Horkovzdušná trouba

Od: Datum: 09.03.14 21:17 odpovědí: 10 změna: 10.03.14 12:17

Dobrý večer, koupila jsem si nedávno nový sporák Mora s horkovzdušnou troubou, pročetla jsem spousta rad jak péct v troubě,ale kynutý moučník at peču na jednom plechu nebo dvou, není rovnoměrně upečen . Kraje moučníků jsou upečeny a střed je světlý a vždy je musím otáčet a přehazovat, což jsem u normální trouby nikdy nedělala a byl bezvadný. Samozřejmě teplotu jsem při dalším pečení snížila a moučník většinou peču kynutý, tak byl vysušený, protože se pekl dlouho. Prosím poraďte kdo to už vychytal co dělám špatně. Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.03.14 21:37
avatar

typ sporáku? na jakou teplotu nastavujete pečení? regulace teploty termostatem je v pořádku?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: auto®
Datum: 09.03.14 23:16
Me to dela horkovzd. trouba taky. Podle me je to jeji vlastnost. Vyresil jsem to pecenim v silik. forme a teplotne odolnou podlozkou uprostred. Testo stece vice k okrajum a vse je pak rovnomerne upeceno. Mam nastesti i 2.troubu - elektrickou obyc.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.14 00:36

Ahoj. Moje bývalá žena píkávala i tři plechy najednou a nikdy jsem si nevšiml, že by je nějak někdy otáčela. Topná tělesa byla schována a teplo od nich tam bylo vháněné jen větrákem. Snad ta informace nějak pomůže.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.14 07:28

Můj odahd je, že používáš nevhodné plechy.

Zkus použít plechy které byly dodané s troubou případně jeden nebo dva plechy dokoupit - musí být stejné.

Staré plechy se dávaly na mřížku a vytvořily v troubě jakoby patro. Pokud takový plech dáš do horkovzdušné trouby, tak si myslím, že tam nemůže proudit dost horkého vzduchu.

Asi proto mají dnešní nové plechy tvar čtverce a jsou na bocích proděrované.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.03.14 08:40

díky všem za odpověď a na vysvětlenou mám moru KS 957MW, která má i kruhové topné těleso, které jak jsem se dočetla rozhání již teplý vzduch, což je pro pečení lepší než jen ventilátor, jinak peču na nových i starších plechách, protože jsem i před tím měla moru tak sedí a i ty staré mají na bocích otvory, v tom bych asi neviděla problém a jinak teplotu - začínám na 200 a krátce na to snížím na 170-180 to hovořím o pečení kynutého těsta, třené těsto jsem pekla na nižší teplotě, maso jsem ještě nezkoušela a včera pstruh byl výborný tam jsem zapojila horní gril

doplněno 10.03.14 08:46:

..ještě doplňuji staré plechy jsou tak široké že krásně vjedou do jakékoliv drážky i na výsuvný rošt

Od: myse®
Datum: 10.03.14 09:54
avatar

no já si horkovzdušnou nemůžu vynachválit. Peču hodně a jde to bez problémů. Plechy mám všelijaká, takže tím to nebude...

Za mne - na pečení dávám teplotu 170-180 stupnů - rovnou a předehřívám... Koláč není třeba nechávat v troubě dlouho, aby se nevysušil - prostě hlídat až je zlatý a vyzkoušet špejlí... pak hned ven...

Když peču ale maso, tak na horní/dolní ohřev na 200... je prostě lepší...

Když zavařuju např. okurky - tak na 80-100 na 20 minut na hlubším plechu s vodou...

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 10.03.14 09:26
avatar

citace z návodu k použití:

Ohřev trouby kruhovým topným tělesem při funkci
ventilátoru. Proudění vytváří rovnoměrnou teplotu v
celém objemu trouby. Termostat lze nastavit na
teplotu v rozsahu 50 - 250°C.
Doporučení:
Funkce je vhodná pro pečení pokrmů i na dvou
plechách současně

DOPORUČENÍ A RADY
Pro orientaci uvádíme doporučené teploty prostoru
trouby pro typické úpravy pokrmů.
50 _ 70 °C - sušení
80 - 100 °C - sterilování
130 - 150 °C - dušení
180 - 220 °C - pečení těsta
220 - 250 °C - pečení masa
Přesnou hodnotu teplot je nutné pro každý druh
pokrmu a způsob pečení odzkoušet.

podle toho, co píšete, je v troubě nízká teplota; zkuste péct celou dobu na 195 - 200 °C, nebo u výše - sledovat, může být vadný termostat, nastavíte třeba 180 °C a ve skutečnosti tam je jen 150 °C, (podle popisu u tohoto sporáku není digitální nastavení a zobrazení teploty, ale pouze stupnice u knoflíku termostatu)

doplněno 10.03.14 09:39:

při zapnutí grilu je hlídána jen maximální teplota, tedy v případě řádné funkce termostatu 250 °C

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.03.14 11:04

..toto všechno jsem četla několikrát a to že kruhovým tělesem je ventilátorem vháněn rovnoměrně vzduch mě právě překvapilo když jsem po 10 min. pečení kynutých koláčů měla oba plechy po krajích do hněda a vnitřní koláče zcela bílé, ventilátor fungoval a teplota snad taky nastavená, no musím to asi vychytat, ale zvýšení teploty se bojím, že ty krajní koláče budou tmavé a vnitřní nedopečené, to se mi u normální trouby nikdy nestalo, jen někdy jsem plech otočila, ale to až teď ke konci, kdy trouba dosluhovala a proto jej vyměnila, jinak díky za vaše poznatky, zkusím všechno dát dohromady a snad se po čase bude dařit ...

Datum: 10.03.14 11:11
avatar

zkuste jeden plech a ohřev dolním a horním tělesem bez ventilátoru, klasika, a uvidíte výsledek; pak zkoušky horkovzduchem

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.03.14 12:17

díky za tip, to jsem tady zkoušela a to bylo v pořádku a další týden pečení horkovzduchem a malé koláčky byly úplně vysušené teplota 150-180 to byl první plech, pak jsem teplotu zvýšila na 200 a dala 2 plechy a bylo to jak jsem výše popisovala okraje plechu koláček tmavé a uvnitř plechu bílé

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.