Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spálené žárovky - Prasklé vlákna

Od: marekgh odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

koupil jsem si dům ve kterém už bydlím zhruba 6 měsíců a mám velice zajímavý problém ,který nemohu vyřešit.

Za posledních 6 měsíců mi v celém domě prasklo zhruba 20-30 žárovek všech druhů. V jeden den mi praskla 100W Halogen v koupelně 30W klasická 2x žárovka mikro v lampičce ... Jiné dny mi odešlo úplně osvětlení v koupelně kdy jsem kontroloval žárovky a jsou v pohodě, pojistky také a vypínač jsem vyměnil... Do dnešního dne jsem nepřišel na to proč to přestalo fungovat a budu muset volat odborníka. Zrovna včera mi v prvním patře praskly 2 žárovky opět a zase a jinak postupem času praskají po jedné , ale celkem často. V koupelně jsem 100W halogenu vyměnil už 5x . Prosím o radu jestli je možné vůbec aby byla elektřiná "nestabilní" - zdá se mi to jako nesmysl, jelikož by tím muselo trpět celé město.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejste vedle trafa a nemáte v domě vyšší napětí?

doplněno 10.03.14 09:36:

Používáte žárovky na 240 V?

doplněno 10.03.14 14:02:

Také jsem používal žárovky co "používá celá republika a prodávají se ve všech obchodech" a taky mi bylo divné, že furt praskají. Po přeměření napětí elektrikářem (246V) a okouknutí žárovky 220-230V, jsem se dověděl, že se dělají žárovky na 240 V. Od té doby drží. Asi tak.

marekgh
hodnocení

Trafostanice si nejsem vědom že by byla poblíž a žárovky používám klaické ty co používá celá republika a prodávají se ve všech obchodech, tudíž žárovkama to není, zase takový antitalent nejsem :D

marekgh
hodnocení

Aha, zkusím se na tohle schválně zaměřit jam mi dojde bedna plná žárovek které jsem nakoupil abych se mohl alespoň okoupat při světle :)

instalater*
hodnocení

0x

20-30 žárovek. Můžete si blahopřát . Máte docela dobré nervy. Já už bych volal profíka elektrikáře , aby mi to změřil. Myslím , že by tam mohlo být přepětí- doufám , že to píšu správně .Nejsem profik. Každopádně by to chtělo přesně změřit.

marekgh
hodnocení

Abych pravdu řekl, tak šílím z toho... Ostatní spotřebiče v pořádku a to jich mám požehnaně. Pouze a jenom žárovky - nechápu to.

buss
hodnocení

0x

Poltergeist? A ostatní spotřebiče nic? Už bych dávno měřil napětí. Není v blízkosti el. trať?

marekgh
hodnocení

Trať tu zřejmě není , ale i kdyby byla přece tak jsou nějaké přepěťové chrániče, pojistky, měřáky a bůh ví co všechno. A navíc vím že žárovky něco vydrží i kolísavý proud. Tudíž nechápu co s tím... A nevěřím že odborník tady příjde, strčí měřák do zásuvky a neřekne "Vše je v pořádku" - Jako u všeho :)

pavelv*

Nemáte nějakého známého elektro revizáka? Většinou mají přístroj pro měření napětí v síti, umístí přístroj do rozvaděče a sám měří třeba týden. Není na blízku nějaká elektrárna? Můžete být i daleko od trafa, jsou ve vaší blízkosti sousedé? Poptejte se jich jestli nemají stejný problém. Přepěťové ochrany doma máte?

figurek*
hodnocení

0x

máte na drátech napěťové špičky a ty se vůbec nemusí projevovat po celém městě. Proč by musely? Možná by skutečně stálo za to povolat někoho z elektrárny, ať změří průběh napětí u vás doma.

Nebo možnost číslo dva, máte někde poblíž nějakého elektrotechnického vynálezce a experimentátora, který zkouší, jestli mu zafunguje jeho perpetum mobile. Mě se takto povedlo spálit zásuvku a o vteřinu později vyrazit hlavní pojistku na celé škole.

zajixxx*

Vypnout hlavní jistiš, otevřít rozvaděč, a dokonale dotáhnout všechny vodiče na PEN můstku. Případně N můstku za chrániči.

host*
hodnocení

0x

píšete "Ostatní spotřebiče v pořádku a to jich mám požehnaně.."

Ten klid v duši vám závidím, ale je to zrádné. Když Něco ničí žárovky, tak to také může zničit jakýkoliv jiný spotřebič. Když co nejrychleji zavoláte elektrikáře nebo rovnou na elektrické rozvodné závody nebo jak se tomu říká, aby vám zkontrolovali přívod elektrické energie do domu, ušetříte za opravy nebo likvidaci zničených ostatních spotřebičů (lednice, pračka, televizor, atd... neděsí vás to?). Prasklé žárovky jsou pouze indikátor, že něco není v pořádku.

Nejdříve to nechte opravit a pak pátrejte po původu čím to bylo. Důvodů může být hodně. Jak v přívodu do domu, tak v domácí instalaci (třeba i přerušující se proud v nějakém vadném místě - špatný vodivý spoj hliníkového drátu pod šroubkem, který jiskří, přerušuje a zase vede...) kdoví co to máte za závadu, ale chce to řešit ihned a odborníkem, nehleďte na cenu práce, určitě je nižší než cena vašich spotřebičů.

marekgh
hodnocení

O cenu nejde, ono to bude nižší i než ta hromada žárovek co jsem už vyměnil :) .. V každém případě zavolám elektrikáře.

hodnocení

0x

změřte napětí v síti na všech fázích, pokud bude dobré - 230V, kupujte žárovky na toto napětí popř. na 240V, zaměřte se na žárovky, současně se dají koupit poměrně levné = většinou špatné, dražší = někdy dobré, někdy nic moc; vybírejte žárovky od renomovaných výrobců, většinou vydrží déle; prozatím nejlepší zkušenost mám s halogenovými žárovkami "baňka v baňce" ze závitem E27 - normálním; halog žárovky do podhledu na 230V u nás byly od Kanluxu - svítily tak max měsíc, vyměněny za dražší Philips - problémy s výměnou ustaly; v práci udržujeme stovky svítidel, z toho hodně žárovkových a bývá období, kdy skoro nestačíme měnit vadné žárovky, jindy bývá delší dobu klid - záleží, co za žárovky nakoupí obchodník

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]