Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat:
Před 10 lety jsme koupili od strýce chatu jako třetí majitel. Chata je připojena na elektřinu, udělali jsme převod na JME a dostali smlouvu o odběru el. energie. Máme vlastní přímé hodiny, vlastní elektrickou skříň s jističi. Ta byla vybudována někdy v roce 1980.
Problém nastal před týdnem, kdy nám soused oznámil, že naše elektrická přípojka je napojena do jeho el. sloupku přes jistič a on musí za hodnotu jističe platit nemalé peníze. Ukázal nám fyzicky ve své el. skříni, že když vypne jistič tak nás fyzicky odpojí od elektrické energie. Jistič má plomby, tak se domnívám, že připojení el. energie bylo v souladu s předpisy v rámci revize a předpisy energetické společnosti. Snažil jsem se dohodnout v rámci sousedského vztahu a potřeby odebírat elektřinu o možnosti úhrady poměrné části finanční sumy za hodnotu el. jističe. Byl jsem však odmítnut se slovy, že si mám vykopat vlastní přípojku elektrické energie a že on mě pokaždé když pojede z chaty pryč odpojí jističem od el. sítě. Navíc, že si nepřeje abych využíval jeho sloupek pro odběr el. energie. Mezi mojí a sousedovou el. skříňkou je cca 40m.
Domnívám se však, že by na el. skříňku na připojení el. energie mohl být v blízkosti el. skříně souseda, protože před pozemkem souseda je příjezdová komunikace v majetku města s dostatečným prostorem. Propojení el. energie z el.skříňky souseda do mé el. skříně by pak mohlo být ve vzdálenosti cca 2m, nemusela by se složitě kopat příjezdová komunikace v délce 40m.
Rád si udělám vlastní přípojku do dnešní sítě Eon, tak abych byl nezávislý a mohl plně využívat služeb EONu, za které včas a řádně platím. Jaro se blíží potřebuji elektřinu na svém pozemku. Jak mám postupovat?
Děkuji za Vaši pomoc Holánek
Tohle povídání bych já poslal na E-ON. S žádostí o přeložku. Myslím, že po elektroměr je to jejich.
Píšete, že máte vlastní přímé hodiny a vlastní elektrickou skříň s jističi.
Chce si to ujasnit pojmy. Pokud máte opravdu svůj (fakturační) elektroměr a svůj hlavní jistič před ním, nemůže existovat paradox, že Vás soused dokáže vypnout. Nemůže existovat jeden hlavní jistič a za ním dva fakturační elektroměry.
Takto to vypadá, že vaše měření je napájeno odněkud ze sousedova jističe, což se mi nezdá.
Není mi situace jasná. Pomohlo by, kdyby jste sem nahrál fotky vašeho a sousedova elektroměru.
Pouze moje úvaha. Chataři v minulosti aby ušetřili tak od pojistek od skříňky na sloupě HDS (SIL) si svépomocí vykopali příkop ,koupili kabel a vystavěli rozvodnou skříň na sousedově pozemku. O tyto náklady se podělili napolovic.Z této skříně se připojili oba chataři. Logicky je to před eletroměrem a tak jistič musí být zaplombovaný. Napadá mne ještě se podívat na katastr jestli si to nějak právně neošetřili. Jestli tam soused nemá na přípojku věcné břemeno.Chataři se asi pohádali a proto ty naschvály.Pokavaď se rozumně nedomluví bude muset být nová přípojka.Jak můj děda pravil (Na půl je jenom zadek.)
Chataři se ani nehádali, jen manželka souseda je moje bývalá třídní učitelka, která nemůže asi rozdejchat, že mám mladou manželku, dvě děti, nové auto ( skoda YETI), byt a chatu. A její syn jedináček je rozvedený, nezaměstný a večně v lihu.
Dobrý den, ano mám svůj fakturační přímý elektroměr uvedený na výpisu za odběr el. energie je umístěn v mé elektrické skříni spolu se dvěma jističi a nulovými můstky. Soused má vlastní el. skříň kde je umístěn el. jistič při jehož přepnutí do stavu OFF dojde k odpojení el. energie.
Osobně se domnívám, že pokud by erberáci napojilo můj přívodní kabel před tento jistič, mohli bychom si oba dva oddechnout od problému. Soused si bude zapínat a vypínat bez toho aby mě odpojoval. Dnes jsem to řešil s kamarádem elektrikářem.
Jak ale mám dokopat erberáky, aby tuto přeložku jak píše kolega v jiné odpovědi realizovali?
Holánek
Až vás soused odpojí, zavolejte na energetiku, nahlaste havárii. Soused se bude divit co se bude dít. Pokud máte vlastní(samozřejmě patří vždy energetické společnosti) elektroměr, atd...
doplněno 23.03.14 18:26:Klidně pak argumentujte, že se vám při havárii zkazil obsah mrazáku, ledničky... atd... Sice to nikdo řešit nebude(náhradu), ale souseda to povzbudí...
Tak jsem to povídání poslal na Eon, dostal jsem doporučení, abych zažádal o přeložku a tak jsem zažádal přijeli, změřili, zjistili, že jsme oba napojený před hodiny souseda a za jeho hlavní jistič, přípojka pak pokračuje na moje hodiny a jističe.
Přislíbili, že v rámci chyby zapojení u JME zdarma do el. sloupku souseda udělají samostatnou odbočku pro samostatné napojení moji el. větve. To bylo začátkem dubna, je konec června a nic se neděje, čekám, vyčkávám, doufám, že přijedou.
Děkuji všem za zájem mě pomoci. Hezké léto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.