Nejste přihlášen/a.
V roce 2008 nám zemřel rodinný příslušník, kreý bydlel ve svém domě, který byl údajně odpojem od elektřiny. Dům (rujnu) jsme jako dědicové v roce 2010 přes realitku prodali. Minulý týden nám došel od Eonu dopis, že v roce 2012 prováděli v domě kontrolu odběru a při této zjistili, že na elektorměru je natočeno nějaké množství KWh a toto nyní po nás chtějí uhradit. Nevzpomenu si, jestli při prodeji byl v domě elektroměr, ale podle eonu asi ano. Žili jsme v domění, že dům je odpojený, protože nám to všichni říkali, zemřelý měl dluhy všude možně a elektřina v domě nešla. Chci se zeptat, jestli může eon toto po nás požadovat? Smlouva by měla být úmrtím ukončena a my nemáme povinnost obvolávat všechny firny v republice, jestli tam zemřelý neměl nějaký dluh. Já myslím, že eon má možnost u notáře který obstrával pozůstalost zažádat o obnovu dědického řízení a to je asi tak vše. Děkuji za vaše názory případně rady.
odpoved z jedné právní poradny primo od právníka
Dluh měl být správně projednán v rámci dědického řízení. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, je na Vás, abyste dluh uhradila, neboť za závazky odpovídáte ze zákona do výše nabytého dědictví - stejně tak i v případě, že se případný dluh objevil až poté, co bylo dědické řízení ukončeno.
Děkuji za odpověď. Toto jsem věděl, spíš mně zajímá, jestli smlouva o dodávkách el. energie je automaticky ukončena dnem úmrtí odběratele. V obchodních podmínkách Eon jsem se dočetl pouze, že by se to asi mělo řídít občanským zákoníkem. Pokud by to tak bylo, tak jaká je promlčecí doba takové pohledávky? Někde jsem četl, že snad 3 roky?
1. Dům jste prodali v roce 2010. Tedy jste v roce 2012 nemohli být vlastníky nemovitosti.
2. Byly jste po úmrtí (po prodeji nem.) na EON? Máte nějaký dokument o ukončení smlouvys EON. Dodali jste na EON kopii úmrtního listu?
3. Co máte napsáno v kupní smluvě (byla v den prodeje nem připojena na sítě?) - jak smlouva řeší případný převod měřidel energií (elektrika, plyn, voda/kanalizace, telefon...).
Ahoj. Lidi jsou prostě nepořádní. A jak je vidět, dědicové nejsou žádnou vyjímnkou. Když mi umřel loni brácha, tak jsem hned pochytal veškerá možná čísla ze všech počítadel a uzavřel vše, co by mohlo něco odebírat. Nvštívil jsem správcovskou firmu s informací, co se stalo a že se to bude řešit s notářkou. Do některých věcí se moc dostávat nelze, ale předat nějaké informace se dají. Nechápu, že jste si tu nemovitost neobhlédli sami, a že jste dali na řeči jiných lidí. Přehlašování, nebo odhlašování odběrů je přeci základní věc. A jenom dědic, to může provádět. Měl by to provést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.