Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pevnost trubky v ohybu

Od: requied® odpovědí: 23 změna:

Zdravím...

Dokáže mi někdo spočítat jaký průměr a sílu stěny musí mít 3m dlouhá trubka, ukotvená na jedné straně napevno, tak aby na druhé straně unesla bez trvalé deformace 150kg?

Nebo alespoň potřebuji popostrčit kde to najdu nebo jak to spočítat :)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

4x

Souhlas s @axus , ale pokud to potrebujes bwez trvale deformace, lze to vzit jako

σmax=Mo/Wo

σmax _ maximální napětí při namáhání v ohybu [Pa]. pro trubku σmax=100MPa

Mo _ ohybový moment deformující těleso [Nm] V nasem pripade Mo=F*l=1500*3=4500N

Wo _ modul prurezu v ohybu [m3]. Pocita se jako Wo=(pi/32)*((D^4-d^4)/D)

Wo lze spocitat treba zde e-konstrukter.cz/...

No a pak najdes standardizovany rozmer trubky. treba na www.ferona.cz

Souhlas. Zkratka se drzet bezpecne pod mezi kluzu.

Ja tohle neuvedl, pac sem zaroven nejak predpokladal chtenou kontrolu pruhybu, ale pro posouzeni trvale deformace - tedy na co znel dotaz - je tohle naprosto dostatecne.

ukulele*

a jak z toho vychází ta moje lešenářská trubka?

paw*

Tvoje lesenarska trubka z toho vychazi tak, ze se ohne. To neni treba ani pocitat ;). Tazatel ma 2 volne parametry. Vnejsi prumet trubky a tloustku steny. A bude urcite existovat vice kombinaci prumeru a tlooustek, jak dosahnout bezpecnosti. A pak se tam zamicha cena.

Krasna uloha na parametrickou optimalizaci.

Ovšem nebyla zmíněna nutnost u trubek tenkostěnných řešit stabilitu. Aby se trubka nezplácla případně na tlakové straně nenaskočily vlny. Z tohoto hlediska není bez významu ani technické provedení vetknutí.

Jak pise paw. Lesenarka trubka se ohne jako brcko s kloubem.

Pokud to chces vedet presneji, pri vnejsim prumeru trubky 48.3mm a tloustece steny rekneme 5mm bude ohybove napeti v trubce v miste vetknuti do zdi kolem 670MPa. To bys tu lesenarskou trubku musel mit ze superpevne oceli, coz lesenarske blato rozhodne neni...

hodnocení

Teď jsem našel přímo online výpočet na těch stránkách e-konstrukter. Docela užitečné stránky.

Takže mi vychází když použiju 89x3mm trubku, tak při 150kg na třech metrech se ohne o 85mm. Nebo 102x3mm se ohne o 56mm.

Takže to by mi mohlo stačit.

doplněno 19.03.14 17:03:

Moje vize ukotvení byla že do ní navrtám cca 5cm od kraje 25mm díru a strčim tam kulatinu jako čep.

Běžná zátěž bude 100kg a 150kg je jako krajní maximum aby když se o to někdo opře, tak aby to neupadlo.

Bohužel trubka se silnější stěnou je řádově dražší, takže to prostě zkusim a když se to bude moc ohybat tak to vyztužim nějakou zpěrou třeba v půlce.

Ještě mě teď napadlo vyrobit rovnou nosnik něco jako příčku z haki lešení.

Pevnost trubky v ohybu

To je hodne na hrane. S tou 102x3 trubkou je to u ukotveni stale kolem 200MPa, coz je stale dost vysoke. Zalezi tedy na pouzite oceli, ale nepredpokladam nic specialniho. Chce to jit radeji jeste na nizsi napeti. Pojistite si tim i bezpecnost. Jak psal paw, kdyz se dostanete na 100MPa nebo co nejblize, budete mit jistotu se sebehorsim materialem.

paw*

@axus ma pravdu. Kdyz pouzijete tak tenkostenou trubku, jak poresite jeji vetknuti? Privarite na platli? Nebo tam privarite napred prirubu a do ni trubku vsadite a nasledne sevrete?

Jo a tech 100 MPa je brano pro statiske zatizeni. Cili zatez pridavat pomalu az na 150kg. Kdybyste tam hupl, tak to neunese asi urcite. e-konstrukter.cz/...

Trubka vypoctove to vydrzi, ale osobne bych mel z te tenke steny strach ;). Hlavne z technologickeho hlediska ukotveni a z toho, ze trubka v tomto pripade muze byt v dolni casti namahana na vzper, jak pise @ra252 A jestli pod zavazim budou chodit lidi, tak to 3x predimenzujte ;).

Nechces to reseni ukotveni radeji nakreslit?

A nebo uplne nejlepe, nechces prozradit, co se tou zatezi na 3 m,etrove tyci snazis dosahnout? Treba se najde jine (a mozna lepsi) reseni.

bohumir

svařený rám 2x IPE 80 v 80mm š 300mm x d 2300mm z toho zabetonováno 300mm ve zdivu. vyčnívá 2000mm Lze výstuhy, lze jiný materiál...IPE jen má představa. Co nejmenší průhyb, co nejmenší pružení při co největším zatížení...

Jde o bar, kde hrozí rázové zatížení tří až čtyř alkoholem znavených jedinců...mohou na to chtít třeba vylézt :)

Bez vaší pomoci jsem ztracen :) neumím počítat :)

paw*
No tak haki pricka je uz rozumnejsi. S trochu silnejsima trubkama by to.mojla v pohode vydrzet. I kotveni by bylo snazsi.
Te kulatine jako cep bych neveril, mohlo by se to bez vyztuzeni vytrhnout.
Idealne ale konstrukce jako haki a na konci zavesit na lanko.
mikaso*

Nejde to zavěsit? Potom by ta trubka mohla být na kloubu (čepu) a místo řešení ohybu trubky by se řešil tlak resp. možná vzpěr v trubce a tah v zavěšení. Pokud je nad tím místo a je kam ukotvit třeba ocelové lano nebo prut samozřejmě. Potom je taky otázka, jestli to nebude namáhané i v jiné než svislé ose. To už záleží na tom, k čemu se to má používat.

pro ocel sme vždy počítali 210MPa ne?

k2
hodnocení

0x

No vypocet to neni uplne trivialni.

Hesla: pruznost a pevnost, ohyb vetknuteho nosniku, vetknuty nosnik, dimenzovani nosniku, vetknuty nosnik namahany ohybem...

hodnocení

0x

Teorie je sice slozita, praxe nam ale pro jednoduche ulohy prinasi hotova reseni.

V tvem pripade hotove reseni zni

I=F*L3/(3*E*y),

kde

F posouvajici sila v miste l = 1472kg

L je v nasem pripade delka nosniku = 3000mm

E je modul pruznosti v tahu, ktery je pro ocel 210000MPa

I je kvadraticky moment prurezu tyce, tedy to, co hledas.

Ten se spocte jako PI/64(D4-d4). Tedy kdyz si spoctes I, muzes si urcit vnitrni d a vnejsi D prumer trubky podle standardne vyrabenych rozmeru.

-

A ted to nejdulezitejsi.

y

y je pruhyb tyce na konci, kde pusobi zavazi. Tento pruhyb si musis urcit, jaky je pro tebe akceptovatelny. Nulovy nikdy nebude.

Nebo si samozrejme muzes urcit trubku, z ni kvadraticky moment a dopoctes, jaky pruhyb muzes ocekavat.

doplněno 19.03.14 11:48:

Oprava. Sila je samozrejme v miste L rovna 1472N, nikoliv kg. *ee*

ukulele*

no pěkný ! Já bych vzal normální lešenářskou a když by se prohla, tak bych si sehnal silnější, mám radši praxi než teoretické výpočty

Ten co si namontoval JATO raketu na auto mel take radeji praxi nez teorii.

-

Jak se rika, kdo byva pripraven, nebyva zaskocen. A take, ze co neni v hlave, musi byt v nohach.

Z toho plyne, ze Ty to budes delat na nekolikrat, zatimco ten co si to zhruba dopredu spocte ma velkou pravdepodobnost, ze se trefi hned na poprve.

hodnocení

0x

A je nutné, aby to byla trubka? Nešlo by to na konci podepřít, zavěsit, udělat to jako příhradovku nebo třeba z Íčka profilu?

hodnocení

Trubka není nutná ale byla by nejjednodušší. Může to být prakticky cokoli, ale musí to být ukotvené pouze na jedné straně a pouze v jednom bodě (+-50cm)

Navíc to musí být kotvené tak aby stím bylo možné občas pootočit (uklidit ke straně).

doplněno 19.03.14 20:11: Body mohou byt 2, ale max 50cm od sebe
doplněno 19.03.14 20:57:

Rozhodl jsem se že jako první zkusím tu 102x3 trubku.

Ukotvení bude do 2ks 100x100 vinglu s dírou a vní bude kulatina jako čep 25mm

Když se to bude moc prohýbat, nebo se mi to nebude zdát, tak to vyztužím 50x3mm trubkou. A to už musí unést.

Pevnost trubky v ohybu #2

Nemohou to být dva body nad sebou?

doplněno 19.03.14 21:24:

Pokud to má být otočné na čepu, pak to nemůže být jen ta trubka. Nejnamáhanější místo bude okolo toho čepu a rozhodně nevydrží. Pokud je to možné chytít na dva čepy nad sebou, pak je to jediné rozumné řešení (něco na způsob toho obrázku). Ale musí se to zpočítat.

asd*

Body mohou byt 2, ale max 50cm od sebe

50 cm už je dost. Rozhodně vyztužení = vzpěra a dva čepy (nebo jeden dlouhý)

samotná 102x3 je málo, nejde o prohýbání, ale o to že se u čepu může snadno zbortit a to tak že udělá "rup" a bude rovně dolu.

Nebo místo trubky aspoň "vobdélník na vejšku" ...

hodnocení

0x

dost blbej příklad. tomu konci bych pomohl se zátěží tak, že bych jej zavěsil lankem někam nebo v půlce nosník podepřel. Všchny dimenze pak budou až třetinové. Konzola je jeden z nejhorších případů namáhání. Když už to máte tak blbě, bylo by výhodné tu trubku protáhnot za zeď a někde ji ukotvit do země, čímž vznikne prostý nosník mnohem lépe namáhaný. ale prodlužuje se samozřejmě délka. Mj. síla lanka v 1 větě tak do 5mm, to by šlo ne? víte jakto myslím . . . .?

doplněno 19.03.14 20:52:

moc lidí to neví, ale podobné konstrukce se zavěšením - zavěšené mosty mohou mít až extrémně tenkou mostuvku (desku mostu) díky závěsům, zde se ale naráží na problém tuhosti desky mostu proti půseobení sil z boku např. vítr a je třeba to ztužit obvykle ocelovou příhradovinou a to v rovině působících sil,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]