Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El. přípojka na automatockou pračku

Od: kyticka777® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,poraďte prosím neznalému,je potřeba k automatické pračce speciální el. přípojka? nebo stačí obyčejná zásuvka. Dál by mě zajímalo jestli lze připojit automatku na bývalí vodovodní kohout (teplá voda-ohřívaná z boileru a studená) předem Vám děkuji za odpověď K.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pračka by měla mít vlastní samostatný přívod. Ovšem v případě, že by to bylo moc komplikované, lze jí připojit i do běžné zásuvky jištěné minimálně jističem 16 A. V tom případě ale musíte počítat s tím, že Vám jistič bude vypadávat při zapnutí nějakého dalšího silnějšího spotřebiče.

zajixxx*

Ono se v bytové instalaci používá jištění zásuvkového (1f) okruhu i "silnějším" jističem než 16A? Nejsem si toho vědom - nesetkal jsem se stím ještě... Avšak jsem ještě mladý, nemůžu znát vše... Slovo minimálně považuji za překlep, jistě tam má být maximálně. Jiinak s vámi musím souhlasit.

Má být 16A, jak píšeš, ale po té co jsem viděl na světelném okruhu 20A, tak už věřím všemu. Krásná ostuda profíků (to totiž dělala profi firma).

doplněno 26.03.14 22:05:

Jináč k dotazu. Postačuje běžná zásuvka, jen u nových instalací už bude fíčko, ale není to zatím dost běžná záležitost a napouštění teplé vody z bojleru také není problém, ale musím to jen hlídat, abych si na silonové prádlo nepustil 60°C a stále přepínat kohoutky. Doma jsem to vyřešil vyvedením HDO a jakmile svítí, tak se pere. Stejně jako v bojleru mím ohřívat vodu spirálou, takže připojením na bojler nic neušetřím a mám jistotu, že se mi prádlo nezničí telou vodou.

doplněno 27.03.14 19:17:

Já jsem plnil zadání paní domu. Ctěla vařit, prát, vysávat a td za "levno" a v kuchyni mít kontrolku co se rozsvítí. Naše předsíň je tmavá a pořád se v ní rozsvěcuje. Tak jsem to spojil a na čtvrtý pól stykače dal trafo s usměrňovačem a do předsíně dal led pásek s SMD. Postačuje to na osvětlení předsíně a příkon je 0,7W. Svítí za levno s minimální spotřebou a když vezmu, že se zorsvěcela žárovka 60W nedošlo ke zvýšení spotřeby. Tkže klasicky vyvedeno drátově, ale nechá se to udělat elegantně i bezdrátově. Když předsíň svítí, tak vaří a pere a při zhasnutí "běží televize". Nechtěl jsem to vázat na spínání zásuvky právě pro ten problém, že by se nestihnul cyklus, ale nechalo by se to zařídit přivedením ostré fáze z dalšího stykače a teprve při dokončení praní by odpadl, ale musel by být zásah do pračky. Taky ba byl problém třeba při návštěvě, že by se nemohlo uvařit kafe. Takže HDO na "ruční zapínání".

zajixxx*

HDOčko ti spíná stykač v rozvodnici, a stykač zásuvku pro pračku? Nebo jak jsi to vyřešil... Nestalo se ti někdy, že jsi zapnul pračku ve "špatný" čas, HDOčko ti přeplo na vysoký tarif a pračka nestihla dokončit cyklus? :)

solenza*
hodnocení

0x

Co se týká zásuvky na pračku, měla by mít samostatný jistič. Zásuvka stačí klasická do zdi 16 A. Pokud výrobce pračky umožňuje připojit pračku k teplé vodě, není problém. Ale je zbytečné třeba na máchání používat teplou vodu. Koukněte do návodu.

hodnocení

0x

správně by měla mět svoji extra přípojku :) ale jestli vám to utáhne jistič tak ji tam normálně zapojte (teď se do mě elektrikáři pustí) já ji tak mám x let a ještě se nic nestalo Zapojit můžete kdekoliv kde teče voda samozřejmě studená

pánové nezlobte se ale pračka je spotřebič jako každý jiný a má i menší watáž než třeba zehlička, tudíž diskuze o samostatném připojení podle mě jsou přehnané. Copak třeba kompresor, vysavač a co já vím co ještě doma zapojujete nějak speciálně. Dnešní pračky mají malou spotřebu proudu, takže se nebojte to zapojit do zásuvky, lepší je samozřejmě nové vedení s kolíkem samostatně vedeným tj. tzv. třížilové vedení v mědi. Stará vedení jsou jen dvoužilová v hliníku, v takovém případě je lepší časem toto vymenit za měděné s tím bych souhlasil. Nechci přehánět, ale nedivil bych se že u nekterých praček typu A+ příp A++ postačí 10A jistič. Mělo by to být uvedeno v návodu.

třeba tady

bilezbozi.itek.cz/...

Samozřejmě, samostatná zásuvka není povinná, jen doporučená. Ono není nic příjemného, když si při praní chcete třeba uvařit kafe a konvice Vám (ve spolupráci s pračkou) vyhodí elektriku v půlce baráku.

hodnocení

0x

staci obycejna a kdyz nahriva tak odber je vysoky , staci si to vypocitat , ale rezerva (cca 4-5A tam jeste bude)

Bojler má svůj vlastní okruh a je jištěn samostatně, takže s klasickou zásuvkou to nemá nic společného.

betaraybill*

Nevím teda, ale doma máme kromě jednoho okruhu jističe na 10A a hlavní je na 25A. A jen vyjímečně se stane když se zapomene a pustí zároveň na noční proud bojler do toho pračka, trouba a varná konvice. Pak teda vyletí hlavní jistič 25A na chodbě u hodin. Jinak pračku nikdy nepoznám. Myšleno nevyhazuje jističe.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Zapojte pračku a když pojede je vše v pořádku. Až bude nějaký problém, obraťe se profesionály z této rubriky. K automatické pračce není potřebná žádná speciálni přípojka. Stačí obyčejná zásuvka, ale měla by mít aspoň 16 A jistič. Podle mého názoro to vydrží i 10 A. Prostě dejte ji do zásuvky a zkuste to. Teplou vodu sice můžete zkusit, ale moc to nedoporučuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]