Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám v bytě hlavní jistič pouze 1x16A, v létě chci instalovat do jedné z místností elektrické podlahové topení o maximálním přikonu 2150W. Bude fungovat pouze jako doplňkové přitápění. Chtěla bych nechat vyměnit hlavní jistič za 3fázový. Tedy nejméně 3x10A, popřípadě vyšší. Bohužel v bytě je stará hliníková elektroinstalace. Zajímalo by mě, zda je možné vyměnit hlavní jednofázový jistič za třífázový. Přívod k topení bude samozřejmě nový v mědi, napojený na samostatný vnitřní jistič. Vůbec však netuším, zda je přechod na třífázové napětí možné v této situaci staré elektroinstalace. Nebo je nějaká možnost, že bych mohla mít hlavní jističe dva? Jeden na topení a druhý na zbytek? Vůbec tomu nerozumím. Děkuji.
Zdravím
Omlouvám se, že jsem si nepřečetl všechny příspěvky. Trochu spěchám. Pokud se budu opakovat tak sory. To co máte v bytě energetiku nezajímá. To je vaše věc. Energetika požaduje revizi na přívod. Je hloupost dělat přípojku menší jak 3 x 25 A. Cena je prakticky stejná. Musíte dát žádost na vaší energetiku o změnu příkonu, nebo sazby (možné jednou za rok). Přípojku by měla provést odborná firma. Přechod možný je, děláme tak paneláky dost často. Hlavní jistič musí být jenom jeden před elektroměrem. Na topení získáte lepší tarif a ten vám platí pro celý byt. Takže by byla hloupost mít dva elektroměry. Technicky to ale samozřejmě možné je.
doplněno 13.03.14 18:52:A ještě by se platily dva pronájmy elektroměru.
111:
U dodavatele jsem se pokoušela informovat, ale na ČEZu dělají evidentně pouze slečny na administrativu, nikoli s elektrikářskými zkušenostmi. Pořád mi jen cpou formuláře, ale na dotaz nikdo neodpoví . To, že se připlácí za každý Ampér vím, v případě přechodu na 3x10A to bude stát 1800Kč. Revizi chtějí stoprocentně. Ale chtěla jsem vědět, zda by to takto bylo vůbec možné. Nechce se mi platit revizní zpráva současného stavu, kde bude jasně napsáno, že to na hliníkové kabely nejde a pak zase šetřit X tisíc na novou elektroinstalaci a opět znovu platit za revizi.
Zapojení nového jističe si nemůžete udělat sama /koupit ano/, ale dodavatel el.proudu,resp. odborná firma. A před touto změnou bude nutná revize,která dá odpověď na Vaše otázky. Z vlastní zkušenosti doporučuji najít na internetu elektrikáře - který takové práce včetně revize nabízí. Ne firmu,ta bude chtít vydělat a bude mít zcela jiný názor. Já chtěl udělat přípojku na starší elektrokotel. Firma chtěla udělat výměnu vedení v celém baráku a pak revizi sým spolupracovníkem,vše bratru za 50. Našel jsem si OSVČ,který udělal připojení i revizi za 10.
doplněno 13.03.14 12:16:A jestli to jde? No mělo by to jít.Starší hliníkové vedení by nemělo vydit. K topení bude nové. Bude třeba rozhodit fáze - jedna na topení,jedna na zásuvky ,jedna na světla + další. Tím se i staršímu vedení odlehčí. Hodnotu nového jističe si sama můžete orientačně spočítat na cez.cz/...
Takže se stejně dělají dvě revize? Před a po? A jde to vůbec třífázové připjení na ten hliník? Mám dojem, že jsou to jen dvoužilové kabely.
doplněno 13.03.14 12:32:Tu kalkulačku jsem našla, ta mi právě doporučuje oněch 3x10A. Pokud si pamatuji správně počítalo se to 3x10x230=6900W.
doplněno 13.03.14 12:35:A prosím co je to "rozhodit fáze"?
Poptáváte věc, která není pro kutily, ale pro odbornou firmu.
Není nutné mít dva hlavní jističe. Vy ale pravděpodobně nemáte třífázovou elektrickou přípojku. Tu si musíte nechat udělat. Správně píšete, že přívod k podlahovému topení bude mít vlastní nové dráty. Tyto nové dráty ale nebudou ostatními dráty v bytě či domku nijak nesouviset. Stávající hliníkové rozvody proto není nutné rekonstruovat. Pokud stále ještě dobře slouží, nechte je tak jak jsou. Protože jak sáhnete do starších drátů, pak se vám začnou objevovat stěhovavé poruchy a nakonec by vám nezbyla jiná možnost, než úplná rekonstrukce.
Tušíte správně, že třífázovou přípojku nemám. Takže jestli to chápu správně, nechám udělat revizi, podám si žádost na ČEZ o nyvýšení rezervovaného příkonu, a pokud to ČEZ schváli, tak si nechat od nějaké elektrofirmy nechat vyměnit hlavní jistič. Pro mě to pak tedy bude znamenat nechat napojit nové vedení od topení do pojistkové skříně uvnitř bytu na samostaný jistič. Toť vše? Nebo se musí dělat ještě nějaké úpravy oné pojistkové škříně?
V první řadě si musíte nechat udělat 3 fázovou přípojku, to znamená kabel od nějakého hlavního rozvodu (stoupačka) k elektroměru a nechat si namontovat 3 fázový hlavní jistič a 3 fázový elektroměr. To jsou práce na neměřené části a ty smí dělat jen a pouze elektrikář od příslušného dodavatele elektřiny (ČEZ). Na tuhle část potřebujete samozřejmě revizi, kterou zajistí dodavatel. Co je za elektroměrem už může dělat kterýkoliv elektrikář s příslušnou kvalifikací. Od elektroměru budete potřebovat nový 3 fázový kabel do rozvaděče s jističi. Tam pak přidáte nový 3 fázový jistič pro topení. Do staré instalace zasahovat nemusíte (a ani bych to neradil). Od tohoto nového jističe povete kabel k topení. Pokud ba se nový jistič do stávajícího rozvaděče už nevešel, je možné pro topení namontovat samostatný malý rozváděč vedle stávajícího a oba rozváděče propojit (přívod). Nová revize se pak může udělat pouze na tu novou část, na stávající nebude potřeba.
doplněno 13.03.14 13:53:Mimochodem, ze zákona byste měla nechat dělat revizi každých 5 let. Ale ještě jsem neviděl, že by to někdo dodržoval.
Moc děkuji. Všechny elektroměry jsou umístěné na jediném místě na chodbě, kousek od mých bytových dvěří, tak že by byl ten hlavní rozvod někde tam? Ještě mě napadlo, může se třeba stát, že do domu není třífáze přivedená?
doplněno 13.03.14 14:26:A ČEZu tedy zaplatím nejenom těch 1800 za zvýšení příkonu, ale také ty práce plus revizní zprávu předpokládám?
to ne ta tam bude přivedena
doplněno 13.03.14 14:29:no co zaplatíš řekně fundovaně jen ten kdo to prodělal, nebo ČEZ.
Pokud máte elektroměry ve společné skříni na chodbě, nebude s neměřenou částí problém. Že by nebyly v domě 3 fáze je víc, než nepravděpodobné. Nedostatku místa na větší elektroměr bych se taky neobával. A máte pravdu, zaplatíte ČEZu práce, revizní zprávu a příkon. Ta revize od ČEZu (na jejich část) bude jednoduchá a snad by nemusela být drahá. Kolik bude stát práce na měřené části (od elměru dál) vám tu asi nikdo neřekne. Záleží na tom, koho si na to pozvete.
doplněno 13.03.14 16:27:Hlavní jistič (před elměrem) bych doporučoval minimálně 3 x 16 A. Když dáte 3 x 10 A, většinou všechno poběží, ale můžete si přidělat nepříjemnosti (třeba si neuvaříte kafe, když zrovna budete topit).
magdone, jen opravím, že pro domácnost se pravidelné revize nevyžadují a nepamatuji si, že by tomu někdy tak bylo. Jinak souhlas.
Prosím a proč po mě chce ČEZ neustále revizi vnitřní elektroinstalace? Dle toho, co píšete, bych pochopila, že stačí revoze na část u elektroměru, kterou si zajistí ČEZ a já jim jí zaplatím.
A nevykládáte si jejich výzvy nějak jinak?
Co je za elektroměrem už je čistě Vaše věc, takže ČEZ může chtít opravdu jen revizi přívodu, potažmo elektroměrového rozvaděče.
Něco jiného by bylo, kyby jste chtěla změnu tarifu, potom je na místě revitní zpráva (někdy stačí jen potvrzený formulář změny tarifu od rev. technika), kde bude uvedeno, jaké máte doma potřebiče (bojler, akumulačky, přímotopy...). Je to pro ČEZ podklad toho, že Vám může určenou sazbu přiznat. Ale jde o jednorázovou záležitost a periodické revize nejou pro domácnosti povinné.
potřebujete nový 3f jistič před hodinami, nový 3f elektroměr, nový asi 5ti vodičový přívod od hodin do pojistkové skříně, nový samostatný jistič pro topení. Možná také blokování HDO, jestli si dohodnete levnější tarif.
ještě jsem koukal na dotaz. Hlavní jistič není v bytě , ale u elektroměru. Asi si pletete jistič pro zásuvky. Každopádně v bytě bude vícejističů jak jeden. Minimálně 2 jeden zásuvky, druhý světla.
Selektivita jištění se rozumí, že hlavní jistič musí mít vyšší hodnotu, jako ten nejsilnější v bytě. Takže pokud je v bytě jistič 16A, hlavní bude 20A (možná více) a podle toho se pak dopočítá dkoupení výkonu při přechodu na 3f
Jističů v bytě je asi deset. Hlavní jistič je určitě 1x16A. Spotřebiče - bojler 2 kW, elektrická trouba s varnou deskou (nemám tušení jaký je příkon), pračka, lednička, TV, PC. Při běhu bojleru a pračky se nedá např. uvařit voda v konci, pojistky vypadnou (samozřejmě). Do toho přibude ještě to topení 2150W a elektrický žebřík o výkonu cca 500W. Je mi jasné, že 3x10 je spíše méně, ale nemám dalších 10tisíc navíc pro ČEZ za zvýšení příkonu na 3x25A. Tak je tedy lepší mít 3x10A, nebo 1x25A? Když bude 3x10A hlavní jistič, pak pojistky uvitř bytu utáhnou každá max. 10A?
už jsem jednou psal, že hlavní jistič musí být silnější, než nejsilnější v bytě. Jestli je nejsilnější jistič v bytě 10A, bude hlavnínejméně 16A. Abymohl být hlavní 3x10 musely by bát v bytě pojistky max 6A. a to nejsou. to by neutáhly 2kW konvici..
takovou konvici utáhne nejméně 10A pojistka. Takže mi z toho vychází minimum 3x16A.
Ak dotazu , ano,pokud bude hlavní 3x10 , ikdyž bude vbytě pojistka silnější, nepustí vám hlavní jistič více jak 10A a bude padat. A takové jištění normální elektrikář neudělá. To by neprošlo revizí. počítejte s tím, že pokud tam máte 1x16, lze tamdát nejméně 3x16 ale spíše 3x 20A
1) Zajděte na ČEZ vemte si ten formulář a zažádejte o navýšení příkonu. Mají 30 dní na vyjádření a v něm Vám sdělí za jakých podmínek je navýšení možné. 3x10A je nesmysl, proto bude nutné navýšení na 3x16A (poplatek 4800,-).
100% to bude nový přívod do rozváděče, který máte doma. Je možné, že budou chtít i nový elměrový rozváděč, který bude vedle stoupačky na chodbě.
2) Oslovte několik firem a nechte si udělat cenové nabídky dle požadavků ČEZ.
Specifikovat takto na dálku bez znalostí místa je věštění z koule.
doplněno 15.03.14 22:10:V daném případě je 3x16A OK. Tazatelka chce navýšení pouze pro nové podlahové topení a to ji 13A bez problému udrží. O praktičnosti řešení tu nepadlo ani slovo. Osobně bych ji také doporučil 3*20A.
Hlavní jistič můžete mít pouze jeden.
3x10A je nesmysl, v bytě byste musela mít jističe maximálně 6A. Navýšení na 1x25A je rozumné, můžete zvolit i 3x20A s možností pozdější třeba jednodušší výměny za 3x25A. Pod tento hlavní jistič se vejdou vyhovující 16A jističe v bytovém rozvaděči, rozhodnout se musíte sama, podle cenové nabídky distributora.
Jen počítejte s tím, že pokud máte hlavní jistič a elektroměr v bytě a budete chtít změnit rezervovaný přikon (= hlavní jistič), budete pravděpodobně muset přemístit hlavní jistič i elektroměr na "přístupné místo", v případě bytového domu na chodbu...
doplněno 14.03.14 21:29:@zakus hlavní jistič 3x16 je také nepraktický, v bytovém rozvaděči by musely být jističe max 13A...
doplněno 15.03.14 22:52:@vlada na elektrické vytápení získáte "lepší tarif" (tedy vyšší paušál a nižší sazbu za kWh) je pokud toto topení odebírá určitá procenta (dle tabulek distributora) z celkového rezervovaného příkonu. Takže na jeden olejový radiátor NT asi nezískáte...
doplněno 16.03.14 17:15:Pokud není domovní rozvod extrémně zastaraly, bude přívodní kabel od elektroměru čtyřžilový, takže vyhoví na třífázové připojení. Když opatrně odkrytujete bytový rozvaděč, pravděpodobně uvidíte dva tlusté nezapojené dráty. Ale pozor, je tam elektřina !
Přijímač HDO je v elektroměru nebo vedle něj. V bytovém rozvaděči máte (nebo budete muset mít) ovládací stykače, jeden pro topení, jeden pro ohřev vody.
Hlavní jistič i elektroměr jsou na chodbě. Jsou tam elektroměry všech bytů. Nedokážu si však představit, jak by řešil někdo např. v třetím NP předělání na třífázi, když elektroměry jsou v přízemí. Dlě všeho, co jsem si tu přečetla, nechám zvýšit jistič zatím na 1x25A, což jsem měla před pořízením podlahového topení stejně v plánu. Akorát teď nevím, když zůstanu na 1fázi, bude mě i tak čekat revize?
O "lepším tarifu" vím, zatím mám D25D, časem chci přejít právě na onen D45D.
Moc všem děkuji za odpovědi.
Ano, revize (nebo potvrzená přihláška od revizního technika) bude potřeba na elektroměrovou část.
Sazba D45 by byla možná po splnění určitých podmínek viz cez.cz/... a to jedna el. podlaha určitě nesplní. Další podmínkou je instalace HDO (ovládání) což ve Vašem případě opět znamená instalaci nového rozváděče a rekonstrukce přívodu.
Instalace el. topení do podlahy se musí řešit jako celek včetně izolace podlahy.
doplněno 16.03.14 19:17:Informaci o D25 jsem přehlíd, takže HDO je vyřešené.
Jak už jsem psal výše, zajděte na ČEZ s žádostí a oni Vám sdělí za jakých podmínek to lze realizovat.
PS: V poslední době jsem se setkal s tím, že pokud je nějaký pohyb na odběrném místě trvá ČEZ stryktně na dodržení připojovacích podmínek. Vyjímkou je pouze přepsání odběrného místa.
Na 1x25A určitě splní. Podmínkou je min. příkon všech akumulačních zařízení 40% hodnoty hlavního jističe. Cože je topení 2150W a bojler 2000W. To jsem při 25x230=5750W na 72%.
doplněno 16.03.14 17:07:A s izolací se počítá, bude se vybourávat současná stará podlaha, proto to podlahové topení, když už se to bude dělat.
Není důvod mít dvě HDO. Přijímače mají 3 samostatné okruhy (relátka) - elektroměr - topení - bojler. Podle sazby se osazují příslušné vývody. Takže jedno HDO zvládne vše.
doplněno 17.03.14 17:19:Tady jsou jen dohady. Možná jsou nové rozvody, máme hliník a měď. Pro správné rozhodnutí jsou potřebná jasná fakta. pokud je majitel neumí sám zjistit, tak ať vytáhne nějakou tu stovku a elektrikář mu dá jasné stanovisko.
Když už, tak "striktně". @zakus myslel pravděpodobně, že při změnách tarifů nebo počtu fází je nutné předělat odběrné místo tak, aby vyhovovalo aktuálním normám a předpisům. Ovšem pokud máte elektroměr mimo byt, navíc v přízemí (pravděpodobně ve společném elektroměrovém rozvaděči), půjde pravděpodobně o nové nebo rekonstruované rozvody, které normě vyhoví. Proto jsem i mluvil o tom, že do bytu (nebo alespoň do patra) máte pravděpodobně přiveden již nový třífázový kabel...
doplněno 16.03.14 20:34:Asi tedy již proběhla rekonstrukce domovního vedení a přesun elektroměrů z jednotlivých bytů na centrální místo. Pokud ano, jaou přívody do jednotlivých bytů už "nové" a snad vyhovující i pro připojení třífázového přívodu s jištěním do 3x25A. Zkuste sem dát fotky elektroměrových skříní a bytové jističové skříňky...
Novější asi budou, dům je z roku cca 1920 (nebo 1902, vždycky si to pletu), tak snad to tam někdo předělával. Akorát v bytě jsou právě hliníkové rozvody, kromě kuchyně, tam je to takový kostlivec ve skříni. Pokud si dobře pamatuji, tak jsou tam namíchané hliníkové s měďenými. Tarif jsem nikdy neměnila, ani velikost jističe, takže si nejsem jistá ničím. Jediné co, bylo připojování elektroměru, když jsem byt kupovala a to v ochrannné lhůtě, takže bez revizí apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.