Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cirkulárka (srovnávačka+protahovačka)

Od: peetrs* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám možnost levně koupit tuto cirkulárku a předem mě zajímá pár věcí.

Tato cirkulárka má srovnávačku a protahovačku. S protahovačkou už trochu zkušeností mám, dá se s ní dobře hoblovat prkno. K čemu je ta srovnávačka? Dají se s ní hoblovat hrany prkna, které nejdou dát do protahovačky nebo slouží jen ke srovnání křivého prkna?

Další věc je, že mám hodně natřených prken z různých postelí, skříní atd. Mohu tyto prkna dávat do protahovačky?

Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

1x
Na srovnavacce byste mel srovnat jednu stranu a protahovacka vam nasledne udela u druhou. Prkno bude po cele delce stejne tluate, proto se tomu rika tez tloustkovacka.
Prkna s lakem tam dat muzete, ale pak to bude nejspis na prebrouseni nozu.

vaha
hodnocení

0x

A pozor na skryté hřebíky pod barvou.

hodnocení

0x

A pozor na prsty, chce to nejprve pozorovat jak to dělá zkušený truhlář !

hodnocení

0x

Uříznutý prkno bys měl nejprve srovnat, neboli oštosovat. Jednu plochu a jednu hranu, hranu podle pravítka do pravého úhlu s plochou. Plocha nemusí být ze srovnávačky ohoblovaná úplně dočista. To se pak udělá v protahovačce. Jde jen o srovnání hrbů, který jinak protahovačka okopíruje.

Pak teprve protahovat. Natřený prkna můžeš klidně protahovat, záleží, čím to je natřený, některý barvy se mají snahu při protahování zastavovat. Jak již bylo uvedeno, bacha na hřebíky a šrouby, stačí jeden a na kudle zub jak kráva.

kjanik112*
hodnocení

0x

Souhlas s kolegy. Hoblování použitých desek se většinou nevyplatí, náklady za vybrošení nožů jsou velké. Pokud nemáte doma vlastní brusku na nože. Navíc desky ze starého nábytku bývají často tmelené, a starý tmel je často tak tvrdý, že bohatě zvládne poškození nožů. Kdysi býval na truhlárnách nápis: Použité desky zásadně nehoblujeme. Věděli proč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cirkulárka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]