Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební úpravy

Od: hlavla odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Bydlím v řadové zástavě rodinných domů. Můj soused si na hranici pozemku v rámci stavební úpravy rodinného domu postavil v podkroví vikýř s francouzskými okny včetně balkonu. Tento balkon převyšuje stávající zděný plot tak, že podlaha balkonu je nad tímto plotem (zdí). Výstavbou tohoto vikýře s balkonem jsem tak přišel o soukromí, protože z vystaveného balkonu ve výšce cca 2,5 metru nad zemí má soused dokonalý přehled přes celou plochu mého dvora a části moji verandy. Proto jsem vyvolal přes místně příslušný stavební úřad kontrolní prohlídku stavebních úprav sousedního rodinného domu. Při kontrolní prohlídce bylo zjištěno, že stavební úpravy rodinného domu a nástavba podkroví je prováděna v rozporu se stavebním povolením. A to tak, že v zadní části rodinného domu je proveden vikýř místo střešního okna a dále vikýř s francouzskými okny včetně balkonu, umísněný při hranici se sousedním domem ve stávající řadové zástavbě. Při této kontrolní prohlídce jsem byl informován vlastníkem stavby (sousedem), že i když bylo zahájeno řízení o odstranění stavby, tak on si zažádá o dodatečné povolení stavby, předloží podklady ve stejném rozsahu jako k žádosti o stavební povolení a stavba mu bude dodatečně povolena. Jsem přesvědčen o tom, že stavba balkonu odporuje vyhlášce č.501/2006 Sb. O obecných požadavcích na stavbu § 25 - vzájemné odstupy staveb odst. 6, kde : Vnější hrany pochozí plochy rodinného domu, jako jsou terasa nebo balkon, která je nad přilehlým terénem výše než 2 m, musí být nejméně 3 m od hranice sousedního pozemku. Chtěl bych proto vědět jak mohu dál postupovat, abych zachoval "bývalou pohodu bydlení" a soukromí na svém pozemku.

Stavební úpravy
Stavební úpravy #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

minato*
hodnocení

1x

Nejprve bych si dovolil poupravit Vaše tvrzení o nesouladu provedeného záměru s ustanovení § 25 odst. 6 vyhlášky č. 501/2006 Sb., neboť tato vyhláška již byla novelizována a původní ustanovení odst. 6 ("Vnější hrany pochozí plochy rodinného domu, jako jsou terasa nebo balkon, která je nad přilehlým terénem výše než 2 m, musí být nejméně 3 m od hranice sousedního pozemku.") již vyhláška neobsahuje. Pokud jde o vzájemné odstupy staveb, posuzuje se zejména ustanovení § 25 odst. 1 této vyhlášky.

Pokud jde o to, co Vám soused sdělil, pak se to pouze opírá o zákonný postup stavebního úřadu. Po zjištění nepovolené činnosti bylo s provinilým stavebníkem zahájeno řízení o odstranění stavby (navrácení stavby do původního stavu) s tím, že v případě, kdy stavebník požádá o dodatečné povolení stavby, stavební úřad do vyřešení této předběžné otázky o povolení stavby řízení o odstranění stavby přeruší. V případě, kdy by byla stavba dodatečně povolena, řízení o odstranbění stavby by stavební úřad zastavil, v opačném případě by pokračoval v řízení o odstranění stavby a nařídil by navrácení stavby do původního stavu.

Pokud jde o řízení o dodatečném povolení stavby, nepochybuji o otm, že jako vlastník sousedního pozemku budete zařazen mezi dotčené účastníky správního řízení, kteří budou moci v rámci projednání předmětného záměru vznést své námitky; o tomto budetge stavebním úřadem uvědoměn.

V daném případě však lehké postavení určitě nemáte a je také nutné volit mezi možnou sousedskou pohodou nebo táhnoucími se sousedskými spory (zde si mnoho lidí vůbec neuvědomuje do čeho jde a mnohdy lituje, že se k tomu nakonec uchýlil). Správní soudy už mnohokrát judikovaly, že své soukromí si má každý hlídat především sám a nelze dovozovat, že by např. realizace balkonu nebo vikýře byla zamýšlena za účelem "pravidelného špehování souseda". Vazbu to má samozřejmě hlubokou a vězte, že bychom se mohli dostat např. až do Listiny základních práv a svobod.

albatros498022*
hodnocení

0x

Nějak nevidím problém pro váš pozemek, to se jakou sousedi neumíte v rámci dobrých vztahů domluvit? Pokud ne tak je mi vás celkem líto.

Ten, kdo se měl přijít předem domluvit je přece soused. Tazatel přišel o soukromí na dvoře, to bych také snášel špatně. Navíc si neumím představit, že bych třeba já takovouto úpravu udělal bez toho, že bych to předtím se sousedem probral.

hodnocení

0x

Co dodat, jen že není nad dobré sousedské vztahy...ale je to takové oboustranné...soused měl přijít za vámi se zeptat, zdali s tím souhlasíte...vy jste ale zase musel vidět, že se chystá něco budovat...proto mi přijde takový divný jít po dokončení"práskat" na stavební úřad, že se vám to nelíbí. To spolu nemluvíte nebo co?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Chlapi, vy se asi nemáte moc rádi. Já bych, jak to vidím asi spíš požádal souseda, když už to jinak nejde, aby tu boční zídku trochu zvýšil. Co by na tom dvorku, asi mělo být vidět? Kauza si možná zaslouží, nebýt hrocena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]