Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární ohřev

Od: jenicek111 odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, potřebuji radu.

Chci udělat solární ohřev TUV v domě, kde topíme pouze dřevem (i v létě kvůli vodě ke sprchování).

Solární systémy mi přijdou velmi předražené. Chtěl bych pouze solární výměník který napojím na stávající bojler TUV.

Ohřívat vodu mi stačí od jara do podzimu. Poradíte co všechno k tomu potřebuji, nebo co koupit, nebo jak na to? Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

K zprovoznění systému určitě budete potřebovat:

- solární kolektor (doporučuji trubicový, vakuový s technologii Heat-pipe. Na 100l alespoň 15trubic)

- oběhové čerpadlo

- solární regulaci

- nějaké to potrubí, fitinky, tepelnou izolaci atd...

Nejjednodušší připojení můžete udělat tak, že necháte cirkulovat přímo TUV kolektorem.

Sice Vám to bojler "promíchá" ale to v létě nebude vadit.

doplněno 28.03.14 19:40:

- Musí být čerpadlo už jen kvůli regulaci a počítám že to nebudete tahat 3/4 trubkou a nebudete to spádovat.

Potrubí může být plastové, jen poslední cca 1m by měl být měď nebo něco co odolá vysoké teplotě.

- Regulací myslím "krabičku" která rozhodne že teplota na kolektoru je vyšší než teplota vody v bojleru a když ano, tak zapne čerpadlo. Samozřejmě to umí víc věcí, ale toto je základní princip.

jenicek111
hodnocení

Když to nechám běhat přímo bojlerem-potřebuju čerpadlo. Kolektor bude nad bojlerem, fungovala by takto samotížka? Potrubí muže být plastové nebo kvuli teplotě musí být měď?

hujer123*

Samotíž? Jak přinutíte horkou vodu, aby klesala do bojleru? Samotíž by vám fungovala, kdyby byl bojler nad kolektory. Nehledě na to, že musíte regulovat, abyste bojler nepřetopil. Regulace probíhá tak, že řídící jednotka zapíná a vypíná čerpadlo a reguluje jeho otáčky.

doplněno 28.03.14 20:21:

Potrubí se používá nerezové, ohebné, na které se napertluje převlečná matice a vyrobíte si tak jakékoliv potřebné délky.

doplněno 28.03.14 20:23:

Ještě doplňuji, že budete potřebovat expanzní nádrž.

jenicek111
hodnocení

co myslíte "solární regulací"?

hujer123*

Regulace vám vyhodnocuje, při jakém rozdílu teplot v bojleru a solárním okruhu zapne a vypne čerpadlo, abyste ohříval a ne ochlazoval. Dále vám hlídá nepřekroření maximální teploty v bojleru a podle provedení i další činnosti, jako může být přepnutí ohřevu např. do bazénu nebo topného systému po nahřátí bojleru. A samoýřejmě budete ještě potřebovat pojistný ventil a termostatický směšovač, aby vám do baterie nevlítla devadesátistupňová voda.

jenicek111
hodnocení

Viděl jsem na netu, že se dá koupit bojler se 2 med. hady. Ten musím stejně koupit novy-stary teče. Jednoho hada bych napojil na kotel na tuha paliva a druhy by zustal na solar. Kolik přibližně vyjde řídíci jednotka? Dalo by se napojit čerpadlo přímo na vypínač bez řídící jednotky? Např. v 10:00 to manualně zapnu-čerpadlo honi vodu ve svem solar.okruhu přes měď.hada ohřívá bojler s TUV. Odpoledne mi tu v lete slunce zapada v 17:00 (bohužel). Takže by se to opět manualně vyplo, aby to zbytečně bojler ve večerních hodinách neochlazovalo. Popř. by se to dalo napojit na časovou zásuvku.

když je extrémně sluneční den jak a čím se to dá ochránit proti vyvření?

Na jakou max teplotu jsou sol. panely stavěne? Ktery panel by byl lepší? Ten ktery má nad trubicemi 100 l nerez. zasobník-nízkotlaky nebo ty které jsou častěji na střechách rod. domů?

s tou samotízkou se omlouvam-(dobre jsem myslel-špatně napsal:)

Ttak pokud chcete kupovat nový zásobník, tak to je zcela jiná otázka.

V tom případě kupte opravdu dvouvýměníkový zásobník.

Jeden použijete na topení jak to máte teď, a na druhém zapojíte solár.

Sestava v tomto případě bude:

Výměník v zásobníku, čerpadlo, expanzní nádoba, pojistný ventil, regulace, solární kolektor, automatický odvzdušnovací ventil, nemrznoucí směs, izolace, trubky, fitinky.

Připojením bez regulace se pokuste vyhnout, výkon těchto solárních kolektorů je tak vysoký, že během slunného dne Vám to přetopí bojler během pár hodin. Jednotka stojí spřehledem do 5tis.

Použijte tento sy/...

Solární kolektor stagnuje na teplotě 250°C a více už se neohřeje.

Jinak zabránit odpařování vody ze solárního okruhu je možné díky zapojení systémem Drain-back.

Kdy při vypnutí čerpadla všechna voda z trubek zteče zpět do nádrže. Takže kolektor sice hřeje na 250° ale neohřívá vodu a ta se tedy neodpařuje.

Solární ohřev
Solární ohřev #2
jenicek111
hodnocení

Moc díky za radu.

kakamila

Tož nádrž na 500l asi jen do sklepa...

vanad1*

Udává se energie 700 W/1m2 plochy kolektoru. 500 L vody se jen tak neohřeje. Podle tabulek ze vstupních 10 °C na 55°C u 500 L zásobníku a výkonu trubic 4 kW je to 8 hod. a 7 min. To je nereálné.

120 L zásobník se ohřeje na 55 °C za 2 hod., což už jde

hodnocení

2x

Dva roky nám už funguje něco podobného, 48 vakuovych trubic, nádrž 500l s plovoucim zasobnikem 160l TUV, ... muzete se ozvat na email

vanad1*
hodnocení

0x

Když si propočítávám ekonomiku solárního ohřevu TUV, tak je to nulová ziskovost. Investice více jak 60000 Kč, TUV oproti ohřevu plynem není vždy jak je potřeba. K tomu náklady na zajištění provozu. Jako záliba v nových technologiích ano, ekonomicky už asi ne.

rv*
hodnocení

0x
Fototermika je dnes už minulost. Zvolte fotovoltaiku a k tomu Oplockého regulátor. Mám termiku i fv tak mohu porovnávat.
vanad1*

Můžete poskytnout nějaké konkrétní info? Cena, množství vody atd.?

Děkuji.

rv*
Pohledejte na mypower.cz Jen porovnání: fototermika - nemrznoucí kapalina, problémy s těsností, v létě co s přebytky, spotřeba oběhového čerpadla, heat pipe jsou poškoditelné ledem/zmrazky. Výhodou je nižší nárok na plochu. Fv funguje trošku i při rozptýleném světle, dráty se tahají lépe než trubky, žádný problém s mrazem, méně součástí, není třeba řešit co s letními přebytky.
kakamila

Nejlevněji Vás vyjde klasický elektrický bojler s osmihodinový nízkým tarifem.

vanad1*

Nejlevněji mi vychází ohřev plynovým kotlem v režimu "ohřev TUV ". Kombinovaný bojler 120 L se ohřeje za 28 min a kotel spotřebuje plynu za 11 Kč. V nízkém tarifu je to pořád více.

3,8 hod. při 2kW elektrického tělesa. Nízký tarif je tuším 2,50 Kč. Tedy něco kolem 16 Kč. Nevím přesně cenu nízkého. Vysoký mám 4Kč.

kakamila

To jako to plyn ohřeje v bojleru...?Kde je cena "karmy"?

vanad1*

Bojler má kombinovaný výměník a na kotli je třícestný ventil s čidlem v bojleru. Podle teploty vody vydá pokyn k otevření výměníku bojleru nebo topení nebo v létě jen ohřívá TUV. Čerpadlo musí mít dané oběhové množství vody za minutu, aby se voda ohřála v daném čase. Jsou bojlery s 1m výměníkem a tam je čas ohřevu jen 17 minut. Jedná se o 120 L vody. Karma pracuje ekonomicky hůř, protože musí dodat více vody v kratším čase. Což je neekonomické.

kakamila
Jde mi o cenu toho plynového kotle v režimu ohřevu TUV...kolik tisíc?

vanad1*

Baxi 1.14.

sejny*

Teď jsem také řešil co nejekonomičtêjší ohřev vody. Skončil jsem u kombinovaného bojleru, kdy většinou bude vodu ohřívat kondenzační kotel Protherm Panther s výkonem 12kW a v případě nutnosti elektrická spirála. Bohužel to ještě nemám vyzkoušeno, protože dúm je stále v rekonstrukci. Teď jen doufám, že na takový bojler získám nízký tarif (8hodinový), který v domě nebyl.

vanad1*
sejny*

Revizi teprve budu dělat. Podle mě by to vyjít mělo- v mém okolí maji tento typ bojleru skoro všichni a levnější sazbu mají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]