Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na radu ohledně dveří, tedy respektive závěsů/pantů. Při nasazení dveří jsme zjistili, že jeden (vrchní) ze tří pantů má větší mezeru a tím je dřevěný rám dvěří příliš natěsno s futry, tudíž nejdou dovřít. Jednou jsem viděla tátu s tím vrchním závěsem (rozumějte tu část, která je spojená s dvěřmi) otáčet. Mohl by mi někdo potvrdit zda se tímto vy/zašroubováním změní ta mezera? Vzhledem k tomu, že jsem žena nechce se mi moc pouštět do nějakého zkracování kolíků atd.
Moc děkuji
Ten popis je mírně nejasný. Nicméně z praxe - ano, jsou dveřní závěsy, které se dají zašroubovávat a vyšroubovávát otáčením celého závěsu
Vypadají takto :
http://www.remeslnyobchod-e-shop.cz/www-remeslny-obchod-e-shop-cz/eshop/2-1-Stavebni-kovani/14-2-Panty-dverni
a skutečně se jejich šroubováním dají dveře seřizovat - jednak posouvat vůši zárubni v horizontálním směru a také naklánět v rovině závěsů. Pokud dveře drhnou dole, je třeba tyto panty vypodložit, nebo dveře odříznout odspodu.
Ale závěsů je velké množství druhů - třeba TRIO závěsy se dají seřizovat pomocí imbus klíčů a solidní výrobci je používají
Ovšem jsou třeba také závěsy zadlabací, s těmi toho jako laik příliš neuděláte. Ovšem ty jsou spíše u starých dveří, dnešní mladá generace truhlářů už mnohdy ani neví, jak vypadá dláto na tyto panty, natož aby je uměli zasekat.
máte pravděpodobně dveře s kovovým rámem, kdy dolní půlky pantů jsou natvrdo přivařené k rámu. Poloha dveří proti rámu se dá nastavit vyšroubováním či zašroubováním druhé půlky pantu, která je na dveřích. Chce to dát si trochu práce, přesně změřit o kolik mm se horní pant musí vyšroubovat či zašroubovat.
Další důležitá věc, máte tři panty, musíte je udržet pěkně v přímce. Asi budete muset o nějakou tu otáčku pootočit i ten prostřední pant na dveřích.
Do kolíků nijak nezasahujte.
Ahoj. Někdy to při tom ladění na dveřích nestačí a musí se pohnout spodkama na futrech. S tím ale opatrně. Jsou v těch futrech jen zašprajclý a trochu nabodovaný. Někdy se rády se uvolní a z pantů vypadnou. Potom je tam zase vrátit, nařídit do správné polohy a svářením upevnit, není úplně jednoduché.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.