Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh na elektřině po zemřelém

Od: x133 odpovědí: 9 změna:

V roce 2008 nám zemřel rodinný příslušník, kreý bydlel ve svém domě, který byl údajně odpojem od elektřiny. Dům (rujnu) jsme jako dědicové v roce 2010 přes realitku prodali. Minulý týden nám došel od Eonu dopis, že v roce 2012 prováděli v domě kontrolu odběru a při této zjistili, že na elektorměru je natočeno nějaké množství KWh a toto nyní po nás chtějí uhradit. Nevzpomenu si, jestli při prodeji byl v domě elektroměr, ale podle eonu asi ano. Žili jsme v domění, že dům je odpojený, protože nám to všichni říkali, zemřelý měl dluhy všude možně a elektřina v domě nešla. Chci se zeptat, jestli může eon toto po nás požadovat? Smlouva by měla být úmrtím ukončena a my nemáme povinnost obvolávat všechny firny v republice, jestli tam zemřelý neměl nějaký dluh. Já myslím, že eon má možnost u notáře který obstrával pozůstalost zažádat o obnovu dědického řízení a to je asi tak vše. Děkuji za vaše názory případně rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zepe*
hodnocení

1x

odpoved z jedné právní poradny primo od právníka

Dluh měl být správně projednán v rámci dědického řízení. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, je na Vás, abyste dluh uhradila, neboť za závazky odpovídáte ze zákona do výše nabytého dědictví - stejně tak i v případě, že se případný dluh objevil až poté, co bylo dědické řízení ukončeno.

jancak

zepe ------ nejlépe zaplatit hned, penále může naskakovat každý měsíc

x133
hodnocení

Děkuji za odpověď. Toto jsem věděl, spíš mně zajímá, jestli smlouva o dodávkách el. energie je automaticky ukončena dnem úmrtí odběratele. V obchodních podmínkách Eon jsem se dočetl pouze, že by se to asi mělo řídít občanským zákoníkem. Pokud by to tak bylo, tak jaká je promlčecí doba takové pohledávky? Někde jsem četl, že snad 3 roky?

jancak
hodnocení

0x

z vlastní zkušenosti---na chalupě nepoužíváme elektřinu, ale máme zapojen elektoktroměr. Za elektroměr platíme nějak 1100kč/rok. Aby se nic neplatilo, museli byste mít odmontovaný elektroměr. Takže se domnívám, že dluh bude oprávněný

jdfeio
hodnocení

0x

1. Dům jste prodali v roce 2010. Tedy jste v roce 2012 nemohli být vlastníky nemovitosti.

2. Byly jste po úmrtí (po prodeji nem.) na EON? Máte nějaký dokument o ukončení smlouvys EON. Dodali jste na EON kopii úmrtního listu?

3. Co máte napsáno v kupní smluvě (byla v den prodeje nem připojena na sítě?) - jak smlouva řeší případný převod měřidel energií (elektrika, plyn, voda/kanalizace, telefon...).

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. Osobně si myslím, že eon na takové jednání nárok nemá. Jak mohl zesnulý využívat odpojenou el. energii v roce 2012 (čtyři roky po smrti), když dům měl již dva roky jiného majitele? Původní smlouva zanikla nejpozději dnem úmrtí.
Teď je rok 2014 proto si myslím, že i oprávněně pohledávky jsou promlčené. Doba promlčení je 5 let. Tedy alespoň to tak bylo - tady si nejsem stoprocentně jistá. Jestli se mýlím, prosím, opravte mě někdo. Asi to eon jen zkouší... M

monika123*
hodnocení

0x

Laicka odpoved: Uhradila bych castku od roku 2008-2010. Rok 2012 evidentne nalezi jinemu majiteli.

buss
hodnocení

0x

Dědí se i dluhy. Měli jste prohrabat jeho korespondenci, zřejmě na dopisy nereagoval. Pokud to někdo koupil a připojil na síť (koho), tak by to mělo být známo. Realitka neznala stav? To může být furt původní dluh. Ptejte se EONu!

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Lidi jsou prostě nepořádní. A jak je vidět, dědicové nejsou žádnou vyjímnkou. Když mi umřel loni brácha, tak jsem hned pochytal veškerá možná čísla ze všech počítadel a uzavřel vše, co by mohlo něco odebírat. Nvštívil jsem správcovskou firmu s informací, co se stalo a že se to bude řešit s notářkou. Do některých věcí se moc dostávat nelze, ale předat nějaké informace se dají. Nechápu, že jste si tu nemovitost neobhlédli sami, a že jste dali na řeči jiných lidí. Přehlašování, nebo odhlašování odběrů je přeci základní věc. A jenom dědic, to může provádět. Měl by to provést.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]