Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám na jednom světelném okruhu cca 4 x 100 Wat žárovky, spotřeboval jsem na to cca 80 metrů cyky 3 x 1, 5mm kabelu.
Chtěl bych se optat, zdali to je pro jeden okruh kabelů hodně natáhnutých metrů. Pokud ano, mám to rozdělit na dva okruhy?
Pokud je to v pořádku, mohu přidat ještě jedno 100W světlo . délka kabelů v jednom okruhu tak přesáhne 100m.
Také bych se chtěl optam zdali na světelný proud mohu použít kabel určený na zásuvky. Cyky 3x 2,5 mm
Děkuji a radu.
t
Kabely jsou předepsány jističi. Takže na světelný okruh jistič 10A je minimální průřez 1,5 a tudíž větší průměry nejsou překážkou a pokud vedu na větší vzdálenosti, tak je větší průměr nutný vzhledem k úbytkům. Co se týče vašeho případu, tak je důležitá impedance smyčky a tu je nutné změřit.
doplněno 25.03.14 00:23:Zajímalo by mě která norma předepisuje 10 vypínačů. Ještě jsem se s tím nesetkal.
Na jeden světelný okruh to je na jeden jistič hodnoty 10A lze napojit 10 světelných vývodů a tim je myšleno až 10 různých vypínačů v několika místnostech a je téměř jedno kolik je žárovek na těchto vývodech. Délku neni třeba řešit jen celkový příkon nesmí být větší než 2300W na jeden jistič hodnoty 10A.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.