Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna pojistkové skříně

Od: maxdamage* odpovědí: 17 změna:

Zdravím, chtěl bych letos zateplovat RD a chci se na to připravit. Chtěl bych si nechat vyměnit starou venkovní pojistkovou skříň (obr.1) na nožové a současně nachystat na zateplení. Co mám pro to udělat? Vymění mi to provozovatel sám na mou žádost (EON),nebo musím já na své náklady? To samé se týká i kabelu pro přívod do domu (obr.2). Co pro to musím všechno udělat?

Děkuji

Výměna pojistkové skříně
Výměna pojistkové skříně #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Domluvte se přímo s energetikou, pod kterou spadáte, u každé se to řeší trochu jinak. Ta skříňka se jmenuje hlavní domovní skříň (HDS), jsou to typizované rozvodnice, dle směrnic energetiky a obecně vzato by měla vždy být v majetku energetiky a tedy i energetika by měla nést náklady spojené s její výměnou.

Ovšem moje zkušenost je taková, že nejde-li vyloženě o havárii, dají Vám možná novou HDS do ruky, ale odpojení staré a připojení nové Vám zpoplatní dle ceníku. Ale třeba budete štastnější klient :)

vcelarm

Urazit dvířka a nahlásit distributorovi jako havárii - říct, že prostě při větru odpadly. Bude vyměněno zdarma.

Stačí mejl s fotkou např. na cez.cz. Přijel borec od nich, omrkl a bez problému schválil výměnu, kterou po týdnu provedli. Zdarma.

Vlastní zkušenost na radu známého elektrikáře.

maxdamage*
hodnocení

Děkuji za radu,zkusím to tak udělat! :) A co ten přívod ze sloupu,když chci lepit 15cm polyš,mám jim to říct,ať mi tam "navaří" delší záchytnou tyč? Nebo jak to mám říct?

To oko může být kidně schované pod polišem, ničemu to nevadí, ne? Je tam jen z toho důvodu, aby se kabel nevytrhl z fasády.

No jo, taky řešení. Mám poctivý večer a nějak mě to nenapadlo :)

honzmalatny*
hodnocení

0x

U nás měnili hds-ky zdarma. Ale jak píše rádce nademnou,záleží na oblasti ve které žijete.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Minstreil, není to HDS ale SIL. Je to jen hra se slovíčky Ale jinak máš pravdu. Až po elektroměr vše patří distributorovi. Bohužel vše platí zákazník. U EONu není problém s výměnou. Nahlásím na poruchovou službu a vyměním. Tisíc korun za skříňku musí platit zákazník a zaplombování (podle vzdálenosti asi 600 Kč). A k tomu revizní zpráva na přívod (cca 500 - 1000 Kč). Takže k otázce. Je to třeba nahlásit na poruchovou linku EONu (dříve zákaznická linka, ale oni vás přepojí). A měl by to dělat někdo s kvalifikací. Pod napětím bych to v žádném případě nedoporučoval.

@vlada jasně, je to trochu paradox...

legislativně by se tomu mělo říkat HDO, ale pro energetiky a fachmany je to SIL a pak aby si šlověk vybral :)

doplněno 13.03.14 19:52:

omluvám se za překlep, samozřejmě mám na mysli HDS

To minstrel:

Je viděť, že jsi odborník

HDO = hromadné dálkové ovládání (přepínač pro vysokou/nízkou sazbu) :)

Je vidět, že neumíte číst, psal jsem HDS (hlavní domovní skříň)

doplněno 13.03.14 19:52:

Jo pardón, v druhém příspěvku mám skutečně HDO, to je samozřejmě překlep, sorry!

humbucker*

Ahoj. Zbytečně se předvádíš a prudíš, radou nepomůžeš. Poněkud zbytečné.

doplněno 13.03.14 22:28:

Samozřejmě to je pro Koptice.

a v čem by jsi chtěl poradit?

Třeba jak ještě fikaněji poškodit pojistkovku?

Hlavně ať to zaplatí někdo jiný, že ano.

hodnocení

0x

Tuto skříňku s pojistkami pořádně očistit,natřít a promazat panty a šroub uzávěru. Dostane se koupit přímo k tomu určená skříňka o takové velikosti aby jste se přímo k dvířkám ,,staré" skřínky dostal .Je bílá ale i v jiných barvách Přišroubuje se přímo na tu ,,starou" skřínku a ,,zazdí " se zateplovacím materialem . Jen dvířka nové skřínky budou vidět.

" Tuto skříňku s pojistkami pořádně očistit,natřít a promazat panty a šroub uzávěru. Dostane se koupit přímo k tomu určená skříňka o takové velikosti aby jste se přímo k dvířkám ,,staré"skřínky dostal .Je bílá ale i v jiných barvách Přišroubuje se přímo na tu ,,starou"skřínku a ,,zazdí "se zateplovacím materialem . Jen dvířka nové skřínky budou vidět."
Zdroj: poradte.cz/...

To je sice pravda, ale za nějaký čas přijedou z rozvodných závodů, že musí vyměnit tu starou pojistkovku za novou a má problém. Mně se ani nikdo nezeptal, přijeli a když mi žena přišla říct, že jsou tu nějací řemeslníci a sekají nám do baráku, už měli tu litinovou venku :(

Soused takto namontoval skřínku zateplil asi před třemi roky.Loni nám všem na dědině měnily tyto pojistkové skříňky a dávali je na sloupy plus výměna drátu mezi sloupy za kable i do domu.Jelikož soused měl už nový kábel ze sloupu natažen nemusel nic měnit ani sekat. Uznali mu tu starou pojistkovou skřínku. Ani na sloup mu novou nedali.Nejlépe by se bylo zeptat na ČEZu.

doplněno 15.03.14 12:12:

Jinak co píšete o těch řemeslnicích je kravina.Nikdo Vám nemůže bez Vašeho dovolení sekat do baráku ani ořezat větve stromu na zahradě, co zasahují do el.drátu.Musí Vás na to upozornit co se bude dělat a pokud nereagujete tak větve ořežou a v případě že skřínka je nějakým spůsobem ohrožujicí bezpečnost okolí vypnou el. energii.na sloupě.

Jinak co píšete o těch řemeslnicích je kravina

Jasně, ono se mi to nestalo. Myslíš, že jsem se pak probudil, nebo mám potřebu si vymýšlet? Dokonce ta skříňka na mým baráku nebyla moje, ale pro souseda. Rozhodně jsem si mohl jít stěžovat - třeba na nádraží.

dusger*

Klidně to podobně mohlo být. Až na pár drobností. Určitě oznámení o rekonstrukci sítě nekolik týdnů, možná i měsíců, viselo na ůřední desce, dále se letáky vyvěšují i na obvyklá místa(autobusové zastávky, sloupy, tabule...) a možná i dopis v poštovní schránce. Pokud se jen trošku zajímáš o dění v místě bydliště, musel jsi o akci vědět. A ta sřiňka na domku rozhodně není tvoje, ale distributora. Oni jen opravovali "své" zařízení. Takže sarkasmus není na místě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]