Nejste přihlášen/a.
Zdravim.
Opravte mne prosim, pripadne doplnte.
Plati, ze zahradkarska chata muze byt
- do 25m2 zastavene plochy
- sklep
- pouze jedno nadzemni podlazi
- podkrovi
- zastaveny objem do 110m3?
A par otazek navrch.
Max objem je vcetne sklepa?
Muze byt sklep rozhlehlejsi, nez chata? Zkratka zasahovat pod pozemek mimo pudorys chaty?
Muze byt podkrovi presazene, takze tvori vetsi podlahovou plochu, nez prizemni patro?
-
Muze na jednom rekreacnim pozemku (zahradce) stat vice samostanych staveb? Napr. domek a garaz? Nebo dokonce dva domky?
Diky
Axus
Typicky se počítá zastavěná plocha, to znamená zabraná plocha na úrovni terénu. Proto se ty přesahy bez podepření sloupy dělají - takový přesah se do zastavěné plochy nepočítá. Sklep by neměl mít větší půdorys než chata, ale řeší se to jednoduše - postavíte sklep větší, potom v něm uděláte zeď v místě kde má správně končit a tu po kolaudaci zbouráte.
Co se týká pravidel pro konkrétní osadu, musíte se zeptat na tamním stavebním úřadu. U nás třeba v jedné kolonii se smí stavět jen do 25 m2 a v kolonii o pár desítek metrů dál už není plocha nijak omezena, stojí tam i dům snad 100 m2. Ale i v té kolonii s omezenou plochou jsou nastavěny chaty 50 m2 - akorát to chce rozdělit pozemek na 2 kusy a chatu postavit na tomto předělu - takže vlastně na každém pozemku bude 25 m2. U nás se to tak dělá běžně. Garáž nelze stavět, ale můžete postavit "sklad nářadí" a ten potom jako garáž používat. Nebo postavit otevřený přístřešek na auto a ten potom, až si na to okolí zvykne, prostě zadeklovat - klidně ty panely můžou být demontovatelné, kdyby někdo prskal.
zdravím,,vy nepíšete,jaký máte pozemek -velikost a čí je to pozemek. mám chatu a ta musela mít 21m2 .. -sklepní část. A stavělo se nad tím. A pak podkroví.Ale pokud někdo přistavuje ,tak je to myslím do 16m2 bez povolení.. ale jestli na ohlášku to už nevím. Ale v kolonii zahrádkářské nemůžete mít garáž.Aspoň co já vím,jak je to u nás. Dle živ.prostřdí garáž nemá v chatové časti co dělat..pokud se ale domluvíte všichni tak ano. Ale stavba asi ne..Jedině příjezd na pozemek Ale není to nic příjemného jak vám kolem chaty projíždějí auta. Nevím jaký máte přístup k chatě,,to nejde tak jednoduše napsat. Musí tam mít přístup hasiči a sanitka a ajiné...
doplněno 12.03.14 17:14:ještě ,,pokud chcete přízemí zvětšit tak jedině na pilířích ,tak dosáhnete větších rozměrů a nemusíte nikoho žádat o povolení. Nejsou tam základy ..Napsala jsem to svými slovy ,,snad mi rozumíte ..
Nadzemní část se dá zvětšit přesazením, ale to nesmí být spojeno s pozemkem, podpěrný pilíř by přesazení zahrnul do zastavěné plochy. Jinak 25m2 platí stále.
Muze byt sklep rozhlehlejsi, nez chata?Asi muze, ale zastavenou plochou se rozumi maximalni kolmy prumet vsech nadzemnich a podzemnich casti ( zakon).
Takze, jak pose Luke, tak presazeny asi nakonec ne.
S tim sklepem je to asi take jasne. Ta falesna "kolaudacni" zed uz mi take napadla.
A jak je to s tim vicero staveb na pozemku, nevi nekdo? Nebo se to lysi misto od mista? Brani mi neco v tom postavit na jedne zahrade dva, tri, ctyri... domky?
Na kazdou obytnou budovu potrebujes stavebni ohlaseni, jehoz soucasti je i uzemni rozhodnuti.
Jestlize vsechny (male) stavby na pozemku zabiraji vice nez 50% plochy pozemku, potrebujes navic i rozhodnuti o umisteni stavby.
Tolik muj laicky rozbor Stavebniho zakona.
Ptal jste se na zahrádkářskou chatu a chcete tam stavět garáž? Jestli je to pozemek i třeba vlastní, ale v území zahrádkářské kolonie, máte smůlu. Obytný dům se 2 patry a garáží tam postavit nemůžete.
Ne, obytny dum se dvemi patry a garazi opravdu stavet nechci.
Dotaz zni na zahradni domek do 25m2 a dalsi samostatny objekt do stejneho rozmeru - kulnu / garaz.
-
Jinak mi unika, proc by v zahradkarske kolonii nemohla byt garaz. Deda mel kdysi zahradku a mel tam i garaz. Takze urcite to neni nejake obecne pravidlo...?
vážený,,měl by jste si přečíst pravidla k čemu se používají tyto chaty...není to k bydlení ,jen pro rekreaci !To tam budete mezi kedlubnama startovat auto? Lidi kteří se snaží mít svou zeleninu A vy tam s autem? To nemyslíte vážně. U nás se může jet auten jedině tehdy,pokud se něco přiveze těžkého a zase ven za bránu.,zpět. To by tam vypadalo jako na parkovišti a ne na zahradě. Tedy u nás takový kujon---promiňte ti by vás hnali!Já mám chatku zrovna u branky a ti co tam vjíždí musí ji odemnknout i vrata a výfuk jede ,pak zajede dovnitř a zase musí branku zamknout ,,víte co je to za smrad a svinstvo z výfuku a od chatky 2 metry? To by se vám líbilo? Určitě máte parkoviště ..Já by vás hnala !
No ale tazatel stále nepíše,o jaký pozemek jde i chatu. Zahrádkářské kolonie mají svá pravidla . A neco jiného je vlastní pozemek ale ne v kolonii ...Rádcové radí ,,ale nevědí co on vlastně tím dotazem myslí. Také mám v kolonii a vlastní pozemek a nemohu si nějak vyskakovat.
Ok. Zkusim se zeptat jinak.
1. Jake parametry muze mit / musi splnovat stavba s obytnymi mistnostmi na vlastnenem pozemku urcenem k rekreaci.
2. Muze na takovem pozemku byt dalsi stavba, ktera nema obytne mistnosti? Pokud ano, jake parametry musi splnovat?
-
Pokud se ptam spatne, tak mi prosim reknete, jak se mam ptat spravne.
Pozemek určený k rekraci je něco jiného než zahrádkářská osada. Ale i zde platí, kdo je vlastník pozemku a jak je pozemek veden na katastru. Ke stavbě potřebujete stavební povolení. Povolí vám 3patrový dům a 2 garáže, třeba.
Jo můžete tam mít třeba PERGOLU i zastřešenou a nějakou menší budku na nářadí a pod... Přistavovat můžete do 16m2!Což jsem kdysi nevěděla a alítala jsem jakobych stavěla vilu.Proto vám to píši.
Já mám pergolu na pilířích a boudu z Hornbachu na krámy
.A ze sklepa jsme si udělali obytnou místnost a kuchyni,,,zádveří jsem přistavovala .Co máte ve sklepě to nikoho nezajímá ,,je to bráno jako sklep. Zbourali jsme zdi a udělali podle sebe.
doplněno 13.03.14 00:55:,,Ale on je v osadě zahrádkářské...jak mu rozumím ,,zahr. osada je určená k odpočinku ,,Pokud ho dobře chápu..tak proto nenapíše jak to vlastně má...jestli je to zahr. osada ,nebo chata v Beskydech
doplněno 13.03.14 01:00:,Ne bazén - ale ten také ,,záleží jak velký je.. Každému je jedno ,,jestli má ve "sklepě "kopačky ,nebo postel
Stavební zákon č.183/2006 Sb., §79 - rozhodnutí o umístění stavby.
Ve výše uvedeném zákoně je mimo jiné uvedeno:
n) skleník do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky umístěný v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranice pozemku, bez podsklepení,
o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
p) bazén do 40 m2 zastavěné plochy na zastavěném stavebním pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše umístěný v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranice pozemku, a jeho související technické zařízení,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.