Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění starého potrubí

Od: magdon® odpovědí: 17 změna:

Při revizi plynového potrubí jsem dostal příkaz odstranit staré "mrtvé" roury ve sklepě domu (na fotkách označeny fialově). Potřebuju nápad, jak to provést. Nejlepší by bylo je uříznout v místě žluté čáry, ovšem žádným nástrojem nejsem schopný se k nim rozumně dostat. Autogen nepřichází vzhledem k prostředí v úvahu a ani ho nemám, rozbrušovačka ( a vlastně ani ruční pilka) se tam nevejde. Napadá Vás něco?

Odstranění starého potrubí
Odstranění starého potrubí #2
Odstranění starého potrubí #3

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

Napadá mě použít oscilační brusku, bude to na dlouho, ale zdá se mi to nejpřístupnější a nejméně nebezpečné.

hodnocení

1x

Kam se vejde tam bych použil elektrickou ocasku.

A kam se nevejde, tak hasák a točit dokud to někde nepovolí.

Jinak ten autogen by byla asi nejjednodušší varianta.

doplněno 28.03.14 19:07:

ještě mě napadá že by to šlo upálit normální elektrodou...

doplněno 28.03.14 19:21:

Toho upálení se nesmíte tak bát. Stačí mít poruce mokrej hadr a případně hasičák.

Když to budou dělat alespoň 2 lidi, tak se nic nemůže stát

Odstranění starého potrubí #4
hodnocení

Upálit čímkoliv by to teoreticky šlo. Jenže je to ve sklepě starého činžáku, plného uhelného i jiného prachu a s množstvím dřevěných laťových kójí plných neskutečné a pravděpodobně značně hořlavé veteše. I ta rozbrušovačka je riskantní. Ta doporučená ocaska by snad byla řešením, i když ani s ní se všude nedostanu. Samozřejmě co půjde, tak vyšroubovat, ale to je musím aspoň jednou přeříznout. Navíc jsou některé roury ohnuté a těsně u zdi, takže se s nima točit nedá.

hodnocení

1x

Rozvrtal bych to, co by šlo a pak použil stopkovou frézu do vrtačky jhsystems.cz/... někde by třeba šlo použít plátek do pilky na železo...každopádně to bude teda "pakárna"

hop®
hodnocení

1x

Zdánlivě nejpracnější řešení někdy bývá nakonec nejjednodušší a nejrychlejší.
Asi bych vzal těžkou mašinu a odboural si prostor, abych se tam dostal s flexou. Cu trubku z prvního foto bych rovnou říznul taky (vypadá to na plyn, Profipress"G", takže raději po vypnutí :-D) a pak přes mufny znovu nalisoval. Flexa se sundaným krytem se dostane skoro všude, řez nemusí být kolmý.
Myslím, že bych to měl "vykostěný" tak za dvě hodinky, možná i bez zranění :) Tím chci říct, že můj postup je trošku pro potencionální sebevrahy, ale já v tomhle nejsem srab :-D Takže to vlastně raději neberte jako radu... ;)

doplněno 28.03.14 21:41:

Nooo, s kabely si kousek uhnete, s vodou v PPR taky, aby se tam ta flexa dostala.
A nemluvme, o 30 bytech, ale o jednom suterénním podlaží, ja bych to vážně tak tragicky neviděl. Kolik má barák stoupaček? Nemuselo by se vše uzavřít, uřezat a opět napojit naráz.

Přiznávám, že by to byla trošku "masakroidní" akce, ale když si spočítáte hodiny strávené pižláním trubek za jinými trubkami a rozumně oceníte hodinu své práce, tak to moje rychlé "vykostění" nakonec možná vyjde levněji...

hodnocení

To je trochu svérázné řešení. Asi by bylo nejrychlejší, ale napáchané škody a nutné následné opravy bych asi nezaplatil. Nejde jen o tu jednu měděnou trubku, toho starého potrubí je v domě víc, než na fotkách. Pokud bych vyřezal všechno, co mi překáží, zůstal by barák se 30 byty minimálně na pár dní bez plynu, bez vody a částečně i bez elektriky. *haha*

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Poněkud nevím, proč by měl nějakej plynařskej revizák řešit nějaké jiné trubky, než plynové? Ale, pro pár řezů by možná stačilo tu kmitku v nějaké půjčovně jenom půjčit. Něco by šlo zakrýt omítkou. Zamaskovat to, aby to nedráždilo.

hodnocení

"...proč by měl nějakej plynařskej revizák řešit nějaké jiné trubky, než plynové..."

No zřejmě proto, že jsou to staré plynové trubky :) . Údajně by mohly v případě kritické situace (požár) znepřehledňovat zásah (což je asi pravda). Plynyřské předpisy neznám *nevi* a nehodlám se o nich dohadovat s revizákem. Zvlášť když s ním mám zatím velmi dobré zkušenosti a vím, že ho budu ještě mockrát potřebovat ;) .

hodnocení

Tak už jsem si objednal oscilační brusku od Bošů a pilový list z tvrdokovu (asi nezabráním občasnému říznutí do zdi), jak radí Ukulele. Bude to asi nejschůdnější cesta, i když ne nejpohodlnější.

Pak dejte vědět jak to tou oscilační pilkou šlo... všude píšou k řezání "měkkých kovů" a to stará plynová roura určitě nebude.

Pokud to zvládne, tak ji asi také pořídím :)

hodnocení

Proto jsem přiobjednal ten list z tvrdokovu. Má zvládnout i kalené šrouby. Jsem taky zvědavý, moc těmhle vynálezům nevěřím, zvlášť když mi ho vnucuje TV reklama *smich*. Určitě dám vědět.

hodnocení

"...k řezání "měkkých kovů" a to stará plynová roura určitě nebude..."

Já jsem se asi před měsícem přesvědčil, že staré plynové roury zas až tak moc tvrdé nejsou. To na obrázku se mi povedlo 6mm vidiákem. Ani jsem to nepoznal, jen to mělo chvíli trochu jinej zvuk. Problém byl v tom, že ona roura byla před kohoutem, pod kachlíkama a pod tlakem *sok* . Navíc v cizím bytě, kde jsem v tu chvíli byl sám a netušil jsem kde jsou klíče od sklepa s hlavním uzávěrem. Nechtěl bych to zažít znova! *blee*

Odstranění starého potrubí #5
hop®

Hezká dírka, asi máte kvalitní vrták. :) Já jsem takhle jednou řezal flexou 230 s diamantem zeď a najednou začala téct voda. Přeřízl jsem topení a nezaznamenal jsem to ani podle zvuku, ani podle odporu při řezání.

Ve Vašem případě bych asi zkusil zaimprovizovat a díru nějak provizorně ucpat, žvýkačka nebo izolační páska, a pokud bych neměl u sebe NIC, tak bych došel otevřít okno, pak pro telefon a cigára, palcem díru ucpal, zavolal někomu kdo by pomohl a v klidu držel, než přijde pomoc.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Naštěstí, v tomhle případě, se dá poněkud dobře orientovat. Plynová přípojka je vzorně nabarvená žlutou barvou. Proto se nedá splést s nějakou jinou. Taky jsem slyšel názor, že tyto trubky nemusí být natřeny žlutě. Ale, stejně jsem je, ty zeleně, poctivě přetřel na žluto. Žlutá je dobrá.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
ta oscilační bruska asi nebude špatné řešení, ale myslím, že jste se měl shánět spíš než po oscilační brusce po té elektrické ocasce (viiz obrázek od někoho výše) - do té totiž existují i bimetalové plátky na železo. Jejich výhoda je v tom, že se pomocí nich nechá řezat tak trochu i "za roh" (plátek lze prohnout a tím se dá řezat i těsně u zdi tam, kde nedostanete pilu).
Jinak jak jsem tak koukal na ty vaše fotky - co to zkusit vybourat tak, že trubku uříznete vždycky v tom nejdostupnějším místě a ze zdi ten zazděný kus zkusíte osově vytlouct? Prostupy většinou moc napevno zazděné nejsou, navíc na některých místech máte otevřený (ještě nezazděný) prostup hned vedle, takže max tak budete mít o trochu větší díru.

hodnocení

Takže špatně. Oscilační bruska konečně dorazila, ale už při prvním pohledu mi bylo jasné, že to není to pravé. Ono to na obrázku vypadalo trochu jinak. Funguje dobře a plátek z tvrdokovu dokáže skutečně řezat i ocel, jenže jeho rozměry jsem jaksi neodhadl. Funkční délku má jen 3 cm, takže 2coulovou roru, napůl zazděnou ve zdi nemám šanci uříznout. Navíc je to všechno na pohled poněkud subtilní a mám obavy, že by to hrubší zacházení (kterému by se při téhle akci nedalo vyhnout) asi nevydrželo.

doplněno 09.04.14 12:18:

ronyx - "...trubku uříznete vždycky v tom nejdostupnějším místě..."

To je právě problém, ono tam prakticky žádné dostupné místo není.

ronyx*

Zdravím,
podívejte se na tohle - to je ta pila, o které jsem psal výše. Při rozkliknutí tam je i video.
Netvrdím, že s touhle pilou to půjde krájet jako perník, ale uříznout při vhodně volbě plátku ty trubky půjdou. Pilu (ve starším a tudíž trochu jiném - jednodušším - provedení) vlastním cca 4 roky (koupil jsem ji tenkrát v LIDLu tuším za 900,-Kč) a nedám na ni dopustit. Pomohla mi už vyřešit mnoho různých problémů (vyřezával jsme s ní i kořeny v zemi apod). Zkoušel jsem s ní řezat také zazděné ocelové profily těsně u zdi - a skutečně to jde řezat i částečně "za roh"(s ohnutým pilovým listem). Jen bych na tuhle vaši práci doporučil sehnat si těch bimetalových pilových listů několik do zásoby (jsou běžně ke koupi po kusech).
Ať se daří - a jsem zvědavý na výsledek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]