Nejste přihlášen/a.
Pokud si jeden z manželů koupí družstevní byt. Má na něj stejné právo i ten druhý?
Teoretický příklad. Manželé spolu žijí v bytě a najednou si nerozumí. Jeden z manželů si tedy koupí družstevní byt. Má právo na jeho užívání i ten druhý? Když není zapsán jako člen družstva?
Problematika družstevních bytů je upravena zejména v zákoně o obchodních korporacích (ZOK) č.90/2012 Sb. Občanský zákoník se této oblasti dotýká jen okrajově. Položeného dotazu se týkají tato ustanovení ZOK:
§ 739 (1) Společné členství manželů v bytovém družstvu vzniká, jestliže je družstevní podíl součástí společného jmění manželů. (2) Společné členství manželů zaniká vypořádáním společného jmění manželů nebo marným uplynutím lhůty pro jeho vypořádání podle občanského zákoníku.
§ 745 Je-li s družstevním podílem, který je součástí společného jmění manželů, spojeno právo na uzavření nájemní smlouvy k družstevnímu bytu, jde o právo na uzavření smlouvy o společném nájmu manželů. Je-li s družstevním podílem, který je součástí společného jmění manželů, spojen nájem družstevního bytu, jde o společný nájem manželů.
§ 746 Přeměnilo-li se společné členství manželů na výlučné členství jen jednoho z manželů, nemá tato skutečnost vliv na společné nájemní právo.
§ 747 Je-li jeden z manželů výlučným členem bytového družstva, mají oba manželé společné nájemní právo podle občanského zákoníku odvozené od práva nájmu manžela, který je výlučným členem družstva. Zanikne-li členství manžela, od jehož nájemního práva bylo společné nájemní právo odvozeno, zaniká také nájemní právo druhého manžela.
doplněno 26.03.14 10:54:Provedu! Jestliže si manželé pořídí družstevní byt, pak členy družstva se stanou oba. To skončí v případě, že si rozdělí společné jmění a družstevní podíl získá pouze jeden z nich. Také v případě, že družstevní podíl je zakoupen jedním z manželů, kteří mají rozděleno SJM, se stane členem jen jeden z nich.
Se společným členstvím manželů v družstvu je automaticky spojen společný nájem bytu. Pokud by se v důsledku rozdělení SJM stal členem družstva pouze jeden z nich, společný nájem bytu trvá dál. Ale kdyby ten vlastník družstevního podílu pozbyl členství, musí opustit byt i manžel, který není členem družstva.
Opatří-li si jeden z manželů za trvání manželství družstevní podíl (družstevní byt si koupit nelze, ten bude dále patřit družstvu), vznikne společné členství manželů v bytovém družstvu, družstvo by mělo nájemní smlouvu napsat na oba.
Většina bytových družstev má na webu stanovy. Zkuste si dohledat stanovy "Vašeho"družstva. Ve stanovách se dočtete více o členství v družstvu i o možnosti případného převodu družstevního bytu do vlastnictví.
doplněno 25.03.14 16:11:Podle mne je rozhodující okamžik, kdy se jeden z manželů stane členem družstva. Pokud by se stal členem družstva před uzavřením manželství, společné členství by nevzniklo. Z formulace dotazu ale mám pocit, že jeden z manželů uvažuje o převodu členských práv a povinností za úplatu v době trvání manželství ...
Na druha/družku se toto nevztahuje.
doplněno 25.03.14 16:42:Jsem zvědavá, kdy si zvyknu na NOZ. Předchozí odpověď i doplnění vychází z úpravy platné do 31. 12. 2013.
Od ledna 2014 záleží na tom, zda bude členský podíl, který získá v době tvání manželství jeden z manželů, součástí SJM. Manželé se mohou dohodnout, že družstevní podíl nebude součástí SJM, a že se členem družstva stane pouze jeden z nich.
------- Viz:
Tak teď jsem se dočetl v jedněch stanovách že: Společným nájemcem bytu není ve smyslu ustanovení paragr. 703 o.z. manžel. Společné členství manželů podle paragr. 703 ods. 2 o.z. nevzniklo. Byt budou užívat jen členové domácnosti: a výčet... takže to asi jde udělat, ale nevím jak to bude podle nového zákoníku.
Myslím si že asi bude prostě záležet na tom co je ve smlouvě.
Moniko, druh /obzvlášť když není uveden ve smlouvě/ nemá žádný nárok. Klidně ho můžete vyhodit.
O penězích jsem se nechtěl bavit. Je mi jasné že se společnými financemi by se mělo společně hospodařit. Šlo mi jen o ten nárok bydlení a vlastnictví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.