Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
ráda bych věděla, pokud byste mohl někdo vysvětlit, čím je způsobeno, že mi doma topení vydává dost hlasité rány, když se začíná topit, nebo naopak chladne. Snad ještě víc, když chladne. Večer to docela vadí, zvlášť některé návštěvy se toho občas leknou. V práci , kde je taky plynový kotel, a stejné radiátory, nikdy žádné zvuky neslyším, topení zapínáme až po příchodu a teprve se ohřívá. děkuji znalejším
Obvykle je příčinou tepelná roztažnost (dilatace) materiálu trubek, respektive nevhodné provedení, neumožňující dilataci trubek. Obvykle je to zazdění trubek v prostupech stěnami nebo dokonce zabetonování trubek v prostupech podlahami či stropy.Castou příčinou hluku bývá zabetonování trubek v podlaze, aniž je jim umožněna dilatace.
díky, trubky mám podél zdí , žádná izolace tam není. bude to tedy tím zazděním? kotel mám ve sklepě pod bytem. Poslechem se zdá, že zvuk vychází z některých míst v pokojích, není to ve všech místostech stejné. .
ale trubky prochází podlahou, zde je problém, když se truka ÚT opírá o průchodku (trubku trochu většího průměru jako průchod podlahou /stropem); při chladnutí dochází k dilataci (zkracování trubky ÚT), která vlastně drhne o průchodku; odstranění těchto rázů je možno vystředěním v průchodce, oddálením od stěny průchodky - stačí šroubovákem trochu vychýlit trubku v průchodce a vložit do vzniklé mezery např. kousek plastu, dřeva - pomůže i špejle, apod.
Ahoj. Když příjdeš domů a začneš topit do ledové vody, tak to skoro musí ťukat. Asi by bylo lepší, si to vytápění poladit a alespoň minimálně ho nechat lehce temperovat. Po příchodu domů si tu teplotu jen o kousek potom pozvedneš. Mělo by to pomoct. Osahej si ty trubky postupně od kotle a třeba si najdeš to místo, kde by mohl být i nějaký dotykový, prostupový problém. Pokud není, roztahují se jen ty trubky.
Pokud topení zapínáte vždy při příchodu domů je to chyba . Než se vám natemperují všechny místnosti , tak spotřebujete daleko více energie (plynu) než kdyby jste měli topení puštěné stále. Doporučuji vsadit pokojový termostat .nastavit hysterezi tak na 0,5 st . Nebude vám praskat v potrubí , ušetříte za plyn a budete mít větší tepelnou pohodu.
Zkuste si to tak týden , zapište si stav plynoměru a uvidíte . Je to také samozřejmě ovlivněno venkovní teplotou.
asi jsem se špatně vyjádřila, mám topení doma nastavené na 19 stupňů, a po příchodu domů zvednu termostat na 21. stažené ho mám v noci, na 16 stupňů. protože je velmi slyšet průtok vody radiátorem, když topí, a často taky vysoký pískavý zvuk od hlavic radiátorů. , přes den to člověk nevnímá, ale v noci je to dost rušivé. Kotel mám nedávno nový, při starém ( bez čerpadla )tyto zvuky slyšet nebyly , jen ten "dilatační rachot " vzpomínám se slzou v oku
Zkuste se podívat na čerpadlo u kotle .Pokud je vícerychlostní - 3 rychlosti ( na boku čerpadla je taková páčka) tak ho pokud to jde dejte na menší rychlost. Dále můžete vyzkoušet ventily u radiátorů . Sundat termohlavici a podívat se jestli jsou ventily dvouregulační. Na čelní ploše ventilu je stupnice. Pokud ano , tak zkuste nastavit na vyšší stupeň. Pokud slyšíte ve ventilech takový cvrdlikání a máte nové rozvody v mědi , tak se může stát že při letování se tam utvořila kulička cínu a ta může mít taky nepříjemné zvukové projevy.
Jinak takhle se těžko radí . To bych musel vidět celou soustavu jak je udělaná. Musíte postupovat pokus - omyl . Tak se vám snažím dávat takové rady , které můžete jednoduše zvládnout sama a bez investic.
děkuju moc za rady. pro mě je objev se už jen něco dozvědět. např. na ty rány při chladnutí topení jsem se ptala asi tří lidí a nikdo mi nevěděl odpovědět
můj problém je taky spíš v manuální nezručnosti v těhle věcech v tom asi nebudu sama. rozvody mám staré, tak asi no, ke čtyřiceti letům to bude., žádná měď, dosti silné trubky. Zkusím se poptat v práci našeho instalatéra ( no, je to spíš elektrikář ) , jestli by někdy nevyšetřil na mě chvíli času.. Termohlavice mám nové, stejně jako kotel. kvůli tomu, abych nemusela nechat převložkovat celý komín ( od sklepa až na střechu bytovky ) jsem nakonec i díky časovému tlaku - starý kotel mě opustil v prosinci - volila kondenzační kotel. komínem se jen protáhla trubka. ale starý kotel Dakon mi byl zcela srozumitelný , žádné čerpadlo, dva ventily, kotlový a havarijní, v návodu jednoduché schéma, člověk hned věděl, co se děje, v jednoduchosti je síla
šumění až pískot termostatických ventilů způsobuje vysoký tlak vody před ventilem; pokud nepomůže snížení výkonu čerpadla na nížší stupeň, bude třeba přistoupit na vyregulování topné soustavy, tzn. laicky řečeno propočítat hydraulické odpory a tlaky a následně doplnit do jednotlivých stoupaček nastavitelné regulační ventily; tento problém ale vzniká hlavně u vícepodlažních domů; toto je ale práce pro zkušeného topenáře; ještě dotaz, termoventily byly i při provozu starého kotle? dále píšete, že jste kotel měnila nedávno - co záruka na práci? obraťte se na zhotovitele, ať topení uvede do pořádku!
zdravím,
termoventily mám též " nově " , namontované s výměnou kotle. asi opravdu zavolám topenářskou firmu, která mi to instalovala..
Ahoj. Jak tu bylo doplněno, při samotíži nedochází (nedocházelo) k rychlému proudění vody trubkami a proto šlo o docela tichý provoz. Ubráním otáček na čerpadle a nějakým poladěním by mohlo dojít ke ztišení. 100 procentní to ale ,asi nebude.
to se budu snažit. zatím jsem v návodu nevyčetla , jak a kde to změnit. narazila jsem jen na upozornění pro instalatéra, že čerpadlo má tři stupně. a nejlepší je ten nejvyšší.
Zdravím . To jste prosímpěkně trošku popletla. Já jsem psal nastavit čerpadlo na níšší stupeň . Samozřejmě pokud to jde. Můžete mít jednorychlostní čerpadlo a nebo už to na ten nejnišší stupeň můžete mít nastavené.
A kde se to nastavuje. Posílám vám obrázek. ekologicke-kotle.cz/... Na tom červeném válečku je černá krabička . A na té krabičce je v pravém horním rohu páčka.
O nejvyšším stupni jsem mluvil v souvislosti s dvouregulačními ventily u radiátoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.