Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. plánuji stavbu udírny Udící komoru udělám z plechové bedny. Nevím však jak udělat topeniště. Posvářená ,,kamna" z ocelového plechu jsou nejspíš blbost, protože přeci jenom při topení tam bude v nich žár. Napadla mě železobetonová verze. jen nevím, jestli by beton vydržel žár od topení. Nemám s tím nijak moc zkušeností. Pokud máte někdo nějaké zkušenosti, tak uvítám každou radu
Kdysi jsme meli udirnu. Bedna ze dreva, zespod nastrcena cca ja ted uz nevim 2000cm trubka, pomerne větší prumer a v usti se topilo.Je to davno, kdyby jeste existovala, dala bych foto.taky na ni byl teplomer.
Pro inspiraci
doplněno 23.03.14 18:56:200cm trubka samozrejme
doplněno 24.03.14 19:21:Diky @nonek, ano 2 metry dlouha trubka a na konci se topilo.prumer uz nevim...
Nejjednodušší by dle mně bylo, sehnat např. ve "šrotu" nebo za pár stovek stará kamna (nemusí být velká) Petry, které mají ještě zachovanou "šamotovou vyzdívku", lze poopravit vymazáním např. říčním jílem jílovou hlínou,atd. tak se Vám nepropálí, na odtahové hrdlo dáte kouřovod přímo do vaší "plechové bedny". A máte levně rychle bezpracně a i trvanlivě vyřešeno topeniště, s pohodlným ovládáním vzduchů i dvířek, pak stačí užít jen vhodné dřevo.
Žár v topeništi udírny nesmí být nijak velký, protože proudění vzduchu v udírně musí být velmi pomalé. Chcete přece maso udit a ne sušit.
Pod udírnou by měl být kompaktní sokl s ohništěm a s dvířky. Z tohoto kompaktního soklu by měly vyslupovat směrem nahoru čtyři otvory, které vedou do rohů domku udírny. Domek udírny by měl být postavený z cihel, hlavně kvůli tepelné kapacitě.
Váš plechový a posvařovaný nápad není to pravé řešení. Radím vám postavit udírnu pořádně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.