Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Mám nově naštukované stěny a chtěl bych je vymalovat primalexem.Ale co jsem se vsude docetl, tak doporučují že stuk musí zrát mesíc?Nemáte nekdo zkušenosti po jaké době lze malovat aniž by to udělalo neplechu?Díky
Nevím, jak dlouho štuk "zraje", ale měl by být proschlý, je dobré vyčkat až celý zesvětlá, což může být podle místních podmínek i několik dní. Předpokládám, že nový štuk byl ometen nebo přebroušen, aby se odstranily nepevné částečky z povrchu. První vrstvu na nový štuk doporučuji hodně naředěným Primalexem, pak není nutná penetrace.
doplněno 16.03.14 10:45:@auto štuk by neměl být silnější než ty 3 mm, pak opravdu praská. Štuk je určen na povrchovou úpravu omítek, nikoli na jejich srovnání...
Suchý, teplý panelový byt - předem seškrábaná tapeta a důkladně očištěné a ometené stěny bez prachu, penetrace Sokrat, zhruba po dvou hodinách (vydatná snídaně a přečtení novin) naštukování tenkou vrstvou Keraštukem a druhý den při jedné špíně na podlaze vymalování Primalexem a následný úklid.
Venkovský zděný domek - jádrová omítka, zhruba po dvou týdnech (dalších jiných prací) vápenný štuk z dlouho a dobře uleželého namočeného vápna a jemného štukového písečku, zhruba po dvou týdnech (dalších prací) nalíčení řídkým vápnem, vytvoří se hladká běloučká tvrdá slupka. Teprve až asi po více než roce první nátěr primalexem plus.
Jen doplním,jedná se o staré stěny.Stěna se skládá s pálených cihel a plynosilikátu.Oškrabal jsem starý náter a penetroval sokratem pak cca 2mm stuku.Je mi jasne že budu malovat az štuk zběla jilikoz budu penetrovat a pak primalex.Ale bylo mi doporučeno pockat min 28dni prej se muže stat že štuk vykvete přes barvu při zrámí.Proto zjištuji kdo ma jaké zkušenosti,Jedná se o ložnici a nechci další měsíc spat na gaučí
Já jsem už několikrát maloval ca. po týdnu na nový vápenný štuk ze směsi (z pytle) i tónovanou barvou a neměl jsem žádný problém (ani u sytých ani pastelových odstínů). Barvu jsem používal akrylátovou (např. Primalex Fortissimo). Dřív jsem ještě měl doma jakýsi "stabilizátor" štuku REMAL TELSAL, parkrát jsem ho použil, pak jsem zkusil bez něj a v mém případě jsem neviděl žádný rozdíl. Jo a ještě na nový štuk jsem ještě vždycky jako první vrstvu použil akrylátovou penetraci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.