhození položili na ty Íčka nasazované úkosené podložky. Snad to potom dohnali tím betonem.
Dobrý tip, zítra to zkusím aplikovat. Pokud nebude trhlina vykazovat pohyb ani pod větším zatížení (5 osob), bude možné toto považovat za stále přípustnou vadu? Chceme totiž snížit stropy sádrokartonovými podhledy a máme obavy, že si tímto znemožníme přímý pohled na omítnutý strop a nebudeme moci tak strop průběžně kontrolovat. :/
PS: Hurdisky jsou slepeny k sobě tak, jak uvádíte, tedy na dlouhou stranu. Skladba stropu opravdu odpovídá tomu, co je uvedeno na posledním obrázku.
Já souhlasím s @humbucker. "palec"
Přesádrujte prasklinu tenkou vrstvou sádry, nechte sádru vytvrdnout a druhý den si s kámošema nad prasklinou udělejte třeba taneční diskotéku Pokud sádra nepraskne, neřešte to. Pokud praskne, můžeme popřemýšlet dál...
Ověřeno, v 5 lidech (cca 400 kilo na m2), kde byly hurdy porušeny, se nad nimi konal neřízený "dusot". V sádře se neobjevily žádné praskliny. Lze to považovat za uspokojivé?
Už je to sice nějaký měsíc nazpět, co jsem se ptal na praskliny ve stropě, ale jak se onehdá postupovalo se založením zděné příčky podél I profilu (mimo něj), tedy přímo příčně na hurdisky? JE mi jasné, že je ideální uložení příčky na ocelový I profil, ale pokud to nejde, jak se to dělávalo? Bylo to tak, že nad hurdisku a 2 cm mazaniny byl nalit beton do výšky I profilu a pak se založila příčka? Děkuji za odpověď
doplněno 31.12.14 11:16:nebo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.