Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení podkroví

Od: sikin® odpovědí: 10 změna:

Na rekreační chalupě mám zbudovanou podkrovní místnost. Po létech marného boje s kunami (několik jsem jich pochytal) a totálně zničenému stropu v této místnosti, musím přistoupit k opravě stropu. Aby se celá situace zase po určité době neopakovala, uvažoval jsem, že klasický strop úplně zruším a připevním desky SDK přímo na střešní trámy (místnost by byla "do špice"). Tam už by se snad tyto potvůrky nedostaly. Mezi trámy bych pak vložil izolaci. Ta slouží hlavně ke snížení teploty na podkroví v letních měsících. V zimě je stejně místnost neobývaná. Musím řešit parozábranu, pokud použiji na zateplení vatu? Co by se stalo, kdybych místo vaty použil plotny PS? Neuškodilo by jim to horko pod střechou v létě? A nebo je ten nápad celý špatně?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Parozábrana na léto je asi zbytečná.Ta slouží hlavně k tomu,aby se vlhký vzduch z místnosti nedostával rychle k prochlazeným místům stropní konstrukce a neaktivoval rosný bod který způsobí kondenzaci par.

To horko polystyrenu neuškodí.Teplota střechy většinou nestoupne přes 60 st.C a polystyren se deformuje až nad 100 st.Kromě toho lze zvolit světlou krytinu,nebo její nátěr třeba stříbřenkou.

JABRAKA

hodnocení

S tou parozábranou jsem si to myslel, ale chtěl jsem si být jistý, abych něco nepohnojil. Na izolaci přece jen asi použiji Rockwool. A protože budu měnit i krytinu (chci nahradit Onduline betonovými taškami), chci se zeptat, jestli bude v tomto případě vhodné použít odvětrávací pás hřebene nebo vložit pár odvětrávacích tašek. Nebo nic?

jabraka*
hodnocení

0x

No uškodit to určitě nemůže.Ale s těmi bramak taškami,je třeba propočítat zátěž na krovy i pozednice!Případně zpevnit.

JABRAKA

hodnocení

0x

Mohu jen souhlasit s Jabrakou. Ale tu parozábranu tam dejte. Je to investice na dlouhou dobu a je lepší mít "naděláno" dopředu, co když ta místnost bude za pár let obývaná i v zimě.

hodnocení

S hmotností tašek by asi neměly být potíže - původně tam byly betonové tašky a ty se před 15 lety vyměnily za Onduline. Dnešní betonové tašky asi nebudou těžší a pálené tašky jsou zhruba stejně těžké. Teď, když mě čeká kvůli těm potvůrkám, že budu muset střechu otevřít, už by se mi asi nepodařilo dát Ondulinové plotny zpátky aniž by do střechy neteklo. Asi se při demontáži taky poškodí. Nebyl to tehdy dobrý nápad. No jo, bylo to nejlevnější a asi nejrychlejší řešení.

Takže mezi krovy vložit izolaci, překrýt folií a přišroubovat SDK? Tu parozábranu zvládnu svépomocí?

Parozábranu zvládnete sám. Sponkovačkou nacvakáte fólii tak aby byla tzv. po vodě. Začnete od vrchu a každý další pás překryjete 8-10cm přes vrchní. SDK zvládnete taky. Musíte mít všechno v absolutní rovině a mít na co šroubovat. Přídavné konstrukce, pokud je to nutné. Pamatujte také na el. rozvody. Podléhají taky určitým normám a pravidlům.

Takto poradit je katastrofa. Copak se může takto dávat parozábrana? Od kdy se dávají dva body za špatnou radu!

chudák investor!

Chlapci máte pravdu, je to hovadina, pojal jsem jinou problematiku parozábrany. Ups.

doplněno 23.03.09 18:03:

Polystyren jsem neřešil, Dávám přednost vláknitým izolacím. Jinak děkuji za upozornění na mou chybu.*zed*

hodnocení

0x
Jabrako a cotedo, opravdu souhlasíte, že, cituji: "polystyren se deformuje až nad 100 st" Fakt, kde jste to vyčetli?
Díky
godlike

Správně Milane, EPS odolává dlouhodobě max 70 stupňům!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]