Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prkénko vs. ostří nože

Od: had186® odpovědí: 21 změna:

Dobrý večer rádcové,moje otázka je spíše směrována ke zkušeným kuchtíkům. Plánuji zainvestovat do koupi kvalitního kuchyňského nože. O noži mám celkem jasno,ale chtěl bych znát názory zkušených, jaké prkénko je nejvíc "přátelské" k ostří nože. Je to klasika dřevo,nebo plast,nebo teď populární silikon,nebo něco úplně jiného? Předem děkuji za názory.

doplněno 16.03.14 20:08:

Děkuji všem za názor, a každému uděluji řád " Zlaté vařečky"

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sonyboj*
hodnocení

3x

Pro muže dřevo, pro většinu žen klidně i kámen. To je moje zkušenost. Oduvodnění: Nevím, jak vy, ostatní, ale já neznám ženu, která by brousila nože. Já osobně, když brousím nůž, tak musí být jako břitva. Taky mám potom oholená obě předloktí ze zkoušení. No a když potom vidíte ženu, jak dranžírákem vyškrabuje ze stěn sklenice marmeládu a potom nůž hodí do dřezu mezi ostatní nádobí...nebo jak krájí buchtu na plechu...nebo neco na talíři...to by ji človek tím nožem zabil...ovšem odborníci tvrdí, že zabít je málo...tak co s tím? ;)

Tesat do kamene. :)

paw*
Tupym nozem to vice boli. Dala by si priste pozor.
hodnocení

:) tak to mají asi ženský nějakou společnou" chorobu". Tím se předem omluvám ženám co tohle nedělají,ale těch asi moc není.

erikretr*
hodnocení

2x

Já osobně bych volil dřevo plast je podle mě naprd :)

doplněno 16.03.14 18:59:

plast a silikon moc moderní

hodnocení

2x

Jedině dřevo.

A silikon v kuchyni, to je na prokurátora

cuca*
hodnocení

2x

Nevim, zda bude naopak vas ostry nuz pratelsky k prkenku ze dreva, ale doporucim nejake tvrde drevo, treba buk.

doplněno 16.03.14 19:24:

To prkenko silnejsi jako spalek, je tedy drazsi, ale zkroutit by se nemelo. Ja mam udelana od truhlare obycejna, asi 2 cm, a moc se nekrouti.jedno mi prasklo.seschlo.

Tak prkénko na krájení, jedině bukový.

Jen tak na okraj. To je spolu s topením v udírně, jediný smysluplný využití buku.

hodnocení

Ano,toto jsem měl na mysli. Klasické prkénko se časem všelijak prohne a zkroutí a je k ničemu. Napadla mě jakási obdoba řeznického špalku z bukových hranolků v tloušťce kuchyňského prkénka.

dusger*
hodnocení

2x

V každém prkénku po použití nože zůstanou vrypy a v nich zbytky potravy i když ho umyjeme. Na plastovém v nich začnou bujet bakterie, které se při dalším krájení dostanou do potravin a pak je sníme, dřevěné se zatáhne a růst bakterií zastaví. To je další plus pro dřevo.

Ovšem to plastové můžete pořádně umýt, například v myčce. Dřevěné umýt nelze.

host*
hodnocení

0x

Dřevo. Jiné prkénko na maso, jiné na zeleninu, jiné na pečivo, atd. Největší barbarství vůči noži i nádobí je krájení potravin na porcelánovém talíři nebo na pánvi, na dně pekáče, zvláště na domácím nádobí s teflonem.

paw*
hodnocení

0x
Je to jedno. Mit v supliku ocilku a obcas ostri obtahnout.

hodnocení

0x

Koupila jsem si prkénko z tvrdého dřeva a zkroutilo se tak, že vypadalo jako vrtule. Namočila jsem ho a postavila jsem na něho velký hrnec s vodou. Několikrát. Nepomohlo nic. Šlo do popelnice. *plac*

Že se prkénko zkroutilo, za to nemůže ono dotyčné prkénko, ale ten umělec, co ho dělal. Pokud to dělá někdo tak, že popadne první prkno, co se naskytne a z toho to udělá, to pak není divu, že to je do vrtule. Na to prostě musí být středový prkno, jinak to nejde. To je to samý jako na zednickej fartáč, taky musí být středový prkno, to se neohne, nezkroutí.

hodnocení

0x

Jedině tvrdé dřevo. Ovšem největší barbarství je pak dát dřevěné prkénko do myčky. Pak se zkroutí jak vrtule. Výroba je dnes z nevyzrálého dřeva, nebo se nastavuje.

albatros498022*
hodnocení

0x

/spěsně používám krájecí desky z umělé hmoty v profi provedení různých barev podle toho co se na tom krájí a jednoznačně co se týká nožů a hygieny TOP.

jana25
hodnocení

0x

Tak já mám doma na běžné krájení dřevěnou desku podobnou této ikea.com/... ikea.com/...

Na konci dne ho otřu vlhkým hadrem a octem a když mi připadne moc vlhké, papírovou utěrou vysuším solí. Na maso používám plastové velké prkénko co lze vrazit do myčky, ale na všechno ostatní dřevo. Připadně mi, že ten plast hrozně tupí nože.

Kamarádka si hodně přála skleněné prkénko, tak jsme ji kupovali k narozeninám originalni-darek.info/... ale to bude pro nože ještě větší utrpení. Nevím, zkusím se zeptat jak je spokojená :D

Ano, skleněné nebo keramické prkénko tupí nože bezkonkurenčně. Probátum est. Ošem žena mi nevěří:(

Rumíčku, zapomněl jste na krájení buchty přímo na plechu :-D

asd*
hodnocení

0x

Nejlepší je klasické dřevěné. Největší vliv na tupení nože ale mají ruce, mně i nekvalitní nůž vydrží ostrý dlouho, půjčím ho manželce a během chvilky je tupý. Hlavně při skrnování nakrájeného nešoupat po prkénku ostřím do strany, ale nůž si otočit a shrnovat horní stranou.

Nové prkénko je dobré namazat špekem - napustí se sádlem = při mytí necucá vodu.

Skleněné prkénko - bez komentáře. Ale většina lidí má nože tupé tak, že ztupení o sklo nepozná, resp. je o to sklu spíš nabrousí ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]