Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na fasádu?

Od: zeman odpovědí: 23 změna:

Ahoj, jsem před realizací fasády.

První otázka: chci dát polystyren tloušťky 60mm akorát nevím jestli vzít 70 nebo 100.

druhá otázka:

jak je to s fasádní barvou? musí se to celé napatlat nějakou základní barvou (jakou?) a pak teprve finální (odstín, který chci na domu mít) a nebo se to natírá hnedka tou finální? Prosím strašně rád bych v tom měl jasno.

Díky moc za odpověď. Zeman

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

používá se 100, dále perlinka na lepidle, vyrovnání, penetrační nátěr a omítka; ale tloušťka XPS 60mm je velmi málo, jakou máte stěnu? tloušťku stěny? záleží na mnoha faktorech

zeman
hodnocení

Vím, že eps se má na zateplení dávat silnější, ale já to nemám kvůli zateplení. Asi takto:

Rozhoduji se jak udělat základ. Jetli udělat klasicky ohazovanou omítku (písek, vápno) a nebo místo toho tam v podobné tlouštce nalepit eps. Ten eps se mi zdá jako jednodušší páč když se to bude házet bude to trvat dlouho, připravovat latě atd, živit zedníky :)... ten eps si nalepím sám.

Prostě vymýšlím rychlejší a levnější variantu. Jinak cihly jsou Porotherm 44 Profi

já bych tímto způsobem vyřešil základní omítku, ale silnějším eps; polystyrén si nalepíte sám, ale zbytek stejně bude muset dělat parta zkušených zedníků - omítkářů;

doplněno 09.03.14 22:02:

cenový rozdíl mezi 60 a 140mm dělá nějakých 20% z celé částky

zeman
hodnocení

EPS 60mm cca 30Kč za desku EPS 140 cca 80Kč za desku to je pro mě výrazný finanční rozdíl, zvlášť když zateplovat vcelku nepotřebuji.

zeman
hodnocení

Samozřejmě to ostatní musí dodělat profíci na to si netroufnu. Jsem zvědav kolik mě fasáda nakonec vyjde..se vším všudy. Docela se toho bojím

před pěti lety chtěly firmy cca 120,-Kč/m2 za práci bez materiálu - lepidlo, perlinka, základ, finál; celková cena za vše při 360m2 byla 240000,- (EPS 100mm, silikátová omítka, polystyren lepen svépomocí)

doplněno 09.03.14 22:25:

počítá se i plocha oken, je kolem nich hodně práce, více jak na rovné ploše - špalety

doplněno 09.03.14 22:27:

jinak cena u nás při kopletní dodávce ve stejném rozsahu se cena pohybuje kolem 1000-1200,-/m2, někdy i více

zeman
hodnocení

aha. Sakra to je peněz teda. to vychází na nějakých 670kč za metr. Ještě se zeptam, jak je to s oknama a dveřma? To se z celkového počtu plošných metrů odpočítává nebo to počítaj bez toho?

byl to návrh, jak bych to dělal; nakonec se rozhodnete sám

hodnocení

3x

Dle norem je tl.zateplení min 140mm! Dle místa stavby (díky povětrnosti atd )by se měl popřípadně kotvit 2 způsoby (lepidlo či pěna + hmoždinky).Na zateplení pak jedna až dvě vrtstvy stěrky (lepidlo) přičemž první je armovaná perlinkou (lepidlo a do něj vtlačit perlinku).Na to přijde penetrace (dle barvy finálky se podbarvuje) a nakonec finálka - pastovitá fasádní omítka (přírodní ale spíše bývá probarvená.)jsou silikátové,silikonové atd...

doplněno 09.03.14 21:46:

Polystyren EPS 100,na sokl extrudovaný nebo perimetr !

hop®
hodnocení

0x

Pokud chcete mít polystyrén 6cm tak vemte polystyrén 6cm, ne?

Na polystyrén se dává perlinka s lepidlem, to se pak většinou penetruje podkladním nátěrem a na to fasádní barva nebo omítka

zeman
hodnocení

To 70 nebo 100 nemyslím jako tloušťku, ale pevnost eps. fasádní omítka nebo barva hmm další klín do hlavy. A prosím co je lepší? A ještě by mě zajímalo jestli barvu akrylátovou nebo silikonovou.

pokud na omítku neprší (je kryta přesazenou střechou) můžete použít kteroukoli; pokud stěna při děšti mokne, akrylátová omítka časem začíná propouštět, za 4-5let, zrovna to řeším; podívejte se na vlastnosti jednotlivých omítek

zeman
hodnocení

aha.. no já mám přesah, ale stejně pokud je liják, tak něco na fasádu spadne že jo...to je blbý

hodnocení

0x

Pane Zemane, je mi jedno co si dáte na fasádu, ale z Vašeho dotazu a doplnění je jasné, že o problematice skoro nic nevíte a hledáte levné řešní, které se časem může prodražit.

Proč myslíte, že se na cihly nedá 3-6cm polyše a na to omítka? Páč je něco jako rosný bod. Musíte si nechat spočítat, kde bude rosný bod. Ten se musí dostat do izolantu, nikoliv do zdi. Bez podrobného počítání je jasné, že u Vás bude rosný bod v cihle. Jak se pak zajistí odpařování vlhkosti ze zdiva?

Až se rozhodnete pro EPS ve správné tloušce, tak je v 98% používá EPS 70F. Lepší EPS 100F se používá tam kde je potřeba snížit tloušku, při zachování hodnoty lambdy. Ve Vašem případě při síle izolantu 6cm použijte EPS 70F.

livie

Dobrý den, nechci se Vám chlapi do toho míchat, ale řešili jsme ještě před stavbou tloušťku zateplení a ze dvou zdrojů stavařů nám bylo řečeno, že bud zdivo 38 a 15 cm polystyren nebo 44 a pak už se už ani nemusí zateplovat nebo jen - něco jak řiká pan Zeman, polystyren na "dorovnání" povrchu... tak nevim no...tak já bych si řikala, že ta 6 by mohla stačit ne?

Nevim, jak řikám, jsem laijk - tak jen předávám, jak jsem koupila:)

Krásný den.

Livie, dobrý den. Klidně se míchejte do diskuze, určitě to mnohým pomůže.

zdivo 38 a 15 cm polystyren, *****lépe je 24 +20cm izolantu

nebo 44 a pak už se už ani nemusí zateplovat*****nemusí ve vztahu k čemu?

hodnocení.. 38cm musí mít zateplení 15cm...a +6cm cihly již nemusí mít zateplení?

Zde je vidět, že se stále šíří mnoho polopravd a omylů.

Paní Livie, i Vám přeji krásný den . :)

doplněno 10.03.14 09:57:

Paní Lívie, minulý týden byla v Pardubicích stavební výstava. Ani nevíte, kolik hloupostí jsem musel vyslechnout od návštěvníků. Největší mýtus snad byl, že se dýchání zdí není nesmysl a mýtus, že se dokonce 3x za 24 hodin vymění vzduch přes zdi...

Když jsem položil dotaz, "pane, chcete mi tímto sdělit, že venku je -15°C a to se Vám do bytu dostane studený vzduch 3x za den v objemu Vašeho bytu?" ... ani se neptejte na reakce...

vždy doporučuji nezávisle shlédnou

film. pak dlouze přemýšlet a udělat si svůj názor.

Klidně i další podrobnosti .

livie

No nám bylo řečeno, že ta 44 už je dostatečně "tepelná" (family44) - laicky řečeno - je v ní prý víc "komůrek" :))...my jí právě v projektu měli, ale přišla nám relativně drahá, tak jsme se rozhodli pro 38 plus 15 polystyren. - a jak jsem se už někde zmínila, už teď (myšleno celou zimu) - bez zateplení - nám to drží teplotu min.10°C - ...tak si řikáme, že by to zateplení mohlo stačit...no teď už to nezbouráme a nepostavíme z užší cihly:))

My teda všechno dost zkoumáme, a teda i před stavbou jsme to právě konzultovali s 2 firmama a pak i s projektantkou,která nám dělá úpravy projektu a pak také provádí energetické posudky např. pro projekt Zelená úsporám, tak jsme ji věřili no. Nevim, ke komu fundovanějšímu se ještě obrátit *nevi*...

Dobry den, 44 je dostatecne tepelna z hlediska norem. TJ Vas dum bez zatepleni splni normu a bude zkolaudovan. Druha stranka veci je ta, ze to nebude zadna hitparada co se izolace tyce.

Naprosto souhlasím s kolegou Dakonem, a ještě doplním drobnosti.

44 je dostatecne tepelna z hlediska norem***ale vy nestavíte abyste splnili normu, navíc musí být postaveno, jak doporučuje výrobce. Kvalita zdění, zasekávání instalací do zdí značně ovlivní tepelný odpor obvodového zdiva.Proč je někdy vidět přes cihly ven?

Díky za odpovědi, něco s tím vymyslím a uvidím :)

livie

No jo pokud to byla odborná veřejnost - návštěvníci, tak to už fakt nevim...každopádně děkuji za video - večer bude mít manžel na co koukat a nebude remcat, že koukám na "Cesty domů"...:)) díky

A ještě - je to teda krapet off topic, ale snad pan Zeman promine, vy vypadáte stavebních věcí znalý pane Milane - tudíž by mě moc zajímal (nejen teda Váš - víc hlav víc ví - někdy), jaký názor máte na zateplování podkroví formou různých stříkaných, foukaných pěn...máte s tím zkušenosti?

Livie, trošku se vyznám ve stavebničině. Právě na výstavě jsme měli stánek..

Stříkaná a foukaná izolace je modní, určité opodstatnění v některých podmínkách i vhodné. Ale v normálním prostředí podkroví, je to zbytečně drahý luxus, občas jsou problémy i s parotěsem, uchycení konstrukce na podhledový povrch. Zkrátka je to debata na půl hodiny. Pak ještě řešení detailů na příslušném domě..

Detaily dělají správnou práci.

doplněno 11.03.14 10:05:

Pane Zemane,

je to v pytlích a se vším všudy to vychází na 400Kč/metr, což by byla bomba

Uvidíte jaký bude celkový rozpočet...

zeman
hodnocení

0x

Tak mi dneska přišla jedna z nabídek na fasádu. Je to nějaká lehčená izolační fasáda, je to v pytlích a se vším všudy to vychází na 400Kč/metr, což by byla bomba. Bohužel o této technologii jsem nikdy nic neslyšel, ale pán slíbil, že v případě zájmu zajede ke mě na stavbu, proměří si všechno a vysvětlí, tak jsem zvědav páč zatím je to nejlevnější varianta fasády co jsem poptával.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]