Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer rádcové,moje otázka je spíše směrována ke zkušeným kuchtíkům. Plánuji zainvestovat do koupi kvalitního kuchyňského nože. O noži mám celkem jasno,ale chtěl bych znát názory zkušených, jaké prkénko je nejvíc "přátelské" k ostří nože. Je to klasika dřevo,nebo plast,nebo teď populární silikon,nebo něco úplně jiného? Předem děkuji za názory.
doplněno 16.03.14 20:08:Děkuji všem za názor, a každému uděluji řád " Zlaté vařečky"
Pro muže dřevo, pro většinu žen klidně i kámen. To je moje zkušenost. Oduvodnění: Nevím, jak vy, ostatní, ale já neznám ženu, která by brousila nože. Já osobně, když brousím nůž, tak musí být jako břitva. Taky mám potom oholená obě předloktí ze zkoušení. No a když potom vidíte ženu, jak dranžírákem vyškrabuje ze stěn sklenice marmeládu a potom nůž hodí do dřezu mezi ostatní nádobí...nebo jak krájí buchtu na plechu...nebo neco na talíři...to by ji človek tím nožem zabil...ovšem odborníci tvrdí, že zabít je málo...tak co s tím?
tak to mají asi ženský nějakou společnou" chorobu". Tím se předem omluvám ženám co tohle nedělají,ale těch asi moc není.
Nevim, zda bude naopak vas ostry nuz pratelsky k prkenku ze dreva, ale doporucim nejake tvrde drevo, treba buk.
doplněno 16.03.14 19:24:To prkenko silnejsi jako spalek, je tedy drazsi, ale zkroutit by se nemelo. Ja mam udelana od truhlare obycejna, asi 2 cm, a moc se nekrouti.jedno mi prasklo.seschlo.
Tak prkénko na krájení, jedině bukový.
Jen tak na okraj. To je spolu s topením v udírně, jediný smysluplný využití buku.
Koupila jsem si prkénko z tvrdého dřeva a zkroutilo se tak, že vypadalo jako vrtule. Namočila jsem ho a postavila jsem na něho velký hrnec s vodou. Několikrát. Nepomohlo nic. Šlo do popelnice.
Že se prkénko zkroutilo, za to nemůže ono dotyčné prkénko, ale ten umělec, co ho dělal. Pokud to dělá někdo tak, že popadne první prkno, co se naskytne a z toho to udělá, to pak není divu, že to je do vrtule. Na to prostě musí být středový prkno, jinak to nejde. To je to samý jako na zednickej fartáč, taky musí být středový prkno, to se neohne, nezkroutí.
Tak já mám doma na běžné krájení dřevěnou desku podobnou této ikea.com/... ikea.com/...
Na konci dne ho otřu vlhkým hadrem a octem a když mi připadne moc vlhké, papírovou utěrou vysuším solí. Na maso používám plastové velké prkénko co lze vrazit do myčky, ale na všechno ostatní dřevo. Připadně mi, že ten plast hrozně tupí nože.
Kamarádka si hodně přála skleněné prkénko, tak jsme ji kupovali k narozeninám originalni-darek.info/... ale to bude pro nože ještě větší utrpení. Nevím, zkusím se zeptat jak je spokojená :D
Nejlepší je klasické dřevěné. Největší vliv na tupení nože ale mají ruce, mně i nekvalitní nůž vydrží ostrý dlouho, půjčím ho manželce a během chvilky je tupý. Hlavně při skrnování nakrájeného nešoupat po prkénku ostřím do strany, ale nůž si otočit a shrnovat horní stranou.
Nové prkénko je dobré namazat špekem - napustí se sádlem = při mytí necucá vodu.
Skleněné prkénko - bez komentáře. Ale většina lidí má nože tupé tak, že ztupení o sklo nepozná, resp. je o to sklu spíš nabrousí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.