Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolaudace sankce?

Od: dan* odpovědí: 17 změna:

Ahoj, za nedlouho budu kolaudovat RD, ale udělali jsme na domu nějaké změny. V projektu jsme měli barvu fasády šedou, ale nakonec jsme se po dvouch letech kdy už máme skoro dostavěno pro oranžovo hnědou. Dále na severní straně domu byl v projektu balkón, který jsme zrušili a neudělali, aby bylo víc místa. Mám to nějak přes úřady řešit nebo nechat být? Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Barva fasády nikoho nezajímá..pokud není dům památkově chráněný, nebo třeba v MPR.
Balkon lze vyřešit tzv.změnou stavby před dokončením.
Nic složitého to není.

podle mě je horší var, kdy balkon nebyl, a na posl. chvíli se vymyslí a postaví.

livie

Nám projektantka říkala, že pokud se něco změní - odebere, tak to "nevadí". Pokud se přidává, tak je nutná dodatečná změna - úprava projektu - resp. dopsání těch změn. Ale ono bude taky asi záležet na lidech na úřadě, slyšela jsem i o jednom horlivém úředníkovi, který měřil vzdálenost zásuvky od podlahy nebo vypínač nebo něco takového *bzum* .

Možná by se hodily přímo zkušenosti s kolaudacema a konkr. změnama...Já se toho taky trochu bojím, ikdyž máme "jen" závěrečnou prohlídku, ale změněná všechna okna( ze 2 malých - 1 velké), záchod zvětšen a přidaný sprchový kout, zrušené vykýře...

Ale nevím, jestli je právě dobrý to zkusit bez zapsání změn co ouřada na to (jak jste zde radili), jestli nedávají nějaké pokuty...

albatros498022*
hodnocení

0x

Počkejte na kolaudaci a uvidíte a pak se podle toho zařiďte.

dan*
hodnocení

Tak díky za odpovědi, uklidnili jste mě

erikretr*
hodnocení

0x

souhlas s albatros

figurek*
hodnocení

0x

Jestli máte úvěr u banky, pak pozor s čekáním až na kolaudaci. Poptejte se raději předem, protože kolaudace je také považovaná za technickou tečku, za ukončení stavby a za splnění podmínky pro poskytnutí úvěru. Jestli nesplníte některou podmínku úvěru, pak vás banka může považovat za nespolehlivého klienta a zvedne vám úrok.

kolaudace

A v není náhodou, že v případě, že neprojdete kolaudací, tak Vám dají nějakou lhůtu na odstranění závad? Něco jako je to u STK?

Je to tak, Stavebni urad vyzve k odstraneni zavad. My jsme na to meli mesic.

livie

No odstranění závad...leda asi na papíře opravit - doplnit - jinak nevim, jak by člověk odstranil stavební úpravy, které nejsou v souladu s PD.

Ono asi vážně bude záležet na povaze úprav a změn a na úředníkovi, jak to posoudí nebo jak přivře oko...(proto jsem ráda i za dotaz, ke kterému mohou ostatní přispět zkušenostmi). Podle mě by asi měl posuzovat jen, zda to odpovídá bezpečnostním, zdravotním a já nevim jakým normám... - vzhledem k sousedům, životnímu prostředí atd. atd., ale jinak by to mělo být jedno ne, jestli tam má člověk fasádu bílou nebo zelenou...nebo se mýlím? (samozřejmě neberu extrémy, že v projektu je jednopodlažní a ve skutečnosti pak panelák:)) nebo neodpovídá zastav.plocha...

Teď mě napadlo k základnímu dotazu na fasádu a kolaudaci - přeci spousta domů se kolauduje ještě před finální fasádou, takže změna barvy určitě nebude problém...

livie

A ještě když jsme u té kolaudace - nevíte prosím, co v případě, že v původním stavebním povolení byla uvedena firma - na klíč - čili se nemusel uvádět stavební dozor, ale v půli stavby se člověk se stavební firmou rozloučí (jedno z jakého důvodu) a stavba se dokončuje svépomocí. Všechny revizní zprávy máme (komín, elektrika...), ale nebudou při závěrečné prohlídce chtít nějaké potvrzení od té firmy?

Děkuji a přeju hezký den.

dan*
hodnocení

0x

Já se taky trochu bojím nějaké té pokuty. Asi opravdu záleží na ouřadovi, jak se vyspí a tak.. Ono do závad můžou napsat co chtěl, ale těžko budu přemalovávat celej barák nebo dozdívat balkon, který jsem zrušil :) ještě jsme měli v projektu to, že patro domu je vedeno jako půda, ale zase v průběhu stavby jsme si to rozmysleli, že by tam mohly jít v budoucnu děti a tak jsme to omítli udělali koupelnu a pokoje a bude to k nastěhování. Holt uvidíme jak se na to ouřadové budou tvářit :)

livie

Jak jsem psala, barvu fasády bych neřešila, ale tu změnu z půdních prostor na regulerní obývací místnosti - to už bych raději nechala "nakreslit". No držím palce ať se úředník dobře vyspí:)

No podívejte..já sice úředníky nemusím a mám s nimi své zkušenosti za 22 let ve staavebnictví.

Nicméně tohle je naprosto jasná chyba stavebníka (investora) a ne úředníka.

Pokud SÚ bude požadovat změnu stavby, je zcela v právu.

No, to by jsem rekl, ze je jiz a zmenu stavby. Ja by jsem se sel optat na stavebni urad. Balkon problem nebude, ale zmena pudy na ubytne pokoje uz je neco jineho.

uska*
hodnocení

0x

Dane - dostat termín při kolaudaci na odstranění závad je minulost. Buď zkolaudujete a nebo ne, tohle již platilo v loňském roce. Žádné povrzení od stavějcíí firmy nikdo nevyžadoval, to by mohlo projít. Barvu fasády neřešte, pokud fasáda je v projektu zateplená, tak bez fasády nezkolaudujete.

Co vám neprojde je obytné podkroví. Nechte projektantem domalovat a podejte Změnu stavby před dokončením (pár papírů), přidejte ke změně neexistující balkon. Že již nestaví určená firma se nezmiňujte a pak hurá na koladaci.

Usko, to je divne, ja mam vyzvu k odstraneni zavad z tohoto Ledna. Tykalo se to jen dodani nekterych dokumentu jako pripojeni kanalizace na rad a oddeleni destove a splackove kanalizace na pozemku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]