Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik metrů kabelu na jeden světelný okruh

Od: berry22 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám na jednom světelném okruhu cca 4 x 100 Wat žárovky, spotřeboval jsem na to cca 80 metrů cyky 3 x 1, 5mm kabelu.

Chtěl bych se optat, zdali to je pro jeden okruh kabelů hodně natáhnutých metrů. Pokud ano, mám to rozdělit na dva okruhy?

Pokud je to v pořádku, mohu přidat ještě jedno 100W světlo . délka kabelů v jednom okruhu tak přesáhne 100m.

Také bych se chtěl optam zdali na světelný proud mohu použít kabel určený na zásuvky. Cyky 3x 2,5 mm

Děkuji a radu.

t

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Kabely jsou předepsány jističi. Takže na světelný okruh jistič 10A je minimální průřez 1,5 a tudíž větší průměry nejsou překážkou a pokud vedu na větší vzdálenosti, tak je větší průměr nutný vzhledem k úbytkům. Co se týče vašeho případu, tak je důležitá impedance smyčky a tu je nutné změřit.

doplněno 25.03.14 00:23:

Zajímalo by mě která norma předepisuje 10 vypínačů. Ještě jsem se s tím nesetkal.

hop®
hodnocení

0x
Ano, je to podle normy, ktera si nechava rozumne rezervy.
Muzete prakticky pouzit silnejsi kabel, jen je to trosku plytvani...

jakub87*
hodnocení

0x

Na jeden světelný okruh to je na jeden jistič hodnoty 10A lze napojit 10 světelných vývodů a tim je myšleno až 10 různých vypínačů v několika místnostech a je téměř jedno kolik je žárovek na těchto vývodech. Délku neni třeba řešit jen celkový příkon nesmí být větší než 2300W na jeden jistič hodnoty 10A.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]