Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Horkovzdušná trouba

Od: aljosa11* odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer, koupila jsem si nedávno nový sporák Mora s horkovzdušnou troubou, pročetla jsem spousta rad jak péct v troubě,ale kynutý moučník at peču na jednom plechu nebo dvou, není rovnoměrně upečen . Kraje moučníků jsou upečeny a střed je světlý a vždy je musím otáčet a přehazovat, což jsem u normální trouby nikdy nedělala a byl bezvadný. Samozřejmě teplotu jsem při dalším pečení snížila a moučník většinou peču kynutý, tak byl vysušený, protože se pekl dlouho. Prosím poraďte kdo to už vychytal co dělám špatně. Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Můj odahd je, že používáš nevhodné plechy.

Zkus použít plechy které byly dodané s troubou případně jeden nebo dva plechy dokoupit - musí být stejné.

Staré plechy se dávaly na mřížku a vytvořily v troubě jakoby patro. Pokud takový plech dáš do horkovzdušné trouby, tak si myslím, že tam nemůže proudit dost horkého vzduchu.

Asi proto mají dnešní nové plechy tvar čtverce a jsou na bocích proděrované.

hodnocení

2x

citace z návodu k použití:

Ohřev trouby kruhovým topným tělesem při funkci
ventilátoru. Proudění vytváří rovnoměrnou teplotu v
celém objemu trouby. Termostat lze nastavit na
teplotu v rozsahu 50 - 250°C.
Doporučení:
Funkce je vhodná pro pečení pokrmů i na dvou
plechách současně

DOPORUČENÍ A RADY
Pro orientaci uvádíme doporučené teploty prostoru
trouby pro typické úpravy pokrmů.
50 _ 70 °C - sušení
80 - 100 °C - sterilování
130 - 150 °C - dušení
180 - 220 °C - pečení těsta
220 - 250 °C - pečení masa
Přesnou hodnotu teplot je nutné pro každý druh
pokrmu a způsob pečení odzkoušet.

podle toho, co píšete, je v troubě nízká teplota; zkuste péct celou dobu na 195 - 200 °C, nebo u výše - sledovat, může být vadný termostat, nastavíte třeba 180 °C a ve skutečnosti tam je jen 150 °C, (podle popisu u tohoto sporáku není digitální nastavení a zobrazení teploty, ale pouze stupnice u knoflíku termostatu)

doplněno 10.03.14 09:39:

při zapnutí grilu je hlídána jen maximální teplota, tedy v případě řádné funkce termostatu 250 °C

aljosa11*
hodnocení

..toto všechno jsem četla několikrát a to že kruhovým tělesem je ventilátorem vháněn rovnoměrně vzduch mě právě překvapilo když jsem po 10 min. pečení kynutých koláčů měla oba plechy po krajích do hněda a vnitřní koláče zcela bílé, ventilátor fungoval a teplota snad taky nastavená, no musím to asi vychytat, ale zvýšení teploty se bojím, že ty krajní koláče budou tmavé a vnitřní nedopečené, to se mi u normální trouby nikdy nestalo, jen někdy jsem plech otočila, ale to až teď ke konci, kdy trouba dosluhovala a proto jej vyměnila, jinak díky za vaše poznatky, zkusím všechno dát dohromady a snad se po čase bude dařit ...

zkuste jeden plech a ohřev dolním a horním tělesem bez ventilátoru, klasika, a uvidíte výsledek; pak zkoušky horkovzduchem

aljosa11*
hodnocení

díky za tip, to jsem tady zkoušela a to bylo v pořádku a další týden pečení horkovzduchem a malé koláčky byly úplně vysušené teplota 150-180 to byl první plech, pak jsem teplotu zvýšila na 200 a dala 2 plechy a bylo to jak jsem výše popisovala okraje plechu koláček tmavé a uvnitř plechu bílé

hodnocení

0x

typ sporáku? na jakou teplotu nastavujete pečení? regulace teploty termostatem je v pořádku?

hodnocení

0x
Me to dela horkovzd. trouba taky. Podle me je to jeji vlastnost. Vyresil jsem to pecenim v silik. forme a teplotne odolnou podlozkou uprostred. Testo stece vice k okrajum a vse je pak rovnomerne upeceno. Mam nastesti i 2.troubu - elektrickou obyc.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Moje bývalá žena píkávala i tři plechy najednou a nikdy jsem si nevšiml, že by je nějak někdy otáčela. Topná tělesa byla schována a teplo od nich tam bylo vháněné jen větrákem. Snad ta informace nějak pomůže.

aljosa11*
hodnocení

díky všem za odpověď a na vysvětlenou mám moru KS 957MW, která má i kruhové topné těleso, které jak jsem se dočetla rozhání již teplý vzduch, což je pro pečení lepší než jen ventilátor, jinak peču na nových i starších plechách, protože jsem i před tím měla moru tak sedí a i ty staré mají na bocích otvory, v tom bych asi neviděla problém a jinak teplotu - začínám na 200 a krátce na to snížím na 170-180 to hovořím o pečení kynutého těsta, třené těsto jsem pekla na nižší teplotě, maso jsem ještě nezkoušela a včera pstruh byl výborný tam jsem zapojila horní gril

doplněno 10.03.14 08:46:

..ještě doplňuji staré plechy jsou tak široké že krásně vjedou do jakékoliv drážky i na výsuvný rošt

myse*

no já si horkovzdušnou nemůžu vynachválit. Peču hodně a jde to bez problémů. Plechy mám všelijaká, takže tím to nebude...

Za mne - na pečení dávám teplotu 170-180 stupnů - rovnou a předehřívám... Koláč není třeba nechávat v troubě dlouho, aby se nevysušil - prostě hlídat až je zlatý a vyzkoušet špejlí... pak hned ven...

Když peču ale maso, tak na horní/dolní ohřev na 200... je prostě lepší...

Když zavařuju např. okurky - tak na 80-100 na 20 minut na hlubším plechu s vodou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]